Lietuva padės gaivinti vieną didžiausių Europos mauzoliejų | KaunoDiena.lt

LIETUVA PADĖS GAIVINTI VIENĄ DIDŽIAUSIŲ EUROPOS MAUZOLIEJŲ

  • 0

Šiuo metu pradedamas naujas bendras Lietuvos ir Baltarusijos projektas „LDK didikų Radvilų mauzoliejaus Nesvyžiaus bažnyčios rūsiuose tyrimai ir pritaikymo lankymui koncepcija“.

Jo metu specialistai dalinsis informacija, bus padedama atgaivinti ir lankymui pritaikyti vieną didžiausių Europos mauzoliejų.

Situacija – sudėtinga

Projekto įgyvendinimo pradžia laikomas birželio 13 d. surengtas seminaras Vilniuje, kurio tikslas buvo Baltarusijos specialistus supažindinti su Lietuvos pasiekimais, tiriant įvarius palaikų tvarkymo atvejus, pavyzdžiui, kaip tirti rastus palaikus ir juos identifikuoti. „Pristatėme keletą restauratorių darbų, parodėme, kaip yra tvarkomos palaidojimo vietos mūsų bažnyčių rūsiuose: Katedros požemiuose, Dominikonų, Šv. Kazimiero ir Bernardinų bažnyčių rūsiuose. Rodėme, kaip įvairūs atvejai yra pritaikyti lankymui“, – teigia Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Kontrolės skyriaus vyr. valstybinė inspektorė Audronė Vyšniauskienė.

Šiuo metu Baltarusijoje esančio Nesvyžiaus Dievo Kūno bažnyčioje Radvilų giminės palaidojimai (apie 70) lankomi tik dalinai - ne viskas yra prieinama ir pritaikyta lankytojams. „Ten yra įvairių problemų – karstai sudėtingos ir skirtingos būklės, trūksta apšvietimo, yra ir kitų trūkumų. Todėl mūsų tikslas ir yra parodyti bei patarti, kaip mes tvarkytumės tokioje situacijoje“, – teigia. A. Vyšniauskienė.

Tikras pavyzdys

Projektu siekiama Baltarusijos specialistus supažindinti su Lietuvos patirtimis kultūros paveldo tyrimo, išsaugojimo, valdymo, atgaivinimo ir kultūrinio turizmo srityse.

Jo metu bus atliekami pavyzdiniai antropologiniai ir architektūriniai tyrimai, polichromijos (skulptūros ar taikomosios dekoratyvinės dailės kūrinio dekoras), medžio, metalo, akmens konservavimo ir restauravimo darbai. Planuojama parengti Radvilų mauzoliejaus Nesvyžiuje išsaugojimo, sutvarkymo ir pritaikymo lankymui koncepciją.

„Baltarusiams mūsų specialistų, antropologų darbai yra tikras pavyzdys, kadangi jie patys teigia, kad abejoja ar išvis turi tokius specialistus. Lankėmės ir Vilniaus universiteto Medicinos fakultete, kur svečiams buvo pasiūlyta, esant poreikiui, Baltarusija atsiųsti savo specialistus stažuotėms. Tai juos išties labai sudomino, kadangi jie pasiruošę semtis žinių iš mūsų“, - teigia projekto vadovė.

Trūksta tyrimų

Teigiama, kad žymesni pertvarkymai mauzoliejuje buvo atlikti XX a. pradžioje, tačiau jo raidos istorija netyrinėta, neatlikti istoriniai ir kiti tyrimai. Dėl šios priežasties trūksta naujų faktų, kurie galėtų patikslinti palaidotų asmenų sąrašą ar nustatytų istorines palaidojimo vietas.

Projektas orientuotas į darnaus turizmo, kuriančio naujas darbo vietas ir propaguojančio vietos kultūras ir produktus, vystymą. Paveldo pažinimas ir atskleidimas padėtų sukurti naują turizmo objektą, kuris yra labai svarbus ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai – LDK didikų Radvilų mauzoliejus laikomas vienu iš didžiausių Europoje, o jame palaidota apie 70 asmenų.

Projektą bendrai įgyvendina Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, Nesvyžiaus nacionalinis istorijos-kultūros muziejus-draustinis ir Vilniaus universiteto istorijos fakultetas. Projektas finansuojamas iš Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos programos demokratijai programos lėšų.

GALERIJA

  • Radvilų mauzoliejus Nesvyžiaus bažnyčios rūsiuose
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS