Dėl „jauno žmogaus“ nuolaidos pastabą gavusio teatro direktorius: taisysime | KaunoDiena.lt

DĖL „JAUNO ŽMOGAUS“ NUOLAIDOS PASTABĄ GAVUSIO TEATRO DIREKTORIUS: TAISYSIME

  • 0

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė, kad Nacionalinis dramos teatras (LNDT) diskriminuoja lankytojus. Čia „jauno žmogaus“ nuolaida bilietams gali pasinaudoti tik žmonės iki 25 metų. Lygių galimybių kontrolieriai akcentuoja, kad šalies teisės aktuose būtent tokia amžiaus riba nėra numatyta, todėl nuostatą siūlo keisti.

Nustatyta, kad LNDT diskriminuoja savo lankytojus. Apie tai plačiau pasakojo lygių galimybių kontrolieriaus teisininkas Karolis Čepas.

– Sakykit, koks tai pažeidimas?

– Nagrinėjome įvairias LNDT nuolaidų taikymo sąlygas, įskaitant ir jauniems asmenims taikomas nuolaidas, kurios pagal galiojančią tvarką buvo nustatytos asmenims iki 25 metų. Pagal lygių galimybių įstatymą, amžiaus pagrindu skirtos lengvatos – galimos, bet svarbu, kad jos būtų nustatytos remiantis objektyviais, statistiniais duomenimis. Galima remtis ir įstatytiminiais pagrindais. Mes įžvelgiam, kad teatras nepagrindė, kodėl yra būtent 25 metų riba. Nebuvo pateikta jokių objektyvių duomenų, kaip jie teigia, kad nuo tos, ar iki tos amžiaus ribos, asmenys nėra pakankamai įsitvirtinę darbo rinkoje ir atitinkamai jiems reikia papildomo rėmimo, kad galėtų gauti nuolaidą. Diskriminacijos bylose įrodinėjimų našta perkeliama taip, kad skundžiamas asmuo turi įrodyti, jog diskriminacijos nebuvo. Šiuo atveju, mes įžvelgiam, kad to pagrindimo nėra. Nebuvo įrodyta, kad diskriminacijos nebuvo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

– Kas šiuo atveju laukia LNDT?

– Mes pateikėme rekomendaciją, kad jie įsivertintų, kokia yra amžiaus riba jaunam žmogui, kuriam turėtų būti taikoma nuolaida. Pačios nuolaidos nėra problema, svarbu, kad amžiaus pagrindu būtų nustatytos objektyvios ribos.

– Kaip yra Lietuvoje? Kokie yra galiojantys įstatymai?

– Pagal įstatymus, numatomos įvairios amžiaus ribos. Jaunimo politikos pagrindų įstatyme numatyta, kad jaunas žmogus – iki 29 metų. Užimtumo įstatyme – ta pati amžiaus riba. Papildomai darbo rinkoje yra remiami bedarbiai iki 29 metų. Civiliniam kodekse – 24 metų amžiaus riba, kai asmenys dar gali būti laikomi, kaip studijuojantys, išlaikomi. Yra skirtingos amžiaus ribos, kurios numatytos įstatymais. Lygių galimybių įstatymas, taikant lengvatas, nedraudžia numatyti ir kitokių ribų. Svarbu, kad jos būtų objektyvios ir pagrįstos, kad turėtų kažkokį pagrindą, kad galima būtų jį paaiškinti.

– Ar tai vienintelė įstaiga, kuri taiko tokias nuolaidas ir yra gavusi įspėjimą dėl pažeidimo?

– Mes žinome, kad tikrai yra ir kitos kultūrinės įstaigos, kurios taiko panašias nuolaidas, bet mes nesame nustatę pažeidimų, nesame gavę skundų dėl kitų įstaigų. Būna, kad kultūrinės įstaigos pačios į mus kreipiasi, domisi dėl galimų nuolaidų taikymo. Mes atitinkamai įvertinam, padedam ir nukreipiam. Mes – rekomenduojanti institucija.

Savo poziciją išsakė ir LNDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

– Kokia ta tikroji jūsų tvarka? Kokios yra skiriamos nuolaidos jaunimo kategorijai?

– Visoms socialinėms grupėms taikome 20 proc. nuolaidą bilietams. Į šią grupę įeina ir jauni žmonės, ir senjorai, ir neįgalūs asmenys. Per 2023 metus pardavėme maždaug 20 proc. bilietų su šia nuolaida, tai – apie 11 tūkst. bilietų.  Apie 4 tūkst. bilietų buvo pritaikyta „jauno žmogaus“ nuolaida.

– Ką pastebėjote? Kaip nusprendėte, kad būtent jaunimui reikėtų skirti nuolaidą?

– Pasirinkom nežiūrėti į studento ar moksleivio pažymėjimus. Tiesiog – „jauno žmogaus“ nuolaida. Visų pirma, tikslas buvo plėsti jauną auditoriją, atsižvelgti į tai, kad ne visi yra studentai ar moksleiviai. Visi jie – laukiami čia.

– Ar ateityje planuojate didinti amžiaus kartelę?

– Gavome lygių teisių kontrolieriaus pastabą. Reiktų atsižvelgti į rekomendacijas, siūlymus. Iki galo neišsiaiškinome, koks yra tas jauno žmogaus amžius. Ar 29, ar 25, ar iki 34. Yra įvairių nuomonių. Atsižvelgsim į visa tai. Turbūt taisysim. Kaip toliau taikysim tas nuolaidas – diskutuojam viduje. Greitu laiku nuspręsim ir paskelbsim.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS