Mįslė įminta – nuotraukoje ne V. van Goghas, o jo brolis | KaunoDiena.lt

MĮSLĖ ĮMINTA – NUOTRAUKOJE NE V. VAN GOGHAS, O JO BROLIS

  • 0

Viena nuotraukų, kurioje, kaip iki šiol manyta, įamžintas Vincentas van Goghas, iš tikrųjų vaizduoja jo brolį Theo.

Tai Amsterdame pranešė Van Gogho muziejus. Ilgą laiką ekspertai manė, kad juodai baltoje nuotraukoje nufotografuotas olandų tapytojas, kai jam buvo 13-a.

Pasigirdus kai kurioms abejonėms dėl berniuko sušiauštais plaukais tapatybės, Van Gogho muziejus užsakė atlikti išsamų tyrimą. Per jį prieita prie išvados, kad nuotraukoje iš tikrųjų yra Vincento jaunesnysis brolis Theo - tada jam buvo 15 metų. Abu broliai buvo panašūs, tačiau Theo, pasak muziejaus, buvo švelnesnių veido bruožų ir šviesesnių akių.

Audringu gyvenimu garsėjęs Vincentas van Goghas 1890-aisiais, būdamas 37-erių, nusižudė. Su savo broliu Theo, kuris buvo meno kūrinių prekeivis, kuris jį finansiškai ir emociškai rėmė, tapytojas išsamiai susirašinėjo apie savo kūrybą ir savo gyvenimą. Po mirties V. van Goghas paliko daug aliejiniais dažais pieštų autoportretų - tačiau fotografuotis jis nemėgo. Vienintelėje žinomoje savo nuotraukoje jis įamžintas 19-os.

Tariamai 13-mečio Vincento nuotrauka pirmą kartą parodyta 1957-aisiais vieno belgų tyrėjo organizuotoje parodoje. Kataloge nurodoma, kad tai „Vincento van Gogho portretas (maždaug 1886 metų)“. Vis dėlto pastaruoju metu dvejonių daugėjo, todėl buvo nuspręsta imtis tyrimo.

„Dabar mes turime viena iliuzija mažiau, tačiau vienu Theo portretu daugiau“, - sakė muziejaus direktorius Axelis Rutgeris. „Kai aš išgirdau, kad tai greičiausiai yra mano prosenelio nuotrauka, buvau nustebęs, - pasakojo Theo provaikaitis Willemas van Goghas. - Tačiau aš džiaugiuosi, kad šį mįslė įminta“.

GALERIJA

  • Vincentas van Goghas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS