Netoli Romos Koliziejaus aptiktas senovės romėnų namas su „neprilygstama“ mozaika | KaunoDiena.lt

NETOLI ROMOS KOLIZIEJAUS APTIKTAS SENOVĖS ROMĖNŲ NAMAS SU „NEPRILYGSTAMA“ MOZAIKA

Italijos archeologai netoli Koliziejaus aptiko prabangų romėnų namą, kurį puošia „neprilygstama“ mozaika iš kriauklių, marmuro ir brangaus stiklo, antradienį pranešė Kultūros ministerija.

Mozaika vaizduoja tris didelius laivus, per bangas plaukiančius pakrantės miesto link, matyti jo sienos su mažais bokšteliais ir portikais. Ši scena leidžia manyti, kad daugiau nei 2000 metų senumo namo savininkas laimėjo mūšį.

Kultūros ministro Gennaro Sangiuliano pranešime sakoma, kad pastatas, datuojamas nuo II a. prieš Kristų antrosios pusės iki I a. prieš Kristų pabaigos, yra „autentiškas lobis“.

Apie ši namą, išsidėsčiusį per kelis aukštus, tapo žinoma 2018 m., kai archeologai aptiko virtinę sienų. Kol kas atkastos tik kai kurios patalpos, kasinėjimai tęsis ir 2024 metais. Pagrindinis namo kambarys aplink atriumą yra pokylių salė, suformuota kaip grota ir naudota vasaros mėnesiais, pranešė ministerija.

Kilmingas savininkas, greičiausiai senatorius, tikriausiai linksmino svečius „įspūdingais vandens žaidimais“, tai rodo švino vamzdžiai, įrengti tarp dekoruotų sienų, sakoma pranešime. „Atradimas yra išskirtinis“ dėl nuostabios sienos, padengtos vadinamojo kaimiško stiliaus mozaika, vaizduojančia sudėtingas scenas.

Trimitai, karo laivai, trišakiai

Pasak ministerijos, „sudėtinga scenų seka“ vaizduojama naudojant „skirtingų tipų kriaukles, mėlynas Egipto plyteles, brangų stiklą, smulkius balto marmuro ar kitų rūšių akmenų gabaliukus“.

Tarp vynmedžių ir lotoso lapų guli krūvos ginklų ir keltų tipo trimitai, karo laivai ir trišakiai, taip „turbūt užsimenama apie dvigubą savininko triumfą – sausumoje ir jūroje“.

Įspūdingai pavaizduotas kraštovaizdis su pakrantės miestu ir uola, padaryta iš travertino, atgręžta į „jūrą, kurią skrodžia trys dideli laivai, vienas jų su iškeltomis burėmis“. „Pavaizduotas pajūrio miestas gali reikšti namo savininko, tikriausiai senatoriaus rango aristokrato, pergalingą užkariavimą“, – sakoma ministerijos pranešime.

Gretimame priėmimo kambaryje archeologai taip pat aptiko „aukščiausios kokybės“ baltus gipsinius lipdinius.

Koliziejaus archeologinis parkas pažadėjo, kad ši vieta, viena įspūdingiausių senovės Romoje, kuo greičiau taptų prieinama visuomenei.

Atradimas taip pat patvirtina istorinius šaltinius, aprašiusius didžiųjų Romos senatorių šeimų rezidencijas Palatino, vienos iš septynių Romos kalvų, šiaurės vakarinėje dalyje.

 

GALERIJA

  • Netoli Romos Koliziejaus aptiktas senovės romėnų namas su „neprilygstama“ mozaika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS