Turkijos Rivjera – Bodrumas: prabanga tviskantis poilsis | KaunoDiena.lt

TURKIJOS RIVJERA – BODRUMAS: PRABANGA TVISKANTIS POILSIS

  • 0

Europietiškasis Turkijos miestas Bodrumas laikomas vienu gražiausių šalies kurortų. Ir tikrai ne veltui, nes čia susipina turkio spalvos Egėjo jūros vanduo, žaliuojantys pusiasalio krantai ir ore tvyrantis eukaliptų ir citrinmedžių aromatas. Be to, čia juntama ir graikų kultūra – iš Bodrumo vos per pusvalandį pasieksite Graikijos salas.

Didžiausio kelionių organizatoriaus Lietuvoje „Tez Tour“ atstovės Kristinos Jankauskienės teigimu, nors Turkijoje lietuviams geriau žinomi Antalijos ir Alanijos kurortai, tačiau vis dažniau atrandamas ir Bodrumas.

„Poilsiauti Bodrume vilioja ne tik natūrali gamta bei europietiška kurorto dvasia, bet ir vėsesnė oro temperatūra, lyginant su kitais šalies kurortais. Vasarą čia oras ne toks drėgnas ir labiau vėjuotas, tad patiks mažiau karštį toleruojantiems keliautojams. Reaguodami į keliautojų atostogų planus, skrydžius į Bodrumą organizuojame liepos ir rugpjūčio mėnesiais“, – sakė K. Jankauskienė, kelionių organizatoriaus atstovė Turkijoje.

Pasak jos, būdami Bodrume, esate senojo pasaulio centre, vietoje, kuri yra turtinga istorija, paveldu ir kultūriniu palikimu. Antikos laikais tai buvo viena svarbiausių vietų visame pasaulyje, lyg lankytumėte šių dienų Londoną ar Niujorką. Tai buvo kultūros, mokslo ir meno centras, o šiandieninis Bodrumas pritaikytas poilsio ir pramogų dermei.

Vienas iš pasaulio stebuklų

Bodrumas – Antikos palikimą išsaugojęs miestas, stūksantis ant antikinio Halikarnaso griuvėsių. Verta susipažinti su miesto istorija, nes būtent iš čia kilo garsus graikų istorikas, istorijos tėvu vadinamas Herodotas. Miestas yra tikrų tikriausias istorijos lobynas: daugybė tvirtovių, pilių, mečečių ir šventyklų.

„Bodrume galima išvysti vieną iš septynių pasaulio stebuklų – Halikarnaso mauzoliejaus griuvėsius. Aplankykite ir žymųjį Bodrumo amfiteatrą, nukeliantį į tą laikmetį. Šis teatras klestėjimo laikotarpiu talpino net iki 13 tūkst. žiūrovų“, –  pasakojo K. Jankauskienė.

Kelionių gidė siūlė ištyrinėti ir jūros gelmių paslaptis – Šv. Petro pilyje įsikūręs povandeninės archeologijos muziejus turistus traukia iš viso pasaulio. 

„Tamsiose muziejaus salėse eksponuojami jūroje rasti radiniai. Vaikščiojant galima pasijusti, kad esi jūros dugne, todėl tai puiki galimybė atrasti miesto istoriją, paskendusią Egėjo jūros dugne“, –  pasakojo gidė.

Praeities tradicijas Bodrume galima pajusti iki šiol – paplūdimiuose tebeveikia jaukūs žvejybiniai uostukai, o iš kasdienio turkų gyvenimo niekur nesitraukia senieji amatai.

Halikarnaso mauzoliejaus griuvėsiai. AdobeStock.com nuotr.

Įkvėpkite gamtos

Bodrume verta pasigėrėti ir gamtos grožiu, kalnuotu reljefu.

„Aplink Bodrumą – vien kalnai ir pakalnės. Toks miesto reljefas suteikia kurortui išskirtinumo, žavesio ir užburia saulėlydžiais. Vaikščiodami gatvelėmis, pasigrožėkite žavingais baltais namukais, apelsinmedžių giraitėmis, alyvmedžių ir oleandrų sodais, įkvėpkite mimozų ir levandų sklindančio aromato“, – patarė K. Jankauskienė.

Alsuoja prabanga

Bodrumas yra vienas mėgstamiausių Turkijos kurortų ne tik tarp vietinių ar turistų, bet ir tarp pasaulinio lygio žvaigždžių.

„Ilsėtis ir pramogauti Bodrume renkasi turtingi turkai ir įvairios garsenybės. Jie nuomojasi vilas, ištaigingas jachtas, vakarieniauja elegantiškuose restoranuose. Ilsėdamiesi Bodrume galite pasijusti it Italijos ar Prancūzijos Rivjeroje“, – kalbėjo „Tez Tour“ atstovė.

Bodrumas siūlo ir daugiau išskirtinių patirčių prabangos trokštantiems poilsiautojams.

„Paplaukiokite garsiuoju mėlynuoju kruizu baltojo Bodrumo pakrantėmis ir pasijuskite nerūpestinga Turkijos „grietinėle“. Stebėkite miesto gyvenimą iš toli, deginkitės, šokinėkite iš jachtos, išsimaudykite šiltame, krištolo skaidrumo vandenyje“, – vardijo K. Jankauskienė.

Patiks ramaus poilsio ieškančioms šeimoms

Norintys pailsėti ramiai su šeima, taip pat turėtų pasidomėti Bodrumu – vienintelis kelionių organizatorius „Tez Tour“ vykdo tiesioginius skrydžius į šį kurortą. Daugelį šeimų čia traukia ne tik gerai išvystyta viešbučių infrastruktūra ir gausybė pramogų mažiesiems, tačiau ir itin profesionalus personalo darbas.

„Šiek tiek atokiau nuo miesto centro esančios vaizdingos pakrantės idealiai tinka ramiam poilsiui su visa šeima. Tiek aukščiausios klasės elitiniai viešbučiai, priklausantys prabangiausių viešbučių tinklams visame pasaulyje, tiek paprasti ekonominės klasės viešbutukai stengiasi išlaikyti itin aukštą aptarnavimo lygį ir kokybę“, – pristatė K. Jankauskienė.

AdobeStock.com nuotr.

Vandens pramogų rojus

Atostogas Bodrume renkasi ir vandens pramogų entuziastai. Čia Egėjo jūra vėjuota, tad regionas sutraukia nemažai burlenčių sporto mėgėjų. Pasak gidės, Turkijos krantus skalaujanti Egėjo jūra yra laikoma viena iš skaidriausių pasaulyje, todėl šiame regione galima nardant su profesionaliais instruktoriais pamatyti tikrą povandeninio pasaulio grožį.

Ramesnes vandens pramogas mėgstantys keliautojai čia taip pat nenuobodžiaus. Plaukiojimas irklentėmis, pripučiamomis valtimis ar plaustais, vandens parkai, kelionės laivu į netoliese esančias salas – ir tai dar ne visos Bodrume organizuojamos vandens pramogos.

Ranka pasiekiamos Graikijos salos

Išnarsčius Bodrumo kurortą ir jo apylinkes, verta aplankyti ir kitus netoliese esančius šalies miestelius.

„Dalyan – tai turkiškoji Venecija, miestelio balto smėlio paplūdimys tęsiasi beveik 6 kilometrus, o itin gražūs vaizdai atsiveria plaukiojant laivu. Iš Dalyan uosto galima nuplaukti į išskirtinį vėžlių paplūdimį – saugomą teritoriją ir vieną paskutiniųjų nykstančių balinių vėžlių lizdaviečių“, – pasakojo gidė.

Ji rekomendavo aplankyti ir Pamukalę – vieną ikoniškiausių Turkijos lankytinų vietų, čia telkšo mineralų prisotinti vandens baseinai, kuriuose galima išsimaudyti.

Vos už pusvalandžio kelio nuo Bodrumo galima pasiekti ir kelias Graikijos salas – Kosą, Rodą, Symi – tad vienos kelionės metu aplankysite kelias šalis.

GALERIJA

  • Turkijos Rivjera – Bodrumas: prabanga tviskantis poilsis
  • Turkijos Rivjera – Bodrumas: prabanga tviskantis poilsis
  • Turkijos Rivjera – Bodrumas: prabanga tviskantis poilsis
  • Turkijos Rivjera – Bodrumas: prabanga tviskantis poilsis
  • Turkijos Rivjera – Bodrumas: prabanga tviskantis poilsis
  • Turkijos Rivjera – Bodrumas: prabanga tviskantis poilsis
AdobeStock.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS