Vėl skelbiama Jonų Respublika | KaunoDiena.lt

VĖL SKELBIAMA JONŲ RESPUBLIKA

  • 0

Šiandien Jonava vėl virs Jonų respublika. Ši vienadienė valstybė jau mini savo dešimtmetį. Daugiau nei 2 tūkst. piliečių – Jonų, Janinų, Janių, Ivanų, Džonų iš Lenkijos, Latvijos, Lietuvos, Kroatijos, Rusijos, Austrijos, Meksikos, Čekijos, Italijos, JAV – turinčios respublikos prezidentas Jonas Sirvydis šiemet tikisi 2500-ojo globotinio.
Joninės Jonavoje sutraukia dešimtis tūkstančių žiūrovų ir garbių svečių iš Lietuvos bei užsienio valstybių. Šiai datai ruošiamasi visus metus, stengiamasi kuo išradingiau pateikti senuosius Rasos šventės papročius ir diegti naujas tradicijas.

Jonai ir Janinos bei kiti žiūrovai dalyvauja įvairiose apeigose, žaidimuose, amatininkų kiemelyje, prekybos kermošiuje, gėrisi kasmet vis naujai paruošiama Vasarvidžio misterija, aikčioja stebėdami ugnies, muzikos ir fejerverkų šou ir, kaip dera pagal senąsias tradicijas, šėldami sulaukia trumpiausios nakties pabaigos.
Senosios Rasos šventės tradicijas puoselėjantys laukiami tradicijų ir apeigų kiemelyje, kur bus galima įsijungti į magijos, burtų, kupoliavimo, aukojimo, vainikėlių plukdymo, šokinėjimo per laužą apeigas.

Į šiemet vyksiantį trečiąjį respublikinį sūrininkų čempionatą "Šventas Jonas – pieno ponas" suvažiuos sūrininkai iš Ukmergės, Alytaus, Panevėžio, Širvintų, Varėnos ir Molėtų. Veiks sūrių kiemelis, kuriame bus galima įsigyti pagal įvairias receptūras pagamintų varškės ir brandintų sūrių.

Masinė "Jontrepsio" akcija įtrauks šventės vietoje susibūrusius žiūrovus į visuotinį smagaus liaudies šokio "Malūnėlis" sūkurį, o "Paparčio žiedo" ieškojimo akcijoje nugalėjusiam entuziastui paaiškės, kad šįkart tą stebuklą tikrai atrado.

"Paparčiamobilių" karavanas – naujovė, atkeliavusi iš kaimyninės Latvijos. Bet kokios transporto priemonės – automobiliai, dviratukai, paspirtukai, vežimėliai, papuošti gėlėmis, ąžuolais, paparčiais, – rikiuosis Joninių slėnyje, kur bus renkami originaliausiai pasipuošę.

Koncertuos Jonavos "Pavasario" choras, grupės "Funny beat", "Rollikai" ir legendinė "Antis". Vasarvidžio misterija užburs muzikos bei šviesos šou, o lygiai vidurnaktį Jonavos padangę nutvieskę fejerverkai simboliškai užfiksuos vidurvasario virsmą.

"Jei linksmybės tau galvoj, švęsk Jonines Jonavoj", "Nusiprauskime rasoj per Jonines Jonavoj", "Gražiausia šventė Lietuvoj – tai Joninės Jonavoje" – kviečia į šventę Jonų respublikos gyventojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS