Apkaltos komisija spręs, kaip elgtis R. Žemaitaičiui atsisakant su ja bendradarbiauti | KaunoDiena.lt

APKALTOS KOMISIJA SPRĘS, KAIP ELGTIS R. ŽEMAITAIČIUI ATSISAKANT SU JA BENDRADARBIAUTI

Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui nebendraujant su laikinąja komisija, tiriančia, ar yra pagrindas pradėti jam apkaltą dėl jo antisemitinių pasisakymų, pirmadienį ši spręs, kaip elgtis toliau.

„Bus pirmas posėdis su opozicija, apsvarstysime, kaip įforminti R. Žemaitaičio atsisakymą pateikti bet kokia forma informaciją dėl dalyvavimo (komisijos posėdyje – BNS) ir toliau dirbsime prie išvados“, – BNS sakė apkaltos komisijos pirmininkas konservatorius Arūnas Valinskas.

Anot jo, komisijai nepavyksta gauti jokio R. Žemaitaičio atsakymo į kvietimą atvykti į posėdį arba paskirti jam patogų laiką.

Dėl to buvo pratęstas apkaltos komisijos darbas.

„Aš pats į jį asmeniškai Seimo salėje kreipiausi, paskui išsiuntėme ir raštu, kad prašome pateikti (laiką, kada gali komisijai pateikti informaciją – BNS), tas prašymas pakartotas ir praėjusį pirmadienį, jam skambinta, siųsta SMS ir pan.“, – teigė A. Valinskas.

„Jeigu prašai žmogaus pateikti informaciją ir jis jos nepateikia, apskritai nepasako, kad jam reikia daugiau laiko jos pateikti, turbūt tai sunku traktuoti kitaip nei kaip atsisakymą bendradarbiauti“, – pridūrė jis.

Komisijos pirmininkas tvirtino siūlysiąs, kad R. Žemaitaičio nebendradarbiavimas būtų įrašytas ir į išvadą.

„Iš R. Žemaitaičio komentarų darosi akivaizdu, kad toks jo elgesys yra savotiškas piktnaudžiavimas statutu, kur parašyta, jog Seimo narys yra išklausomas. Bet neparašyta, ką daryti, jeigu jis nieko nekalba, bet paskui sako, jog išvada neteisėta, nes manęs neišklausė“, – tvirtino A. Valinskas.

Pasak jo, taip pat pirmadienį bus svarstoma, ar į išvadą įtraukti naujausius parlamentaro pareiškimus apie Izraelį, kai jį užpuolė grupuotė „Hamas“.

Pirmadienį komisijoje jau dirbs ir trijų opozicinių frakcijų atstovai – demokratas Tomas Tomilinas, socialdemokratė Dovilė Šakalienė ir „darbietis“ Viktoras Fiodorovas. Vieninteliai „valstiečiai“ atsisakė deleguoti savo narį į apkaltos komisiją.

Anot A. Valinsko, naujieji nariai bus supažindinti su anksčiau komisijos parengtu išvadų projektu, išsakys poziciją, ar nori išklausyti anksčiau komisijos kviestus ekspertus.

Apkaltos komisija iki lapkričio 6-osios turi Seimui pateikti išvadą, ar yra pagrindas pradėti apkaltą R. Žemaitaičiui, ar nėra.

Apkaltą Mišrios Seimo narių grupės parlamentarui R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų inicijavo valdančiųjų frakcijų atstovai. Rugsėjį visos opozicinės frakcijos atsisakė į tyrimo komisiją deleguoti savo narius, todėl joje dirbo tik konservatorių, liberalų ir Laisvės frakcijų atstovai.

Tačiau opozicijos atstovai nuomonę pakeitė po grupuotės „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį.

Komentuodamas šiuos įvykius R. Žemaitaitis savo „Facebook“ paskyroje paskelbė: „Įdomu, koks jausmas Izraelio žydams, kai juos dabar kaitina? Pirma, Azerbaidžanas meta lauk armėnus, dabar Izraeliui atėjo eilė? Dar gegužės mėnesį rašiau, kad tam tikrų Izraelio barbarų veiksmai Palestinoje sukels neapykantą jiems ir net visai tautai!“.

„Tuo metu ir dabar Lietuvos komikai mane antisemitu vadino, klausimas, ar dabar tie mūsų komikai mano įspėjimą ir dabar taip vertina. Lazda turi du galus, dabar Izraelio barbarai už Palestiniečių žudymus, kentėti turi“, – spalį rašė parlamentaras.

Apkaltos iniciatyva parengta anksčiau – rugsėjo viduryje.

Joje teigiama, kad R. Žemaitaičio vieši pasisakymai ir įrašai socialiniuose tinkluose yra antisemitiniai, kursto neapykantą.

Apkaltos tekste pateikiami tokie R. Žemaitaičio įrašai: „Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi(me) pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“, „Gal kitą kartą Izraelis numes bombą ant Palestiniečių ligoninės su prierašu susprogdinome, nes bijojome, kad jie mus puls <...> AŠ JUMS NORIU SUTEIKTI ŠANSO MIELI IZRAELIO ŽYDAI ATSIPRAŠYTI PALESTINOS IR ES, UŽ JŪSŲ ŠLYKŠČIUS VEIKSMELIUS SVETIMOJE ŠALYJE Ir pasikartosiu „Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“ ir kiti.

Apkaltos iniciatorių vertinimu, sistemingai pasikartojančiais pasisakymais Seimo narys siekia skatinti smurtą, priešiškumą, pateisinti neapykantą prieš visą žydų tautą ir provokuoti visuomeninę bei tautinę nesantaiką, o tai nesuderinama su Konstitucija ir šalies interesais tarptautinių santykių srityje.

Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Teisinį imunitetą turintis R. Žemaitaitis jame apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pats Seimo narys teigia, kad pagrindo jo apkaltai nėra, savo įrašų jis nelaiko antisemitiniais, o visus teiginius esą gali pagrįsti tarptautiniais dokumentais ar istoriniais šaltiniais.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Anonimas

Dar vienas durnelis ar piznentas lietuvis 100% iskripelis pradejo rasiti apie vaiku pimpiliukus ir kad jie su pimpiliukais eis kaip arabai kariauti,pidaras nelaimingas,toki uz kiausu reikia pakabinti.

Manau, nemažai palaiko Žemaitaitį,

tik nedrįsta garsiai tai pasakyti. Per daug skaudžios patirties, per daug sovietinių metų tylėjimo, kai buvo daug baimės, kai manė slėpdami tiesą apsaugos savo vaikus, kad neduok Dieve, neįsikištų saugumas. Bet yra pakankamai mąstančių žmonių, turinčių savo nuomonę. Gal atsiras ir drąsos.

Anonimas

Ponas Zemaitaiti, jeigu jus lyginat Putino kariuomene ir jos įvykdytus aktus su Izraelio armija , taip kaip jus esat vyriausybės narys jus turit galimybe surinkt Lietuvoj bendraminčių galite vykti į Gazos ruožą savanoriauti hamasui arba pakviesti juos (Gazos gyventojus) gyventi pas save su bendraminčiais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS