Diskutavę apie ES, NATO ir Ukrainos vėliavų iškėlimą, parlamentarai pasigedo Vilniaus vėliavos | KaunoDiena.lt

DISKUTAVĘ APIE ES, NATO IR UKRAINOS VĖLIAVŲ IŠKĖLIMĄ, PARLAMENTARAI PASIGEDO VILNIAUS VĖLIAVOS

Seimas svarstys Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo pakeitimo projektą, siūlantį reglamentuoti  ES, NATO ir Ukrainos vėliavų iškėlimą.

Artėjant Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) ir NATO 20-mečiui, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis šią savaitę Seimui pateikė įstatymo pataisas, leisiančias  ES ir NATO vėliavas nuolat iškelti prie, virš ar ant valstybės ir savivaldybių institucijų pastatų.

Jei Seimas pritartų jo iniciatyvai, solidarizuojantis su Ukraina tol, kol vyksta agresija prieš šią valstybę, prie valstybės ar savivaldybių institucijų pastatų galėtų būtų iškelta ir Ukrainos vėliava.

„Ar­tė­ja Lietuvos narystės ES ir NATO dvi­de­šimt­me­tis, taip pat ar­tė­ja ga­na svar­būs spren­di­mai dėl Uk­rai­nos na­rys­tės ES, dėl de­ry­bų, gal net ir narystės NATO.Kar­tu su Sei­mo tei­si­nin­kais ir ki­tais spe­cia­lis­tais pa­ste­bė­jo­me, kad yra tam tik­rų tei­si­nių ne­tik­ru­mų dėl mū­sų ga­li­my­bės nau­do­ti ES ir NATO vė­lia­vas. Mes jas ga­li­me iš­si­kel­ti tik ta­da, ka­i ko­kie nors sve­čiai iš tų ins­ti­tu­ci­jų pas mus at­va­žiuo­ja ar­ba minimos ko­kios nors at­min­ti­nos datos. Bet mes esa­me ES ir NATO na­riai jau 20 me­tų ir tu­ri­me turėti ga­li­my­bę nuolat iš­si­kel­ti tas vė­lia­vas. Tai jo­kiu bū­du nė­ra prie­vo­lė, tai yra tei­sė. Kalbant apie Ukrainos vė­lia­vą, siū­lo­me įtei­sin­ti nuo­sta­tą, kad jei­gu vi­sas Sei­mas pri­pa­žįs­ta, kad prieš tam tik­rą de­mo­kra­tinę vals­ty­bę vyk­do­ma ag­re­si­ja ir mes jai iš­sa­ko­me pa­ra­mą, tai iš so­li­da­ru­mo tol, kol tie bai­sūs pro­ce­sai vyks­ta, mes tu­ri­me tei­sę tą vė­lia­vą iš­si­kel­ti prie vals­ty­bės ir sa­vi­val­dy­bės ins­ti­tu­ci­jų ir įstai­gų“, – pristatydamas įstatymo pataisas iš Seimo tribūnos sakė Ž. Pavilionis.

Seimo Peticijų komisijos pirmininkas  Edmundas  Pupinis sakė, kad jo vadovaujama komisija svarstė vėliavų iškėlimo klausimą. Jis teiravosi, ar nepakaktų įstatymo nuostatos, kad  kiekvienos institucijos vadovas nu­spręs­tų dėl to.

„Šiuo at­ve­ju, ar rei­ka­lin­gas įsta­ty­mas,ar ne­bus prie­šin­gų at­ve­jų, kai iš tik­rų­jų no­rė­si­me ko­kią nors vė­lia­vą pa­ka­bin­ti, o to ne­bus įsta­ty­me. Ta­da rei­kės vėl įsta­ty­mą keis­ti?,“– svarstė jis.

Mišrios Seimo narių grupės seniūno pavaduotoja Rita Tamašunienė mano, kad pakanka šiuo metu galiojančio reguliavimo.

„Manau, kad nė­ra to­kios ins­pek­ci­jos, ku­ri liep­tų nu­ka­bin­ti ES, NATO ar Uk­rai­nos vė­lia­vas. Jei­gu yra ins­ti­tu­ci­ja ar­ba ben­druo­me­nė, ar­ba net pri­va­tus as­muo, ku­ris no­ri tą pa­gar­bą ar pa­lai­ky­mą iš­reikš­ti, tai jis taip ir pa­da­ro. Tie žen­klai ir sim­bo­liai, ku­rie nė­ra drau­džia­mi, yra lei­džia­mi. Ar tai nėra per­tek­li­nis re­gu­lia­vi­mas?“, – svarstė  Seimo narė  R. Tamašunienė.

Man gė­da, kad jūs, vil­nie­čiai, Vil­niaus vė­lia­vos ne­ka­bi­na­te prie sa­vo na­mų, pa­sta­tų, vals­ty­bi­nių įstai­gų.

Parlamentaras Viktoras Pranckietis iškėlė idėją įstatyme numatyti, ko nereikėtų kabinti prie valstybės įstaigų.

„Ar ne­rei­kė­tų į tą klau­si­mą žiū­rė­ti at­virkš­čiai – ko ne­rei­kė­tų ka­bin­ti prie vals­ty­bės įstai­gų, ir taš­kas. O vi­sa ki­ta – pa­gal įstai­gos va­do­vo spren­di­mą ar­ba įstai­gos ko­lek­ty­vo spren­di­mą, jie nu­spręs­tų, ką ga­li­ma ka­bin­ti“, – pasiūlė politikas.

Diskusijoje dalyvavęs parlamentaras Valdemaras Valkiūnas priekaištavo vilniečiams, kad jie prie savo namų nekabina Vilniaus vėliavos.

„Man gė­da, kad jūs, vil­nie­čiai, Vil­niaus vė­lia­vos ne­ka­bi­na­te prie sa­vo na­mų, pa­sta­tų, vals­ty­bi­nių įstai­gų. Kai aš bu­vau Bir­žų me­ru, pas ma­ne vi­sur ka­bė­jo Bir­žų vė­lia­vos“, – pastebėjo buvęs Biržų meras V. Valkiūnas.

Parlamentarai po pateikimo pritarė Ž. Pavilionio iniciatyvai dėl ES, NATO ir Ukrainos vėliavų iškėlimo. Už balsavo 42 Seimo nariai, prieš – 1, su­si­lai­kė 15. Projektas keliaus į Vals­ty­bės val­dy­mo ir sa­vi­val­dy­bių ko­mi­te­tą, o Seimo salėje jį planuojama svars­ty­ti gruo­džio 7 die­ną.

Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo pataisos leistų  ES ir NATO vėliavas nuolat iškelti prie, virš ar ant valstybės ir savivaldybių institucijų pastatų.

Įstatymo pakeitimo projektą parengęs Ž. Pavilionis taip pat siūlo jame numatyti, kad gali būti iškeltos „demokratinių užsienio valstybių, prieš kurias vykdoma karinė agresija, vėliavos, kai Seimo sprendimu tokia agresija pripažinta ir išreikštas palaikymas tokiai užsienio valstybei.“

Šiuo metu užsienio valstybių, Europos Sąjungos ir tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavos prie, virš ar ant Lietuvos Respublikos valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų pastatų gali būti iškeliamos tik tuo metu, kai jose lankosi oficialūs svečiai ir specialiųjų misijų atstovai, taip pat atmintinų dienų ar oficialių tarptautinių renginių šiose institucijose ir įstaigose proga, kitais Vyriausybės nustatytais atvejais pagal diplomatinio protokolo reikalavimus, primena ELTA.

Fiziniai ir juridiniai asmenys gali savo nuožiūra iškelti užsienio valstybių tautines (nacionalines), Europos Sąjungos ar tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavas arba vėliavėles laikydamiesi vėliavų naudojimo principų ir tik tokiu būdu, kad nebūtų parodyta nepagarba šioms vėliavoms.

Gairės: Seimas, Valstybės vėliavos įstatymo pakeitimo projektas, ES, NATO, Ukraina, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS