G. Nausėda ir A. Duda pabrėžia Ukrainos pergalės, transatlantinio ryšio reikšmę ES saugai | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA IR A. DUDA PABRĖŽIA UKRAINOS PERGALĖS, TRANSATLANTINIO RYŠIO REIKŠMĘ ES SAUGAI

Lietuvos ir Lenkijos vadovai sutaria, kad pagrindinis iššūkis Europai šiuo metu yra Rusijos karas Ukrainoje, todėl Bendrija turi spartinti Ukrainos atstatymą ir narystės procesą, taip pat išlaikyti glaudų ryšį su JAV.

Apie didžiausius Europos Sąjungos (ES) šiuo metu patiriamus iššūkius Gitanas Nausėda ir Andrzejus Duda (Andžejus Duda) penktadienį kalbėjo Vytauto Didžiojo universitete (VDU) Kaune surengtame tarptautiniame forumas „Europos idėja“.

A. Duda: ES turi atverti duris Moldovai, Ukrainai

Lenkijos prezidento teigimu, ES patiria daug geopolitinių iššūkių, tačiau kiekvienai valstybei jie kitokie, priklausantys nuo skirtingos realybės, kurios šalys gyvena.

„Mūsų (Lenkijos – BNS) tikrovė šiuo metu, deja yra, Rusijos agresija prieš Ukrainą ir potencialios Rusijos invazijos į kitas šalis grėsmė“, – kalbėjo A. Duda.

„Didelis iššūkis ES šiandien yra iš tikro atverti duris į Bendriją Ukrainai ir Moldovai. Nepaisant karo, Rusijos agresijos, galbūt siaubingos Ukrainos atstatymo kainos po šio karo“, – pabrėžė Lenkijos prezidentas.

Jo teigimu, tiek Lenkijos, tiek kitų Baltijos valstybių ir visos ES saugumui privalu prisiimti Ukrainos paramos naštą.

„Turime padėti Ukrainai, atstatyti Ukrainą, padėti ukrainiečiams ir daryti viską, ką galima, kad ateityje turėtume Ukrainą kaip lygiavertę ES narę. Tai didžiausias iššūkis Lenkijai, taip pat Lietuvai, Baltijos valstybėms, apskritai ES“, – teigė A. Duda.

G. Nausėda kvietė kliautis partneriais, saugumu rūpintis patiems

Lietuvos vadovas sakė negalintis įsivaizduoti savo šalies saugumo be Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pėdsako šalyje.

Nepaisant karo, Rusijos agresijos, galbūt siaubingos Ukrainos atstatymo kainos po šio karo.

„Iš to veda, kad labai svarbu, nepaisant politinių ciklų ir rinkimų baigties abiejose Atlanto pusėse, turime išlaikyti transatlantinį ryšį stiprų, kadangi tai labai svarbu NATO ir ES“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jis savo sveikinimo kalboje forume taip pat deklaravo, kad nepaisant saugumo garantijų, kurias teikia ryšys su JAV, „atėjo laikas patiems imtis daugiau atsakomybės dėl mūsų saugumo aplinkos“.

„Atėjo laikas mums pasipriešinti žalingų idėjų ir įtakų sklaidai mūsų galiniame kieme. Iššūkis mums dabar yra didinti sprendimų priėmimo spartą, kad atrakintume savo potencialą. Privalome pritaikyti savo ekonomikas, investuoti į savo saugumą ir atstatyti tvarią saugumo pramonę“, – teigė Lietuvos prezidentas.

Jis su Lenkijos vadovu penktadienį taip pat stebėjo Suvalkų koridoriuje, Alytaus rajone, vykusias karines pratybas „Narsus Grifonas 24/II“ (angl. Brave Griffin 24/II). Pratybose dalyvavo Lietuvos, Lenkijos, Portugalijos, JAV pajėgos, iš viso – 1,5 tūkst. karių ir 200 karinės technikos vienetų.

Minint Lietuvos prisijungimo prie ES 20-metį, penktadienį vykusio tarptautinio VDU forumo pagrindinės temos buvo ES plėtra ir su tuo susiję iššūkiai, migracija bei Europos konkurencingumas pasaulyje.

Pirmasis „Europos idėjos“ forumas vyko 2022 metais, kaip „Kaunas Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.

Gairės: Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda, Ukraina, ES, karas Ukrainoje, VDU
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS