G. Landsbergis: kaltindamos VSD pranešėjo komisiją institucijos politizuojasi | KaunoDiena.lt

G. LANDSBERGIS: KALTINDAMOS VSD PRANEŠĖJO KOMISIJĄ INSTITUCIJOS POLITIZUOJASI

Konservatorių lyderis ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad vadinamosios Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo komisijos išvadas komentuojančios institucijos politizuojasi.

„Kas man kelia nerimą ir susirūpinimą šiek tiek, tai jeigu Seimo komisija teikia išvadas apie institucijas ir tos institucijos įsitraukia su savo pozicija, gynyba, neišvengiamai tos institucijos politizuojasi“, – Seime susirinkusiems žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Norint to politizacijos proceso išvengti, reikėtų pasvarstyti, kas yra kalbama, kokie vertinimai pateikiami, kaip tai yra apibendrinama. Kalbu apie institucijų pateiktus komentarus“, – pridūrė jis.

G. Landsbergio nuomone, institucijų politizavimasis gali lemti mažesnį pasitikėjimą jomis ateityje.

„Didžiausia institucijų bėda, kai jos atrodo neobjektyvios, pasirinkusios pusę, politinę jėgą, kandidatą, su kurio siejasi“, – aiškino politikas.

Ministras siūlė institucijoms „dar kartą persvarstyti tuos argumentus ir neužsiimti politikavimu“.

Suprantu žmogišką norą gintis, ginti garbę, galbūt yra kokio nors įsižeidimo, bet potencialiai daroma ir tam tikros žalos valstybei, ilgalaikės.

„Suprantu žmogišką norą gintis, ginti garbę, galbūt yra kokio nors įsižeidimo, bet potencialiai daroma ir tam tikros žalos valstybei, ilgalaikės“, – teigė G. Landsbergis.

Generalinės prokuratūros, Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovai šią savaitę apkaltino minėtą komisiją šališkumu, įgaliojimų viršijimu, spaudimo darymu. Anot jų, Seimo komisija darydama išvadas neatsižvelgė į dalį pateiktų dokumentų, liudijimų, ignoravo faktus, reikalavo pateikti kriminalinės žvalgybos medžiagą, nors tai daryti tarnyboms draudžia įstatymas.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio, vadinamosios pranešėjo komisijos išvados bus aptartos konservatorių frakcijoje ir koalicijos pasitarime.

„Reikia laikytis maksimaliai vieningos pozicijos teikiant kažkokį politinį vertinimą“, – teigė G. Landsbergis.

VSD pareigūno Tomo Gailaus informaciją apie 2018–2019 metais kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmonių tikrinimą tyrusi komisija konstatavo, kad VSD vadovas Darius Jauniškis tikrintinų asmenų sąrašą galėjo gauti iš paties G. Nausėdos.

Be to, konstatuota, kad G. Nausėda tapo pažeidžiamas, nes jo komandoje dirbo asmenų, turėjusių arba tebeturinčių ryšių su Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos tarnybomis, diplomatais, baltarusiškų trąšų verslu, o prezidento atsisakymas liudyti komisijai nesuderinamas su duota priesaika.

Išvadose taip pat konstatuota, kad STT vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo pareigomis neteikdamas duomenų parlamentarams apie vykdytą kriminalinės žvalgybos tyrimą, o VSD direktorius D. Jauniškis teikė klaidinančią informaciją Seimo komisijai.

Generalinės prokuratūros, STT, VSD vadovų prašymu Etikos komisija tiria, ar Vytauto Bako vadovaujama laikinoji komisija nepažeidė įstatymų, Politikų elgesio kodekso, galiojančių procedūrų.

E. Gentvilas VSD komisijos veiklą siūlo įvertinti KT

Siekiant išsklaidyti viešai reiškiamas abejones dėl VSD pranešėjo istoriją tyrusios komisijos veiksmų teisėtumo, reikėtų paprašyti Konstitucinio Teismo (KT) įvertinimo, teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas. Politiko nuomone, galimybę kreiptis į KT galėtų apsvarstyti ir patys valdantieji.

„Variantas kreiptis patiems ir pasitikrinti, ką Konstitucinis Teismas mano – ar mes čia kažką blogai padarėme. Nes aš dabar matau, kad specialiosios tarnybos atsistojo prieš Seimą ir parlamentinėje valstybėje niekina parlamento teisę atlikti tyrimus specialiųjų tarnybų atžvilgiu“, – Eltai teigė E. Gentvilas, pažymėdamas, kad šiame procese aktyviai veikia ir opozicija.

„Aš neatmetu galimybės, gal ir padaryta klaidų – nenoriu už Konstitucinį Teismą pasakyti. Bet dabar einama ne teisės, o propagandos būdu“, – piktinosi politikas.

Liberalas atkreipia dėmesį, kad tai nebūtų nauja praktika. Pasak jo, praeitą kadenciją net kelis kartus buvo prašyta KT įvertinti laikinųjų Seimo komisijų darbą.

E. Gentvilas piktinasi ir Generalinės prokuratūros sprendimu dėl komisijos veiklos kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kurioje dominuoja opozicijos atstovai.

„Generalinė prokuratūra kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kurioje daugumą šiuo metu turi opozicija. Ir naudoją tą instrumentą Seimo kompromitavimui. Tai aš siūlyčiau specialiosioms tarnyboms, teisėsaugos institucijoms nustoti sėdi nepasitikėjimą Seimui“, – pabrėžė Seimo narys.

Komisijos išvados kelia klausimų V. Čmilytei-Nielsen

VSD pranešėjo komisijos išvadas nusprendus perkelti į kitą savaitę, parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ragina kolegas išnaudoti šį laiką susipažinimui su įslaptinta medžiaga. Pasak jos, laikinosios komisijos išvados kelia pagrįstų klausimų.

„Kuomet Seimo nariai apsispręs dėl balsavimo, jie įvertins visumą. Vienoje pusėje jie vertins pranešėjo pateiktus faktus, kitoje – labai vieningą ir gan aštrią visų tarnybų poziciją, trečioje pusėje – komisijos išvadų visumą, kuriai kyla pagrįstų klausimų. Galbūt ne viskam norisi pritarti. Tai bus nemaža dilema kiekvienam Seimo nariui“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Kaip sakiau nuo šio tyrimo pradžios, pranešėjo instituto apsauga yra labai svarbus principas. Matyt, apie tai čia turėtų labiausiai suktis kalba, o ne eiti į politines batalijas“, – pridūrė ji.

Ketvirtadienį turėjęs vykti balsavimas po pateikimo buvo išbrauktas iš plenarinio posėdžio darbotvarkės. Pasak Seimo pirmininkės, toks sprendimas priimtas dėl per trumpo laiko susipažinti su įslaptinta išvados dalimi. Prie klausimo bus grįžtą kitą ketvirtadienį.

„Seimo nariams, turintiems tokią teisę, yra leista susipažinti su visa informacija. Tam reikia laiko. Medžiagos yra labai daug, tad grynai dėl tokių techninių priežasčių“, – sprendimą komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Komandiruotėje buvusi Seimo pirmininkė teigė su įslaptinta medžiaga susipažinti dar nespėjusi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klausyk debile gabrieliau

geriau pagalvok apie pasitikėjiną tavimi, nes tai jau yra vieša paslaptis, kad tavimi ne tik, kad nepasitiki, bet atvirai nekenčia daugiau negu 50 procentų Lietuvos gyventojų, tad prieš kalbėdamas apie kitus, stsistok prieš veidrodį ir pasižiūrėjęs į jį pagalvok apie save tu arogantiška savimyla...

Man jie primena perversmininkus

Man jie primena perversmininkus. Tik neįsižiūrėjau, kieno rankos dreba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS