J. Olekas: „Boxer“ pirkimui šiek tiek įtakos darė politika | KaunoDiena.lt

J. OLEKAS: „BOXER“ PIRKIMUI ŠIEK TIEK ĮTAKOS DARĖ POLITIKA

  • 5

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigia, jog pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ pirkime iš Vokietijos šiek tiek žaidė politiniai niuansai ir nebuvo renkamasi pigiausia prekė rinkoje.

„Mes pasirinkome pačią geriausią, kurią mes radome, nors yra kitų pėstininkų kovos mašinų ir pakankamai brangią, todėl ta kokybė kainuoja. (...) Tam tikra komponentė politinės dalies yra. Mes pirkome iš NATO valstybės. Mūsų sąjungininkai taip pat ją naudoja tiek vokiečiai, tiek olandai. Nesirinkome to pigiausio varianto, kas būna viešuosiuose pirkimuose“, - LRT televizijos laidoje „Aktualus interviu“ pirmadienį sakė J.Olekas.

Jo teigimu, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėjimas kovos mašinų pirkimo metu yra normalus dalykas, sumokėti pingai vėl grįš į krašto apsaugos sistemą.

Lietuva pirmadienį pasirašė sutartį dėl vokiškų šarvuočių „Boxer“ pirkimo už beveik 386 mln. eurų. Tai brangiausias pirkinys Lietuvos kariuomenės istorijoje. 84 iš įsigijamų šarvuočių bus pėstininkų kovos mašinos, likę keturi - vadovavimo šarvuočiai. Naujais šarvuočiais bus aprūpinti du Sausumos pajėgų batalionai Rukloje ir Alytuje - tie, kurie sudaro kariuomenės greitojo reagavimo pajėgų pagrindą.

Perkamos pėstininkų kovos mašinos bus apginkluotos 30 mm patranka, prieštankine ginkluote ir kulkosvaidžiais. Pirmosios keturios mašinos Lietuvą pasieks 2017 metų pabaigoje, projekto trukmė siekia iki 2021 metų.

Reaguodama į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir aktyvumą Baltijos jūros regione, Lietuva nuo 2014 metų kasmet gynybos biudžetą didina maždaug trečdaliu. Kitąmet krašto apsaugai numatoma skirti 725 mln. eurų, tai sudarys apie 1,8 proc. bendrojo vidaus produkto.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Tu šaukštus atiduok ....

>666

Tu pirma prieik prie to boxerio bent per pusę kilometro su savo rpg. Per termovizorius viskas puikiausiai matosi ir faršas liks iš tavęs. Eik toliau vodkę gert ir per balkoną "za vdv" skanduot, EGZPERTE

666

valstybės priešui olekui : šitie džipukai skirti ne gynybai , o greitam puolimui pagrinde prieš taikius miestiečius pvz lietuvius kurie sukiltu pireš dabar ir iki šiol šalį valdančią nusikaltėlių gauja lietuvos seimą ir kitus valstybės tarnautojus ir jų pakalikus . Taiki pačio karo atveju lietuvos kariai jau būtu negyvi ir tokie boxer niekuo nepadėtu nes jie būtu užgrobti priešo arba sunaikinti su rpg 29 arba 32 , na ką belieka laukt sajungininkų kurie gal atriedėtu su tankais po kelių parų gynt jau ne lietuvos o lenkijos . O val jei būtu perkami kitokie ginklai kurie pirku atveju reikalingi sustabdyti diversinėms grupėms tipo turistai ir greitam įsiveržimui va būtu ką girt , o dabar jūs valstybės priešai . olekai tu šūdas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS