L. Petronienė paskirta Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininke | KaunoDiena.lt

L. PETRONIENĖ PASKIRTA VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS PIRMININKE

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininke ketvirtadienį paskirta Lina Petronienė, beveik tris dešimtmečius dirbanti šioje komisijoje.

Per slaptą balsavimą už jos kandidatūrą balsavo 68 Seimo nariai, prieš buvo devyni, dar devyni parlamentarai susilaikė.

L. Petronienė šiuo metu eina VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėjos pareigas.

Jos kandidatūrą pateikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Džiaugiuosi, kad atsirado žmogus, kuris sutinka dirbti labai sudėtingą darbą, labai sudėtingoje situacijoje, žmogus, apie kurį esu girdėjęs, kad moka ir bendradarbiauti, ir dalyvauti diskusijose, gerai įsigilinęs į visus procesus“, – ketvirtadienį sakė Seimo narys Andrius Navickas.

Konservatorius Vilius Semeška tvirtino, kad VRK vadovei prireiks tvirtino stuburo.

„Norinčiųjų daryti įtaką bus iš visų pusių, pataikūnų – taip pat, kaip ir pageidavimų koncertų iš įvairių politikų. Tvirtas stuburas ir atsparumas politiniams vėjams šiai pozicijai labai svarbu. VRK saugoma demokratija“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę prisistatydama Seimui kandidatė sakė, jog VRK turi ne tik organizuoti rinkimus, bet ir pasirūpinti prevencija, kad rinkimų dalyviai išvengtų klaidų, ypač pasikeitus taisyklėms.

Norinčiųjų daryti įtaką bus iš visų pusių, pataikūnų – taip pat, kaip ir pageidavimų koncertų iš įvairių politikų.

„Labai svarbu ir VRK padaryti namų darbus, suinteresuotus asmenis supažindinti su pakeitimais, teikti metodinę informaciją, konsultacijas ir vykdyti stebėseną, o pastebėjus klaidas priminti naujas nuostatas, pakonsultuoti, paaiškinti“, – kalbėjo ilgametė VRK darbuotoja.

Pernai įsigaliojus naujam Rinkimų kodeksui, į kurį buvo sutraukti visi rinkimų įstatymai, VRK sulaukė kritikos dėl savivaldos rinkimų organizavimo, kai iškilo grėsmė braukti šimtus kandidatų dėl netinkamai pateiktų dokumentų.

L. Petronienė Vilniaus universitete ji yra įgijusi informatikos magistro, Mykolo Romerio universitete – teisės magistro kvalifikacinius laipsnius, VRK ji dirba nuo 1996 metų, anksčiau yra dirbusi Seimo kanceliarijoje.

Rinkimų komisija nuolatinio vadovo neturi nuo kovo mėnesio pabaigos, kai sulaukusi kritikos dėl merų rinkimų organizavimo Anykščiuose ir Visagine iš pareigų atsistatydino Jolanta Petkevičienė.

VRK pirmininką Seimo vadovo teikimu skiria Seimas. Po kiekvienų parlamento rinkimų ši komisija sudaroma iš naujo. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dabar

jau galima i rinkimus ir nebeiti. Vistiek aisku,kas valdys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS