Po Suomijos-Estijos dujotiekio incidento į posėdį renkasi krizių valdymo grupė | KaunoDiena.lt

PO SUOMIJOS-ESTIJOS DUJOTIEKIO INCIDENTO Į POSĖDĮ RENKASI KRIZIŲ VALDYMO GRUPĖ

  • 4

Po incidento Suomiją ir Estiją jungiančiame dujotiekyje Lietuvos institucijoms prie strategiškai svarbių šalies objektų padidinus budrumo lygį, trečiadienį šaukiamas Jungtinės grėsmių prevencijos ir krizių valdymo grupės posėdis.

Pasak Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC), posėdyje bus išklausyta tarnybų paruošta papildoma informacija ir atsižvelgiant į ją priimami papildomi sprendimai.

Suomijai antradienį pranešus, kad dujotiekiui „Balticconnector“ praėjusią savaitę padaryta žala yra galimai susijusi su išorės veiksniais, Lietuvos institucijos pranešė padidinusios budrumo lygį prie strateginių šalies objektų iki tokio, koks buvo birželio pabaigoje – kai maištą Rusijoje surengė tuometis rusų privačios karinės bendrovės „Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas.

Savo ruožtu, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė BNS teigė, jog šių objektų apsaugai, tarp kurių yra Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas bei Lietuvą ir Švediją jungianti jūrinė elektros jungtis „NordBalt“, papildomai pasitelkti Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai.

Komentuodamas pranešimus iš Suomijos, energetikos ministras Dainius Kreivys antradienį sakė, kad Lietuvos energetikos infrastruktūra yra saugi ir stiprinama, tačiau patvirtino, jog strategiškai svarbūs šalies energetikos objektai nuolat susiduria su tokiomis provokacijomis, kaip jų fotografavimas ar kibernetinės atakos.

Suomija teigia dar tirianti, ar žala dujotiekiui buvo padaryta tyčia ir kas tai padarė.

Tuo metu Norvegijos seismologijos institutas NORSAR antradienį pranešė, kad šeštadienio vakarą Baltijos jūroje tarp Suomijos ir Estijos prieš aptinkant dujotiekio nuotėkį užfiksavo tikėtiną sprogimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Gal Lietuva su Latvija dabar nusiųs savo kreiserius dujotiekiui saugoti ?

> Raketai

Tu Gaidžiu kameros unitazo dangtis

???

Jeigu dujotiekis pažeistas, kodėl nenufilmuotas dujų išsiveržimas į jūros paviršių? Juk tai būtų efektingi kadrai, kaip rusų dujotiekio sprogdinimo vietoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS