Operatorė: „Balticconnector“ neveiks mažiausiai penkis mėnesius | KaunoDiena.lt

OPERATORĖ: „BALTICCONNECTOR“ NEVEIKS MAŽIAUSIAI PENKIS MĖNESIUS

Estiją ir Suomiją jungiantis dujotiekis „Balticconnector“, apie kurio pažeidimą pranešta savaitgalį, neveiks mažiausiai penkis mėnesius, trečiadienį pareiškė jo operatorė „Gasgrid“.

Jos pranešime sakoma, kad „Gasgrid“ ir Estijos dujų perdavimo sistemos operatorė „Elering“ 2023 metų spalio 8-osios ankstyvosiomis valandomis pastebėjo neįprastą slėgio kritimą abi šalis jungiančiame „Balticconnector“.

„Dėl neįprasto slėgio kritimo buvo galima pagrįstai įtarti, kad incidento priežastis – vamzdyno pažeidimas ir dėl to atsiradęs nuotėkis. Dujų nuotėkis, kurį sukėlė patvirtintas vamzdyno pažeidimas, nutrūko izoliavus vamzdyną ir uždarius sklendes“, – nurodoma jame.

Dujotiekis uždarytas sekmadienį. Suomija antradienį pranešė, kad dujotiekiui „Balticconnector“ padaryta žala yra galimai susijusi su išorės veiksniais, bei sakė tirianti, ar žala jam buvo padaryta tyčia ir kas tai padarė.

Remiantis preliminariais ekspertų vertinimais, dujotiekio remontas, patikrinimas ir paleidimas truks mažiausiai penkis mėnesius.

„Todėl anksčiausia galima „Balticconnector“ vamzdyno eksploatacijos pradžios data būtų 2024 metų balandžio pradžia“, – nurodoma „Gasgrid“ pranešime.

Jame sakoma, kad „Gasgrid“ pradėtas dujotiekio tikrinimas pažeistoje ir kitose atkarpose tęsiamas.

„Šiuo metu vykdomos patikros tikslas – gauti tikslią informaciją apie viso jūroje esančio dujotiekio būklę, po kurios bus galima pradėti planuoti išsamesnes remonto priemones ir jų grafiką“, – nurodoma pranešime. Jame priduriama, kad už patikrinimo operaciją atsakinga Suomijos bendrovė „Gasgrid“, ji vykdoma bendradarbiaujant su estų „Elering“.

Suomijos prezidentas Saulis Niinisto (Saulis Nynistė) antradienį pareiškė, jog tikėtina, kad žala Estiją ir Suomiją jungiančiam dujotiekiui „Balticconnector“ „padaryta dėl išorės veiksmų“.

Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas anksčiau trečiadienį sakė, kad dujotiekio „Balticconnector“ ir ryšių kabelio tarp Suomijos ir Estijos pažeidimo aplinkybės toliau tiriamos, o jei paaiškės, kad tai – sabotažas, NATO atsakas bus ryžtingas ir vieningas.

Norvegijos seismologai pranešė spalio 8 dieną 1.20 val. (vietos ir Lietuvos laiku) užfiksavę galimą sprogimą netoli dujotiekio.

Trečiadienį Norvegijos seismologijos institutas NORSAR pranešė, kad aptiktą sprogimą galėjo sukelti 100 kg trotilo ekvivalento. Jis taip pat teigė, kad jos užfiksuotas seisminis įvykis nebuvo sukeltas žemės drebėjimo, bet jį galėjo sukelti į vamzdyną atsitrenkęs inkaras.

Pažeistas ne tik dujotiekis, esantis 60 metrų po vandeniu Suomijos įlankoje, bet ir telekomunikacijų bendrovės „Elisa“ eksploatuojamas telekomunikacijų kabelis, kurio pažeidimo vieta yra 70 metrų gylyje po vandeniu Estijos ekonominėje zonoje.

Ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) trečiadienį patvirtino, kad Estiją ir Suomiją jungiančio dujotiekio pažeidimas nekelia grėsmės Estijos dujų tiekimo saugumui.

Po „Balticconnector“ laikino uždarymo dujos Estijos vartotojams tiekiamos iš Latvijos.

S. Niinisto išvakarėse irgi sakė, kad „Suomija yra pasirengusi ir mūsų pasirengimas yra geras. Šie įvykiai neturi jokios įtakos mūsų tiekimo saugumui“.

Estijos ir Suomijos tinklus per Baltijos jūrą sujungęs 150 kilometrų ilgio dujotiekis „Balticconnector“, kurio 77 km yra jūroje, pradėjo veikti 2020 metų sausį, o jo statyba atsiėjo daugiau kaip 300 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Tai dabar bandys reikšti protesta Kinijai ? Cha....

Anonimui

tu Kvaiša

Anonimas

putinistu- diversantu teroras.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS