Politiniai sprendimai sovietmečiu būdavo priimami prie vaišių stalo | KaunoDiena.lt

POLITINIAI SPRENDIMAI SOVIETMEČIU BŪDAVO PRIIMAMI PRIE VAIŠIŲ STALO

Lietuvos ypatingasis archyvas pristatė virtualią dokumentų parodą, supažindinančią su sovietine politika Lietuvoje. Ši paroda – antroji parodų ciklo „Sovietinės Lietuvos visuomenė“ dalis.

Šioje nuotraukoje – Lietuvos komunistų partijos bei Sovietų Sąjungos atstovų susitikimas Maskvoje per ten vykusias Lietuvos dienas.

„Ši nuotrauka taip pat vaizduoja ir sovietinėje politinėje sistemoje buvusią neoficialią politinę praktiką, kuomet vaišių metu būdavo tariamasi dėl įvairių politinių sprendimų ir šie sprendimai būdavo priimami užstalėse, o paskui įforminama tik tai oficialiai oficialių struktūrų dokumentuose“, – pasakojo Lietuvos ypatingojo archyvo Lietuvos komunistų partijos dokumentų skyriaus vedėja Nijolė Maslauskienė. 

Sprendimai buvo priimami ir medžioklėje, žvejyboje, asmeninėse politikų šventėse. Tačiau, pasak archyvo darbuotojų, tai nebuvo išskirtinis reiškinys, nes taip elgtasi dar viduramžiais.

„Šios nuotraukos ir rašytiniai taip pat dokumentai, pasakoja, byloja apie politinę korupciją, apie šališkumą, parenkant ir iškeliant į vadovaujančius postus bei šiaip įdarbinant valstybės tarnyboje  įvairius asmenis“, – sakė N. Maslauskienė.

Dokumentai ir nuotraukos saugomi Lietuvos ypatingajame archyve. Siekiant besidomintiems sovietmečiu palengvinti eksponatų prieinamumą, jie suskaitmeninti ir perkelti į virtualią parodą „Sovietinės politikos bruožai. Oficialiosios praktikos ir užkulisiai“.

Šioje parodoje – tik dalis sovietinės visuomenės gyvenimą atspindinčių eksponatų. Prieš kelerius metus surengta paroda buvo skirta sovietinei kultūrai. Kitais metais bus apžvelgiama sovietinė ekonomika.

Dokumentus bei nuotraukas galima peržiūrėti atvykus į archyvą arba jo internetiniame puslapyje virtualioje parodoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ona

O dabar kur priimami?Perduodant dėžes nuo alkoholio?Kaip Masiuliui?Ar pasodinant į įtakingą kėdę?

Pilietis

Nesvarbu kad prie vaišių stalo,bet jau buvo apsvarstyta ir suplanuota iki vaišių stalo.Viskas buvo daroma dėl žmogaus jo gerovės,ne taip kaip dabar,dėl saujelės savų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS