„Vardan Lietuvos“ kreipėsi į prokuratūrą dėl galimai neskaidrių „Litexpo“ pirkimų | KaunoDiena.lt

„VARDAN LIETUVOS“ KREIPĖSI Į PROKURATŪRĄ DĖL GALIMAI NESKAIDRIŲ „LITEXPO“ PIRKIMŲ

  • 3

Demokratų frakcija Vardan Lietuvos“ praneša, kad dėl galimai neskaidrių „Litexpo“ pirkimų ruošiantis NATO susitikimui kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“, atsižvelgdama į tai, kad buvo įvertintas tik maždaug ketvirtadalis Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ įvykdytų galimai neskaidrių pirkimų, ruošiantis NATO šalių vadovų susitikimui, ir nebuvo vertinama žala valstybei, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą.

Šių metų spalio 16 d. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) baigė vertinti aštuonių (ketvirtadalio) „Litexpo“ vykdytų viešųjų pirkimų, skirtų NATO viršūnių susitikimo renginiams įgyvendinti, vertinimą.

Pagrindiniai VPT argumentai – NATO renginys nepriskirtinas nenumatyto įvykio kategorijai; skubą sąlygojusios aplinkybės iš dalies priklausė nuo pačios perkančiosios organizacijos, taip pat – kitų pasirengimo renginiui procese dalyvavusių subjektų, t. y. tokio pobūdžio aplinkybės nepriskirtinos ekstraordinarių aplinkybių kategorijai; nėra priežastinio ryšio tarp skubą sąlygojusių aplinkybių bei nenumatyto įvykio ir perkančioji organizacija „Litexpo“ neįrodė, kad pirkimų nebuvo galima atlikti pagreitintos procedūros terminais.

Demokratai pabrėžia, kad viešieji pirkimai neskelbiamų derybų būdu didina nepagrįsto konkurencijos ribojimo, neefektyvaus lėšų panaudojimo ir korupcijos riziką.

„Svarbu, kad būtų nustatyta, kokio dydžio žala dėl pažeidimų, vykdant viešuosius pirkimus neskelbiamų derybų būdu, galimai buvo padaryta valstybei ir kas bei kokiais atrankos kriterijais remdamasis priėmė sprendimus pasirenkant konkrečias įmones teikti paslaugas ne konkurso būdu“, – sako Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

G

Šitie "tyrėjai" savo veikla daro daug didesnę žalą valstybei, nei viešieji pirkimai. Tas pats buvo po krepšinio čempionato. 10 metų, per tokius "tyrėjus" knisosi prokuratūra su Stt, kurpė bylas, finale visi buvo išteisinti, nes tiesiog dirbo savo darbą.

Ha

Mentas ir vagis juokina

Klausimelis

Tai ar prades nusikaltelius sodinti, ar kelia bylas tik tiems, kas pries iskrypelius pasisako?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS