Etiketo žinovė – apie Kalėdų dovanas | KaunoDiena.lt

ETIKETO ŽINOVĖ – APIE KALĖDŲ DOVANAS

  • 2

Iki Kalėdų likus vos keletui savaičių, vis labiau pasineriame į dovanų paieškas. Daugelis dovanomis nori suteikti savo šeimos nariams ar draugams kuo daugiau džiaugsmo. Etiketo žinovė Alvyda Jasilionytė dalijasi patarimais, kaip neprašauti renkant Kalėdų dovanas, kokių staigmenų verčiau vengti ir kaip atrasti būdų sutaupyti.

Anot etiketo žinovės A. Jasilionytės, norint išrinkti tokias dovanas, kurios iš tiesų džiugintų, svarbu, kad jos atitiktų gavėjo pomėgius, gyvenimo būdą ir svajones. Be to, dovana neturėtų įpareigoti gavėjo, priversti jaustis nepatogiai ar atspindėti paties dovanotojo norus ir lūkesčius.

„Jei dovana parenkama galvojant apie konkretų asmenį, jo poreikius ir norus, ji tampa dėmesingumo ir rūpinimosi išraiška, o ne tik formaliu gestu. Tokiu atveju dovana stiprina ryšius ir gali turėti dvasinę prasmę. Tokia dovana nebūtinai turi būti brangi ar labai įspūdinga. Kartais dėmesiui parodyti gali pakakti ir atviruko su nuoširdžiu palinkėjimu“, – sako etiketo žinovė.

Vis dėlto yra keletas taisyklių, kurių reikėtų paisyti renkant dovaną, kad ją priimantis žmogus nepasijustų nejaukiai. Pavyzdžiui, kolegai ar pažįstamui nereikėtų dovanoti pernelyg asmeniškų dovanų – kvepalų, šlepečių ar apatinio trikotažo. Itin prabangi dovana irgi gali priversti gavėją pasijusti nepatogiai – ypač jei jis išrinko gerokai kuklesnę dovaną.

Alvyda Jasilionytė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Žinoma, visuomet svarbu kontekstas – tai, kokios tradicijos yra susiklosčiusios šeimoje, artimųjų rate ar kolektyve, kokia reikšmė konkrečioje žmonių grupėje suteikiama dovanoms. Siekiant išvengti nesusipratimų, verta iš anksto susitarti dėl orientacinės dovanų vertės“, – sako A. Jasilionytė.

Etiketo žinovė pataria vengti tokių dovanų, kurios galėtų būtų interpretuojamos kaip tam tikra užuomina ar spaudimas kažką daryti. Pavyzdžiui, padovanojus sporto klubo abonementą,  tai gali būti suprasta kaip komentaras dėl asmens išvaizdos ar gyvenimo būdo.

Be to, tokia dovana įpareigoja gavėją daryti tai, kam jis galbūt neturi laiko ar noro. Anot A. Jasilionytės, tokia dovana būtų tinkama tik tikrai žinant, kad asmuo norėtų lankyti sporto klubą.

Jei dovana parenkama galvojant apie konkretų asmenį, jo poreikius ir norus, ji tampa dėmesingumo ir rūpinimosi išraiška, o ne tik formaliu gestu.

A. Jasilionytė pažymi, kad norint parodyti dėmesį svarbu ne tik pati dovana, bet ir jos įpakavimas. Jei į jį bus įdėta pastangų, dovanos efektas bus daug stipresnis.

„Dovanoms supakuoti ir dekoracijoms galima panaudoti jau turimas medžiagas – pavyzdžiui, batų dėžes, iškarpas iš senų žurnalų ir laikraščių, tapetų likučius, audinių atraižas, džiovintus augalus, uogas, kankorėžius. Kuo daugiau kūrybiškumo pasitelkiama, tuo dovana bus unikalesnė ir nuoširdesnė. Be to, dovanai įpakuoti panaudojant turimas medžiagas, tausojama gamta ir galima nemažai sutaupyti. Tiesa, tinkamų medžiagų po ranka gali ir nebūti, tuomet verta paieškoti estetiškų sprendimų parduotuvėse, įkvėpimo pasisemti internete“, – patarimais dalijasi A. Jasilionytė.

GALERIJA

  • Etiketo žinovė – apie Kalėdų dovanas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kaledos

yra rimties svente,o ne komerciniu siuksliu mainai!

Pilietiškas

Ot etiketo žinovė! Ką čia jau naujo ir nežinomo pasakė! Tai ko verti tokie žinovai, kai eiliniai skaitytojai tą seniai žino?:)))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS