Istorikas: Georgijaus juostelių draudimas būtų nukreiptas prieš Lietuvą | KaunoDiena.lt

ISTORIKAS: GEORGIJAUS JUOSTELIŲ DRAUDIMAS BŪTŲ NUKREIPTAS PRIEŠ LIETUVĄ

  • 35

Draudimas demonstruoti Georgijaus juostelę, kuri nuo sovietinės okupacijos nukentėjusioms šalims yra įgijusi neigiamą imperialistinę reikšmę, atvestų prie dar vieno susipriešinimo ir leistų Kremliaus informaciniame kare panaudoti tai prieš Lietuvą, sako Vilniaus universiteto istorikas Algirdas Jakubčionis, komentuodamas grupės konservatorių iniciatyvą.

„Sutinku, kad tai yra simbolis, kuris yra neigiamas Lietuvai, Latvijai, Estijai ir kitoms valstybėms. Ne veltui Lietuvoje atsirado pavadinimas, kad tai yra kolorado juostelės, tautinėje savimonėje tai suprantama vienpusiškai. Kada jos yra įgavusios tokį rusiškąjį sureikšminimą, manau, kad šitas domėjimasis atves dar prie vieno, dar didesnio susipriešinimo“, - BNS sakė A.Jakubčionis.

„Tai bus dar vienas dalykas, kad štai, čia draudžia ir panašiai. Ne tik galėtų būti išnaudojama (propagandai), bet tai ir bus“, - teigė jis, paklaustas, kaip į tokį Lietuvos draudimą reaguotų Rusija.

Istorikas aiškino, jog Georgijaus arba šventojo Jurgio juosta buvo vienas iš Carinės Rusijos kareivių apdovanojimo ženklų, kuris Rusijoje tapo nepageidaujamu į valdžią atėjus bolševikams. Juostelės vėl buvo prisimintos Antrojo pasaulinio karo metais, atkūrus vadinamuosius gvardijos dalinius - tuomet vėl leista nešioti pasižymėjusiems kareiviams Georgijaus ordinus. Tačiau sovietmečiu šis simbolis vėl buvo nustumtas į periferiją.

Dar vieną renesansą, anot A.Jakubčionio, Georgijaus juosta išgyveno subyrėjus Sovietų Sąjungai, kai šis simbolis, jo manymu, leido SSRS sudėtyje buvusių respublikų rusakalbiams „išskirti save kaip pasiekusius pergalę arba kaip sugebėjusius „išvaduoti“.

„Pirmas dalykas, kad jis (simbolis) pernelyg imtas naudoti rusiškoje propagandoje: prie Antakalnio kapinių gegužės 9-ąją dieną šias juosteles dovanoja visiems, kurie ateina. Tai iš esmės padaryta rusiško jaunimo, rusiško patriotinio auklėjimo dvasioje, kaip vienas iš simbolių,- paaiškino istorikas. -Realiai tai reiškia senų Rusijos imperijos karinių tradicijų atgimimą ir vartoti tai kaip sovietinį simbolį turbūt negalima - reikia žiūrėti platesnį kontekstą: tai yra vienas iš imperinių karų simbolių. Iš esmės, Baltijos šalys jį turbūt supranta vienpusiškai: mes jus užkariavome ir tuo didžiuojamės juos nešiodami“.

Grupė konservatorių penktadienį registravo įstatymų pataisas, kuriomis siūloma neleisti platinti ir naudoti Georgijaus juostelės, priskiriant ją draudžiamiems simboliams.

Jų teigimu, po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Rusijos remiamų separatistų karinių veiksmų Rytų Ukrainoje, Georgijaus juosta įgavo ir naują reikšmę - ji tapo Rusijos karinės agresijos, imperialistinių ambicijų, provokacijų, tautinės nesantaikos simboliu ir priemone identifikuoti tariamą priešą.

Lietuvoje draudžiama viešai demonstruoti nacistinę ar sovietinę simboliką. Georgijaus juostelės prie tokios simbolikos nėra priskiriamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (35)

Lietuvos akis

Algirdas Jakubcionis koks jus istorikas jus paprasciausiai bailys persitas josteles georgijaus propaganda putinas uzkariavo Krima , Luganska , Donbasa su sita kolorado jostele propoguoja " russkii mir " bet Lietuvoje russkii mir neprais " mes Lietuvos akis " rusu agentus isvesim I sviesa mums labai gaila kad musu Lietuvos tautieciai komentuoja su tokiu lengvabudiskomu georgijaus jostele jus tautieciai siltuose butuose labai protingi o musu kaimynai Ukrainiecei okopose gina savo tevyne nuo rusu putino kolorado josteles okupacijos , taip kad istorikai Algirdai negalvok kad Lietuvos tikri vyrai IR jeigu reikes moterys gins savo tevyne Lietuva IR jeigu jus nezinot ponas Algirdai jau viena moterys gina musu tauta nuo okupacijos tai Dalia Grybauskaite Lietuvos prezidente jums ponas Algirdai turi buti geda uz tokius aprasymus mes tikri Lietuvei ir tei kurei gerbia ta sali kurioje jie gyvena ir uagina savo vaikus nesvarbu kokios jos yra nacionaliste jei gins sia sali nuo okupacijos b

Z

Tuoj uždraus viską. Jau uždraustos raudonos žvaigždės, kūjis su pjautuvu, svastika (saulės ženklas). Įdomu, kodėl neuždraustas kryžius (kryžiuočių ženklas), kalavijas. Dabar užkliuvo kažkokios sumautos juostelės. Tuoj savo šešėlio pradėsim bijoti. Grynas durnynas.

Jonas Lietuvis

Nedrauskim ir paklauskim, ką tai reiškia tam užsidedančiam juostelę.Ką jis carinės Rusijos karų didvyris , ar turi ligą nešioti svetimus ordinus. Kažkada, apie 70 -uosius vienas pusprotis Kaune vaikščiodavo nusisagstęs ordinais, ženkliukais , kai paleisdavo iš psichūškės. Jeigu nekreipsim dėmesio, sveiko proto žmonės supras kad nedera vaikščioti kaip ir su generolo uniforma, taip ir su ženkleliu,ar juostele kurio nenusipelnei.Nebent esi pajacas ir nori pajuokinti, tada nešiok.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS