Jaunuolių misija – išgelbėti pianiną | KaunoDiena.lt

JAUNUOLIŲ MISIJA – IŠGELBĖTI PIANINĄ

Antram gyvenimui prikelti senutėlį, kelis šimtus kilogramų sveriantį pianiną – nelengvas, tačiau vertingas darbas. Tokia idėja jau spėjo užsikrėsti tūkstančiai entuziastų visame pasaulyje, jie tai daro neatlygintinai, vien iš pagarbos šiam instrumentui. Pianinų gelbėjimo banga netruko pasiekti ir Lietuvą.

Vežė į sąvartyną

Pajūryje užgimusi iniciatyva atrestauruoti "pagyvenusius" pianinus keliauja po Lietuvos miestus ir miestelius.

Gelbėjimo operacijos organizatoriai tikino, kad pasistengs nenuleisti rankų ir toliau organizuos tokias misijas visoje šalyje.

Šiuo metu entuziastingų jaunuolių sąskaitoje – penki išgelbėti pianinai.

Du "senukai" atgaivinti Palangoje ir dar tiek pat – Klaipėdoje. Pastariesiems iš esmės pakeista išvaizda: suderinti, nušveisti, perdažyti, papuošti ir traukiantys akį. Visi skirtingi ir savaip unikalūs.

Darbai užvirė praėjusio mėnesio pradžioje Palangoje, kai jaunuoliai nugirdo apie žmonių ketinimus išmesti nebereikalingą, daug metų kampe dūlantį instrumentą.

Dabar komandą vienija apie kelios dešimtys entuziastų iš Kauno, Vilniaus, Panevėžio ir kitų miestų.

"Susibūrėme vasaros pradžioje lyderystės stovykloje. Dabar esame tikra grupuotė", – juokdamasis aiškino klaipėdietis Jokūbas Dargis.

Šešiolikmetis Klaipėdos licėjaus mokinys neabejingas muzikai – pats groja pianinu, dainuoja. Todėl šio instrumento vaikinui ir jo draugams ne juokais pagailo.

"Lyderystės mokymai vyko vietoje, kur stovėjo du vieniši pianinai. Jų savininkai užsiminė ketinantys netrukus juos išvežti į sąvartyną, nes yra nereikalingi. Pirmasis užprotestavo Kristijonas Rukas", – atsiminė pašnekovas.

Jaunuolis neabejojo, kad net ir senas, apleistas pianinas nenusipelno tokios nepagarbos, todėl nedelsiant griebėsi gelbėjimo darbų. Atgabeno prie Palangos tilto ir šveitė, valė, dailino, kad šis taptų kuo įdomesnis ir patrauklesnis.

Taip pat reikėjo skubiai surasti naujus jo savininkus. Paaiškėjo, kad toli gražu ne visi išskėstomis rankomis priima tokias gigantiškas dovanas.

J.Dargis sakė, kad vienas pianinas iškeliavo į Palangos biblioteką, o kitas suskambo Kultūros ir jaunimo centre.

Keliauja po pasaulį

Tai pirmoji Lietuvoje tokia pianino gelbėjimo operacija.

Ją atliekančių entuziastų daugumą sudaro Europos socialinio verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų instituto inicijuotos atsakingų ateities lyderių stovyklos dalyviai, kiti prisijungė tiesiog susidomėję šia idėja.

Kaip pastebėjo instituto direktorė ir stovyklos organizatorė Simona Šimulytė, daiktams atsidavę žmonės neretai pamiršta, kiek daug jų turi ir dirba vien tam, kad įsigytų dar daugiau. Kartais kur kas svarbiau gera emocija.

"Viskas įvyko spontaniškai. Diskutavome apie daiktus, tarp kurių praleidžiame didžiąją dalį savo gyvenimo, ir atsakingą vartojimą: kodėl tarnaujame daiktams ir kaip galėtume juos paversti vėl naudingais", – pasakojo pašnekovė.

S.Šimulytė atskleidė, kad mintis prikelti pianinus antram gyvenimui kilo mokant jaunimą organizuoti renginius, skirtus visuomenei, o ne orientuotus į komerciją.

Akciją "Išgelbėk pianiną“ surengę jaunuoliai pasivadino "Žaliais žmogeliukais"."Išgirdę šį mūsų pavadinimą žmonės jau žino, kad esame susiję su pianinais", – šypsojosi klaipėdietis Jokūbas.

Idėja taip prigijo, kad netrukus išgelbėtų instrumentų skaičius padvigubėjo. Klaipėdoje Jūros šventės metu buvo atgaivinti dar du pianinai.

Pastarieji atiteko S.Dacho progimnazijai ir vienai senamiesčio kavinei.

"Gavome daugybę prašymų gelbėti pianinus įvairiuose Lietuvos kampeliuose. Patys, pasitelkdami fantaziją, jais pasirūpiname, šveičiame, dekoruojame. Pavyzdžiui, vienus apipiešėme grafičių dažais, kitus apklijavome spalvotu popieriumi. Kad trauktų akį ir skatintų aplinkinius pagroti", – pasakojo idėjos autoriai.

Atnaujinti pianinai keliauja į viešas erdves: bibliotekas, kavines, meno centrus. Apie nereikalingus instrumentus "Žaliems žmogeliukams" praneša patys žmonės, įmonių vadovai, kai kuriuos pianinus jie atranda patys.

"Skleidžiame žinią internete, kad jeigu kas nors girdėjo apie tamsoje besislepiantį pianiną, būtinai mus informuotų. Štai uostamiestyje išgelbėtus pianinus mums patikėjo dvi klaipėdietės. Gauname užklausų Kretingoje, Nidoje ir visoje Lietuvoje", – sakė S.Šimulytė.

Ši idėja užsienyje nėra nauja. Kai kurių šalių metro stotyse ir kitose viešose prieigose stovi pianinai, kuriais pagroti gali visi norintys.

Vienas muzikantas jau dvejus metus keliauja aplink pasaulį ir su savimi iš paskos tempia sumažintą pianino versiją. Keistuolis kiekvieną dieną juo groja skirtingose pasaulio vietose.

Apkaltino gadinimu

Lietuvoje ištempti pianiną į gatvę jau buvo ne kartą bandyta. Tačiau instrumentai didelio susidomėjimo nesulaukė – taip ir liko vienadienėmis iniciatyvomis.

"Kai sumanymas neturi aiškaus tikslo, jis negali tapti tęstiniu. Pavyzdžiui, Kaune per Kalėdas prie eglutės buvo atitemptas baltas gražus pianinas, bet žmonės, eidami pro šalį, pasižiūrėdavo į jį, ir tiek. Mes siekėme sulaukti teigiamo praeivių dėmesio ir darėme viską, kad išspaustume jų šypsenas. Palangos J.Basanavičiaus gatvėje buvome sutikti ypač šiltai, žmonės klausinėjo, kas čia vyksta. Patikėkite, grojo ir senoliai, ir vaikai. Net ir tie, kurie gyvenime nebuvo lietę klavišų", – aiškino pašnekovai.

Tiesa, grupelė linksmuolių sulaukė ir neigiamų atsiliepimų.

"Viena pikta moteris priėjo ir pareiškė, kad gadiname pianinus. Papasakojome jai apie savo sumanymą, parodėme, kad groti ar mokytis groti gali absoliučiai bet kas", – prisiminė S.Šimulytė.

Renginio metu norintieji galėjo ir paaukoti pianinams. Tačiau dosnumas labiau pasireiškė gera nuotaika.

"Vienos akcijos metu surinkome 7 eurus, bet mums ir tiek užteko. Kai kurie nemokamai prisideda, dovanoja dažų ir kitų priemonių. Daugiausia esame surinkę 115 eurų. Bet iš tikrųjų tai buvo dviejų užsieniečių – vyro ir žmonos dovana. Kiekvienas įmetė po 50 eurų! Nustėrome, nes negalėjome tuo patikėti", – emocijų neslėpė S.Šimulytė.

Paskutinė pianino gelbėjimo operacija vyko prieš kelias dienas Kauno gatvėse. Pagal iš anksto paruoštą eskizą išmargintas pianinas iškeliavo į vieną senamiesčio kavinę.

"Tikrai nenorime, kad pianinai toliau dulkėtų kampe ar būtų išmetami. Todėl su tais žmonėmis, kuriems patikime instrumentą, yra pasirašoma sutartis. Jie pasižada mus informuoti, jeigu pianinas taps nebereikalingas", – patikino veikli moteris.

Spalį komandos nariai iškeliauja į Rumuniją Transilvanijoje vyksiantį festivalį "International Repair Cafe Week", kur dalysis savo patirtimi su užsieniečiais.

GALERIJA

  • Susidomėjimas: nekasdienis vaizdas miesto gatvėse traukė praeivių akis: ant grindinio stovintį senutėlį pianiną gramdė ir dažė būrelis jaunuolių.
  • Žinia: nors tokia pianinų gelbėjimo banga jau vilnija per pasaulį, Lietuvoje ji dar nauja.
  • Entuziazmas: sužinoję, kad ruošiamasi išmesti „pagyvenusį“ instrumentą, jaunuoliai neliko abejingi.
  • Jaunuolių misija – išgelbėti pianiną
  • Jaunuolių misija – išgelbėti pianiną
  • Jaunuolių misija – išgelbėti pianiną
  • Jaunuolių misija – išgelbėti pianiną
  • Jaunuolių misija – išgelbėti pianiną
  • Jaunuolių misija – išgelbėti pianiną
  • Jaunuolių misija – išgelbėti pianiną
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Eva

Super! Nereali ideja! Kaune pati maciau procesa praeinant..isties labai pagyvino nuotaiką! Daugiau tokiu akciju!

R...

Tai kuo gi nusikalto tie instrumentai,kad juos norima ne restauruoti,o atrestauruoti?Atrestauravimui juk pastangų nereikia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS