Kėslą uždrausti abortus įžvelgę parlamentarai užtarimo ieškos prezidentūroje | KaunoDiena.lt

KĖSLĄ UŽDRAUSTI ABORTUS ĮŽVELGĘ PARLAMENTARAI UŽTARIMO IEŠKOS PREZIDENTŪROJE

Dalies parlamentarų manymu, už siūlymo keisti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą slypi mėginimas uždrausti abortus. „Manau, kad ta pataisa yra klastinga. Mes neprivalome tylėti, nes prisidengiant demagogija pažeidžiamos žmogaus teisės. Todėl rengiame raštą, kurį ketiname įteikti naujajai Seimo pirmininkei bei Prezidentei“, – naujienų portalui LRT.lt sako Seimo narė Aušrinė Marija Pavilionienė.

Anot A. M. Pavilionienės, apsimetant, kad norima saugoti vaiko sveikatą nuo pradėjimo momento, yra kėsinamasi į motinos ir moters teises.

„Mes dabar rengiame tokį raštą, kurį ketina pasirašyti moterų organizacijos, Šeimos planavimo asociacija, Vystomojo bendradarbiavimo, reprodukcinės sveikatos ir teisių parlamentinė grupė. Tikrai netylėsime, akivaizdžiai pažeidžiamos moters teisės, konservatoriai bando prastumti savo projektą. Skaudžiausia yra tai, kad mus išduoda koalicijos partneriai. Pataisai pritaria ir Lenkų rinkimų akcijos, ir „Tvarkos ir teisingumo“, ir Darbo partijos nariai“,  – teigia A. M. Pavilionienė

Anot parlamentarės, raštą ketinama įteikti naujajai Seimo pirmininkei, kuri, pasak A.M. Pavilionienės, neturėtų ignoruoti moters teisių. Kreipimasis taip pat bus siunčiamas prezidentei. „Mes neprivalome tylėti, nes negalima grįžti į viduramžius, kai keli riboto mąstymo politikai primeta savo valią“, – tikina A. M. Pavilionienė.

Mėginimu drausti abortus neabejoja

Seimo narys Remigijus Šimašius teigia neabejojantis, kad už siūlomos naujosios įstatymo formuluotės slypi intencija tokiu būdu drausti abortus: „Aš manau, kad tai yra tam tikras būdas uždrausti abortus. Nors pati frazė galbūt skamba nekaltai, teisingai moraline prasme, iš tiesų jos turinys visiškai neapibrėžtas ir neaiškus.“

Anot parlamentaro, svarstant įstatymo pataisas Seime, buvo akivaizdu, kad šios suformuluotos taip miglotai, jog ir pakeitimo šalininkai, ir priešininkai nesuprato, kas turima mintyje. „Tačiau aš neabejoju, kad tai yra sąmoningas konservatorių frakcijos mėginimas. Jau ne kartą buvo išsakyta jų pozicija abortų klausimu ir bandoma ją pritaikyti“, – sako R. Šimašius.

„Jeigu aplinkybės susiklosto taip, kad moteris negali turėti vaikelio, ji negalės nutraukti nėštumo, nes pirmenybė bus atiduota vaiko sveikatai. Bus pažeistos moters, kaip žmogaus, teisės, reprodukcinės teisės. Kadangi nepriimtas Reprodukcinės sveikatos įstatymas, konservatoriai eina trumpiausiu keliu, bandydami apriboti moters teisę spręsti“, – tikina A. M. Pavilionienė.

Savo ruožtu Seimo narys Rokas Žilinskas, ne kartą atvirai kalbėjęs, jog valdžia už visuomenę negali nuspręsti, ar abortai turėtų būti draudžiami, tikina mėginimo uždrausti abortus tokiose įstatymo pataisose neįžvelgiantis: „Mes buvome patikinti, kad pono Dagio ir kitų parlamentarų iniciatyva nėra žingsnis į abortų draudimą. Aš labai atidžiai analizavau pataisą ir nematau, kad ji savaime lemtų sprendimą dėl abortų.“

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

apuokas

M.PAVILIONIENE samoningai rengiasi taip,kaip rengdavosi NKVD komisarai...

jokiu

požiūriu negalima drausti abortų. Aš dirbau gydytoju tais laikais, kai buvo jie draudžiami, tai baisesnių akimirkų nenorėčiau išgyventi: prasidėjo nelegalių abortų era, atsirado "abortmacherių" gildijos, žūdavo moterys, bet ne vyrai. Todėl tai yra diskriminacinis nutarimas, jis liečia tik moteris, o vyrai paliekami ir toliau "apsėklinti" moteris. Baikit tas nesąmones, čia labai didelę įtaką daro tie, kurie nėra nė vieno vaiko užauginę, tie, kurie apskritai nieko nedirba, t.y. kunigai.

ar

moteris turi teisę ŽALOTI savo sveikatą? viena ponia sakė jei eini į lovą su vyru nenorėdama vaiko - darai NUODĖMĘ tai kada reik galvoti ar galėsi išlaikyti vaiką? reikia GALVOTI p. A>M> Pavilioniene
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS