Konstitucinis skundas – būdas geriau ginti savo teises, skatinti piliečių aktyvumą | KaunoDiena.lt

KONSTITUCINIS SKUNDAS – BŪDAS GERIAU GINTI SAVO TEISES, SKATINTI PILIEČIŲ AKTYVUMĄ

  • 4

Lietuvos žmonės gana aktyviai naudojasi teise pateikti individualų konstitucinį skundą. Per pusmetį, kai įsigaliojo Konstitucijos pataisa, Konstitucinis Teismas (KT) jau gavo maždaug 130 tokių skundų.

Teisė kreiptis į KT – daugelyje Europos valstybių

„Lietuva papildė gausėjančias gretas Europos Sąjungos valstybių, kurių piliečiai turi teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą. Jeigu žmogus nesutinka su galutiniu teismo sprendimu, ir mano, kad įstatymo, kito teisės akto pagrindu priimtas sprendimas pažeidė jo teises ar laisves, jis gali pateikti skundą aukščiausiajai teismo institucijai, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Lietuva išpildė savo piliečių lūkesčius pasinaudoti ir konstitucinės teisės galia, ginant savo interesus. Tai sustiprina mūsų demokratiją ir visą teisinę sistemą“.

Individualaus konstitucinio skundo institutas veikia daugumoje ES valstybių, išskyrus Italiją ir Bulgariją. Panašų konstitucinio skundo modelį turinčių šalių Lenkijos ir Latvijos konstituciniai teismai per metus išnagrinėja apie 30 tokių bylų.

Lietuvoje Konstitucinis Teismas kasmet gaudavo apie 30 Vyriausybės, teismų, Seimo prašymų ištirti teisės aktų atitiktį Konstitucijai ar kitiems aukštesnės galios teisės aktams.

Gintis – visos teisinės galimybės

Pareiškėjai gali paduoti konstitucinį skundą dėl Lietuvos Respublikos įstatymo ar kito Seimo, Respublikos Prezidento ar Vyriausybės akto (arba jo dalies), kurie galimai prieštarauja Lietuvos Konstitucijai.

Individualų konstitucinį skundą gali paduoti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys per 4 mėnesius nuo įsiteisėjusio galutinio ir neskundžiamo teismo sprendimo priėmimo dienos.

Kai skundas pasiekia KT, paskiriamas teisėjas, kuris atlieka išankstinį tyrimą ir įvertina, ar jį galima nagrinėti. Ši procedūra gali užtrukti apie vieną mėnesį. Jeigu skundo turinys neatitinka keliamų reikalavimų, KT gali nurodyti pareiškėjui pašalinti trūkumus.

Tuo atveju, kai asmuo neišnaudojęs visų teisinių priemonių per anksti kreipiasi į Konstitucinį Teismą, skundas grąžinamas pareiškėjui. Perėjęs visus įprastinės teisminės gynybos etapus, jis vėl galės teikti individualų konstitucinį skundą.

Š. Mažeikos / Fotobanko nuotr.

Bus galima atnaujinti procesą

Laimėjęs bylą Konstituciniame Teisme, pareiškėjas įgyja teisę atnaujinti bylą tame teisme, kuris prieš tai priėmė galutinį sprendimą. Tokiu atveju pareiškėjui atitinkamai reikės kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą ar Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad jo byla būtų nagrinėjama iš naujo, įvertinant Konstitucinio Teismo sprendimą.

Konstitucinio Teismo nutarimai yra galutiniai ir neskundžiami. Jeigu teismas pripažįsta, kad įstatymas ar kitas teisės aktas prieštarauja Konstitucijai, jie toliau nebegali būti taikomi.

Išimtinais atvejais KT turi teisę sustabdyti priimtų teismų sprendimo vykdymą, kol nebus išnagrinėtas konstitucinis skundas.

Advokato pagalba nebūtina

Skundo pateikimo Konstituciniam Teismui tvarka nėra sudėtinga, jį gali surašyti ir patys pareiškėjai. Jeigu tam reikėtų advokato paslaugos, mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms bus suteikta valstybės garantuojama teisinė pagalba.

Asmenys, kuriems priklauso antrinė teisinė pagalba, Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba paskiria advokatą, kad padėtų parengti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą ir atstovautų teisme.

Kai žmogus pats samdosi advokatą ir laimi bylą, patirtos advokato samdymo ir kitos išlaidos Konstitucinio Teismo sprendimu gali būti kompensuojamos pagal Teisingumo ministerijos patvirtintus dydžius ir tvarką.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

...

CHA: "Skundo pateikimo Konstituciniam Teismui tvarka nėra sudėtinga, jį gali surašyti ir patys pareiškėjai" - surašyt GALI, bet naudos iš to... juk DAR pasakyta: "Kai skundas pasiekia KT, paskiriamas teisėjas, kuris atlieka išankstinį tyrimą ir įvertina, ar jį galima nagrinėti. Ši procedūra gali užtrukti apie vieną mėnesį" - AR reikia suprast kad vyksta 'pakišos' laukimas?.. o kadangi sunku patikėt kad be ad'VOK-ato tarpininkavimo tokia 'pakiša' bus priimta, tai - juk ŽINOM: "Kas teisme nepakišo, tas prakišo".

jei debilas teisejas nekalta zmogu, nuteise......

galima bus kreiptis su skundu pas kita konstitucinio teismo debila teiseja ,kad jy isteisintu...ir tuomet anot lietiuvisko a lia teisingumo ministro --teisybe suzaliuos kaip tas kriukis mociutes paliktas prie kelio...blogiausiu atveju su ministerio malonem ir apykojais ant koju galesit sluot lapus savo gimtam mieste...

Ka padare

Kada baigsis psichologinis smurtas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS