Lietuvos savivaldybėse pradedami steigti sveikatos centrai | KaunoDiena.lt

LIETUVOS SAVIVALDYBĖSE PRADEDAMI STEIGTI SVEIKATOS CENTRAI

  • 4

Lietuvos savivaldybėse pradedami steigti sveikatos centrai, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot ministerijos, juose į vieną tinklą savivaldybėje bus telkiamos bazinės sveikatos paslaugos. Šie centrai užtikrins daugiau gaunamų paslaugų, jos bus teikiamos vieno langelio principu.

Numatoma, kad pradėsiančių veikti centrų šeimos gydytojų darbas bus sklandesnis, nes jie dėl pacientų sveikatos būklės galės iš karto pasikonsultuoti su centre dirbančiais gydytojais specialistais.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, kartu su sveikatos centrais savivaldybės galės konsoliduoti gydymo išteklius rajone, didžioji dalis būtiniausių sveikatos paslaugų pacientams bus teikiamos šalia namų.

„Ilgai laiką sveikatos apsaugos sistema fragmentavosi, smulkėjo, buvo daug nesusikalbėjimo tarp gydymo įstaigų, pametant pacientų interesus. Kartu su sveikatos centrais vėl atsisukama į pacientų poreikius. Aiškesnis paciento kelias, daugiau bendradarbiavimo tarp gydymo įstaigų įvairiais klausimais, pokyčius lydinčios investicijos – visą tai ateina su sveikatos centrais“, – pranešime cituojamas ministras.

Nors sveikatos centrai aktualiausi mažoms savivaldybėms, kur sunkiausiai pasiekiamos medicinos paslaugos, tačiau jų steigimas vyksta visoje Lietuvoje.

„Nors sveikatos centrai aktualiausi mažoms savivaldybėms, kur sunkiausiai pasiekiamos medicinos paslaugos, tačiau jų steigimas vyksta visoje Lietuvoje“, – pridūrė A. Dulkys.

Pasak pranešimo, sprendimus, ar steigti sveikatos centrą, priima savivaldybės. Įvertinusios visų teritorijoje esančių gydymo įstaigų efektyvumą ir teikiamų sveikatos paslaugų skaičių, jos nuspręs – įstaigas jungti ar pasirašyti bendradarbiavimo sutartis, kad būtų teikiamas bazinis paslaugų paketas.

Sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė pabrėžė, kad dabar turimi finansiniai, žmogiškieji ir infrastruktūros resursai naudojami neefektyviai.

„To alternatyva – sveikatos centras, kur struktūriškai arba funkciškai bendradarbiaujančios įstaigos padėtų viena kitai, atsirastų galimybė geriau išnaudoti vietos gydytojų resursus, jiems tarpusavyje konsultuotis ir visapusiškai pasirūpinti pacientu“, – pranešime cituojama D. Jankauskienė.

Ji pridūrė, kad laisvas gydymo įstaigos ir gydytojo pasirinkimas gyventojams ir toliau nebus ribojamas.

Anot SAM, įsikūrus sveikatos centrui nesikeis nei šeimos gydytojas, nei jo darbo vieta.

Nuo šių metų kovo sveikatos centras kol kas įkurtas tik Švenčionių rajone.

Pasak ministerijos, iki tol veikusi Švenčionių rajono ligoninė dirbo nuostolingai, todėl siekiant sumažinti išlaidas ir toliau užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugas, nutarta  sujungti rajono ligoninę su poliklinika.

Anot naujojo sveikatos centro vadovės Editos Urbanienės, sujungus įstaigas, įvykdyta perteklinių administracijos darbuotojų atranka, tai sumažino įstaigai tenkančią finansinę naštą.

„Įvertinus darbuotojų darbo krūvį bei teikiamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, sutrumpintas Vaikų ligų ir Chirurgijos-traumatologijos-ginekologijos skyrių darbo laikas. Minėtų skyrių nedarbo metu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Vilniaus miesto klinikine ligonine dėl skubiosios pagalbos, konsultacijų ar dėl hospitalizacijų tęstiniam gydymui po stebėjimo ar konsultacijų, esant II lygio stacionarinės paslaugos būtinybei“, – sakė E. Urbanienė.

Sveikatos centrams įkurti skirta 122,5 mln. eurų investicijų iš Europos Sąjungos. Joms gauti savivaldybės paraiškas gali teikti iki šių metų gruodžio.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tipo

Jūs nesirūpinkit sveikata mes pasirūpinsim, vagys ir debilai gali taip sugalvot

Pensininkas

''Įvertinus darbuotojų darbo krūvį bei teikiamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, sutrumpintas Vaikų ligų ir Chirurgijos-traumatologijos-ginekologijos skyrių darbo laikas. Minėtų skyrių nedarbo metu pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Vilniaus miesto klinikine ligonine dėl skubiosios pagalbos, konsultacijų ar dėl hospitalizacijų tęstiniam gydymui po stebėjimo ar konsultacijų, esant II lygio stacionarinės paslaugos būtinybei''''Sveikatos centrams įkurti skirta 122,5 mln. eurų investicijų iš Europos Sąjungos'' SVIETO PABAIGA MOKAMI PINIGAI, KAD NIEKO NEDIRBTU, DAUGIAU ISMIRTU ir dar tuos pinigus ateis laikas teks grazinti, nieko uz dyka nebuna.

mama

Kolkas supratau, kad keisis tik pavadinimas is poliklinikos i sveikatos centra..? Cia kaip buna kavine, pasikeicia i restoranas ir matai skirtuma tik kainos?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS