Liubline paminėtos trišalės Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados įkūrimo metinės | KaunoDiena.lt

LIUBLINE PAMINĖTOS TRIŠALĖS LIETUVOS, LENKIJOS IR UKRAINOS BRIGADOS ĮKŪRIMO METINĖS

  • 0

Lenkijos mieste Liubline penktadienį paminėtos aštuntosios Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bendro karinio vieneto – Didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio brigados (LITPOLUKRBRIG) įkūrimo metinės.

Minėjime dalyvavęs krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus pabrėžė paramos Ukrainai svarbą, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Ukrainą, Lenkiją ir Lietuvą sieja ne tik bendrų politinių darinių, bet ir bendrų kovų istorija. Deja, Ukraina vėl buvo priversta kariauti. Tačiau Ukraina nėra vieniša – daugiau nei 50 pasaulio valstybių įsipareigojo remti Ukrainą tiek, kiek reikės. Vakarų vienybė ir Ukrainos karių ryžtas ginti savo tėvynę atves mus į pergalę“, – pranešime sakė viceministras Ž. Tomkus.

LITPOLUKRBRIG štabas, reaguodamas į karo situaciją ir iškylančius naujus poreikius, pernai pradėjo operaciją „United for Peace“ (liet. Susivieniję dėl taikos), skirtą paremti kariaujančią Ukrainą.

Šios operacijos veiklos apima taktinį-operacinį situacijos Ukrainoje stebėjimą, paramos Ukrainai logistikos koordinavimą, sienos kirtimo koordinavimą, pagalbą registruojant savanorius ir paramos pabėgėliams koordinavimą Liublino vaivadijoje.

„Esame labai dėkingi LITPOLUKRBRIG vadovybei, taip pat ir personalui už operaciją „Susivieniję dėl taikos“. Brigada reagavo nuo pat pirmųjų karo dienų. Jos darbas ir parama yra labai reikalinga ir vertinama ukrainiečių bei jų šeimų“, – kalbėjo viceministras Ž. Tomkus.

2014 metų rugsėjo 19 dieną Varšuvoje pasirašyta brigados steigimo sutartis. Brigadą sudaro tarptautinis štabas, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos skiriami batalionai ir specializuoti padaliniai.

Brigados štabas įkurtas Liubline. Bendru šalių sutarimu, brigados vadą skiria kiekviena valstybė rotacijos principu. Lietuva brigadai skiria Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karius.

Kariai yra dislokuoti savo šalyse, tačiau pajėgos suburiamos pratybų ir tarptautinių operacijų metu. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose priima brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.

Įsteigdamos ir vystydamos bendrą tarptautinę brigadą Lietuva, Lenkija ir Ukraina siekė šių pagrindinių tikslų: stiprinti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos strateginę partnerystę, didinti ir įtvirtinti tarpusavio pasitikėjimą, padėti Ukrainos kariuomenei integruotis ir vykdyti reformas pagal vakarietiškus principus, taikyti NATO standartus ir procedūras, dirbti kartu ir formuoti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karių bendrą darbo kultūrą, stiprinti karinį bendradarbiavimą, sukurti ir parengti bendrus pajėgumus, galinčius dalyvauti tarptautinėse operacijose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS