Dėl galimybės ateityje medžioti su lankais bus kuriama darbo grupė | KaunoDiena.lt

DĖL GALIMYBĖS ATEITYJE MEDŽIOTI SU LANKAIS BUS KURIAMA DARBO GRUPĖ

Dėl galimybės ateityje medžioti su lankais bus kuriama darbo grupė, tai nuspręsta penktadienį vykusioje Medžioklės tvarkymo konsultacinėje taryboje.

„Prieštaraujančių nėra, todėl užprotokoluosim, kad bus tokia darbo grupė ir įtrauksim visus norinčius būtent iš Medžioklės tarybos, gal išplėstinę darbo grupę bus galima padaryti, kad išsklaidytume abejones ir priimtume pačius optimaliausius sprendimus“, – nuotoliniame tarybos posėdyje, kurį stebėjo BNS, sakė ministras Kęstutis Mažeika.

„Manau, kad tie dveji metai yra laikas, kada galima išsidiskutuoti, padaryti tarpines ataskaitas, pristatyti ir Seimo nariams, kad žmonės galėtų ir susipažinti, ir išsklaidyti visas abejones. Tada priimti sprendimą, kai turėsime tiek tvarką, tiek kitų šalių praktiką įvertinę, tiek reikalavimus, kurie yra reikalingi“, – teigė jis.

Baltijos aplinkos forumo vadovas Žymantas Morkvėnas teigė, kad tai – teisingas sprendimas.

„Aš manau, kad gerai – teisingai. Sukurti darbo grupę ir toliau diskutuoti yra logiškas ir konstruktyvus sprendimas, bet visuomenė po šitų demaršų, kai buvo bandyta prakišti tą lankų naudojimą, manau, kad yra visiškai nepasiruošusi lankams“, – BNS penktadienį sakė Ž. Morkvėnas.

Visuomenė po šitų demaršų, kai buvo bandyta prakišti tą lankų naudojimą, manau, kad yra visiškai nepasiruošusi lankams.

Didesnių prieštaravimų dėl medžioklės lankais taryboje penktadienį nebūta.

Europos medžiotojų lankininkų federacijos viceprezidentas Karolis Girulis tarybos posėdyje teigė, kad nė vienas Europos Sąjungos teisės aktas nedraudžia medžioklės su lankais.

Jis taip pat posėdyje pasakojo, kaip turėtų būti reglamentuojama medžioklė su lankais, kokių priemonių imtis, kad tokiu būdu būtų galima medžioti.

„Norėčiau pasakyti, kad mūsų siūlomas modelis turėtų būti toks: pirmiausia, medžiotojas turi įgyti papildomą kvalifikaciją – išlaikyti papildomus kursus, kurie apima ir teorines, ir praktines žinias, taip pat ir testavimą“, – sakė K. Girulis.

Jo teigimu, šie kursai naudojami plačiai ir kitose pasaulio šalyse, o jų baigimo pažymėjimas pripažįstamas visame pasaulyje.

K. Girulis taip pat teigė, kad reikalinga reglamentuoti, kas yra medžioklinis lankas, aprašyti aiškiai strėlės, jos antgalio matmenis.

„Turime numatyti minimalius reikalavimus pačio lanko kaip įrankio“, – teigė Europos medžiotojų lankininkų federacijos viceprezidentas.

Be kita ko, jis teigė, kad pasiruošti lankų reglamentavimui būtų galima iki kitų metų gegužės.

K. Girulis taip pat teigė, kad 70 tūkst. medžiotojų su lankais bendruomenė Europoje prisidėtų ir prie turizmo skatinimo Lietuvoje, atvykdami medžioti į šalį. Jis taip pat teigė, kad medžioklė lankais nėra brakonieriavimas.

Medžioklę su lankais nuo 2022 metų ministras buvo įtraukęs į gegužės 8 dieną savo pasirašytą įsakymą dėl Medžioklės taisyklių pakeitimo, tačiau sulaukus kritikos tiek iš visuomenės, politikų bei gamtosaugininkų, atskiru įsakymu punktas iš dokumento buvo išbrauktas.

Medžioklės taryba penktadienį svarsto ir kitus gegužės pradžioje ministro patvirtintus Medžioklės taisyklių pakeitimus. Ministro teigimu, pagal rekomendacinius tarybos sprendimus, bus keičiamas ir pats dokumentas.

Ragina į Medžioklės tarybą įtraukti daugiau visuomenininkų

 Medžioklės tvarkymo konsultacinėje taryboje, kuri penktadienį diskutavo apie aplinkos ministro K. Mažeikos gegužės pradžioje atnaujintas medžioklės taisykles, trūksta visuomenininkų, teigia Baltijos aplinkos forumas vadovas Ž. Morkvėnas.

„Medžioklės taryba šiuo atveju buvo aiškiai nesubalansuota ir visuomenininkų atstovavimas buvo visiška mažuma, todėl būtų tikslinga peržiūrėti ir geriau subalansuoti Medžioklės tarybos sudėtį“, – BNS sakė gamtosaugininkas.

„Čia, žinot, kai susirenka vilkai balsuoti, ar valgysime tą avį, ar ne“, – pridūrė jis.

Medžioklės tarybos posėdyje penktadienį jos narys, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas siūlė tarybai balsuoti už visą gegužės pradžioje ministro priimtą įsakymą ir tokiu būdu rekomenduoti ministrui jo neatšaukti.

„Lietuvos ūkininkų sąjunga prašo, kad iškart būtų balsavimas už visą Medžioklės taisyklių pakeitimą gegužės 8 dienos“, – posėdyje teigė J. Talmantas.

Čia, žinot, kai susirenka vilkai balsuoti, ar valgysime tą avį, ar ne.

Tuo metu tarybai pirmininkavęs ministras K. Mažeika teigė, kad reiktų peržiūrėti kai kuriuos dokumento punktus, kad neliktų dviprasmybių bei neaiškumų.

„Yra keletas neesminių pakeitimų, pakankamai logiškų, ir tikrai siūlau peržiūrėti tuos kai kuriuos punktus (...) Yra kai kurie terminai, kai kurios formuluotės, kurias reikia patikslinti, kad tikrai nesipriešinti, kad būtų aiškumas ir patiems medžiotojams, nes tikrai kalbame apie etišką medžioklę, aiškią medžioklę, kad neliktų dviprasmybių, kad nebūtų piktnaudžiavimų“, – į siūlymą balsuoti už visą dokumentą reagavo ministras.

Baltijos aplinkos forumo vadovo Ž. Morkvėno teigimu, tokiu būdu buvo bandoma gudrauti.

„Buvo bandyta balsavimo jėga paimti viską ir prastumti vienu ypu – patvirtinti tai, ką ministras žadėjo atšaukti. Man atrodo, toks gudravimas medžiotojų bendruomenei garbės nedaro“, – teigė Ž. Morkvėnas.

Pritarta dėl prožektorių, dėl šunų – bus diskutuojama

Medžioklės taryboje penktadienį buvo pritarta prožektorių naudojimui medžiojant lapes, invazinius žvėris tykojant arba medžiojant su šunimis, ieškant sužeistų žvėrių.

„Tai viena vienas iš būtų, medžiotojams tai yra didelė atsakomybė, kad būtų tos invazinės rūšys reguliuojamos, o dėl lapių buvo balsuota, kad medžioklės metu, kai medžiojama tykojant šerno, ateina lapė arba usūrinis šuo, iš tiesų, kad medžiotojai galėtų sumedžioti tą lapę“, – BNS teigė ministras K. Mažeika.

„Lapių populiacijai, ką ir gamtininkai sako, tikrai jokios grėsmės nėra. Tai yra tamsaus meto gyvūnas, kuris aktyvesnis tamsiu paros metu“, – pridūrė jis.

Taryboje taip pat nuspręsta tikslinti punktą dėl medžioklės tamsiu paros metu su šunimis.

„Nutarėme, kad turi būti aiškiau reglamentuota, trūko apibrėžtumo. Turi būti nustatytas terminas, tad sutarėme, kad bus aiškiau išdėstyta formuluotė ir kitame tarybos posėdyje bus pateikta diskutuoti bei bus nuspręsta“, – sakė aplinkos ministras.

Jo teigimu, atsižvelgiant į tarybos rekomendacijas, bus keičiamas iš gegužės pradžioje priimtas įsakymas dėl Medžioklės taisyklių pakeitimo. Tuo metu tie punktai, dėl kurių dar bus diskutuojama ir toliau, įsakyme, pasak ministro, liks nepakitę.

„Posėdį galima vertinti kaip šou“

Medžioklės tarybos narė, Aplinkosaugos koalicijos vadovė Lina Paškevičiūtė sako besidžiaugianti, kad taryboje po ilgo laiko prasidėjo diskusijos, tačiau taip pat teigė, kad penktadienį surengtas posėdis tebuvo šou.

„Aiškėja, kad, matyt, ministras nesiruošia įgyvendinti savo pažado ir atšaukti įsakymo (...) Diskusijos prasidėjo, bet šį tarybos posėdį galima vertinti kaip tam tikrą šou, kodėl įsakymo neatšaukia“, – BNS sakė gamtosaugininkė.

„Posėdis labiau buvo skirtas perbėgti ir įteisinti ministro įsakymo neatšaukimą“, – teigė ji.

Posėdis labiau buvo skirtas perbėgti ir įteisinti ministro įsakymo neatšaukimą.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad posėdyje nedalyvavo Aplinkos apsaugos departamento atstovai.

„Jų nuomonė daug kur yra svarbi“, – tvirtino L. Paškevičiūtė.

Ministro teigimu, į posėdį buvo kviesti visi tarybos nariai, tarp jų ir Aplinkos apsaugos departamento atstovas Kęstutis Motiekaitis, ministras taip pat tikino, kad aplinkosaugininkai dalyvaus naujo dokumento rengime, kai šis bus derinamas.

Gamtosaugininkai kai kuriems sprendimams nepritaria

Baltijos aplinkos forumo vadovas Ž. Morkvėnas teigia, kad kai kurie penktadienį priimti sprendimai jų netenkina bei yra prieštaraujantys medžioklės etikai.

„Šiandien mes švenčiame biologinės įvairovės apsaugos dieną, tai simbolinis dalykas, kai gali džiaugtis ar lengviau atsikvėpti barsukai, nes neprailgino jų medžioklės sezono“, – sakė gamtosaugininkas.

„Bet tuo neapsidžiaugė lapės, kitos rūšys – bebrai, nes Medžioklės taryba nesutrumpino medžioklės termino, tai reiškia, kad balandžio mėnesį taisyklės leidžia medžioti vaikingas pateles, etiniu požiūriu tai yra absoliučiai nepriimtina praktika“, – teigė jis.

Jo teigimu, „labai skaudus“ tarybos sprendimas dėl medžioklės su prožektoriais.

„Labai aiškiai išsiskyrė balsavimo metu vertybinė pozicija“, – tvirtino Ž. Morkvėnas.

Jis taip pat džiaugėsi sprendimu, kad bus diskutuojama dėl medžioklės su šunimis tamsiu paros metu, nes gegužės pradžioje priimto įsakymo formuluotė – „visiškas barbarizmas ir brakonieriavimo įteisinimas“.

Tuo metu Aplinkosaugos koalicijos vadovė L. Paškevičiūtė sako, kad kai kurie sprendimai ir diskusijos rodo, jog ministro įsakymas, pasirašytas gegužės pradžioje, nebuvo išdiskutuotas.

„Klausimas dėl medžioklės trukdymo dar nebuvo paruoštas tvirtinti, nes tai, kaip buvo paruoštas, gautųsi, kad net grybautojas ar uogautojas potencialiai gali būti tas, kuris trukdo medžioklei“, – sakė gamtosaugininkė.

Ji taip pat teigė, kad vienas blogiausių penktadienį priimtų sprendimų yra dėl prožektorių naudojimo.

„Mes norėtume išgirsti ir Aplinkos apsaugos departamento nuomonę šituo klausimu“, – teigė L. Paškevičiūtė.

Šiuo metu gegužės pradžioje pasirašytas ministro įsakymas dėl Medžioklės taisyklių pakeitimo nėra atšauktas, nors K. Mažeika praėjusią savaitę teigė stabdantis šį įsakymą, tą atlikti skatino ir premjeras Saulius Skvernelis.

Šį įsakymą pavesta suderinti iki gegužės 29 dienos, jį pakeisti ruošiamasi atsižvelgiant ir į penktadienį priimtas Medžioklės tarybos rekomendacijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kavenskis

Ar tai kartais ne biurokratine diktatura !!!????

Anonimas

O tas Mažeika iš ragatkės pašaudyt nenori?Kažkoks nesubrendęs,ir kas jį ministru paskyrė?

Medziotojas

Butina iteisint slopintuvus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS