Politologė: R. Karbauskis savo rankomis diskredituoja LRT komisijos darbą | KaunoDiena.lt

POLITOLOGĖ: R. KARBAUSKIS SAVO RANKOMIS DISKREDITUOJA LRT KOMISIJOS DARBĄ

  • 5

Nors viena iš „valstiečių“ lyderių, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė trečiadienį teigė, kad kartais dėl nevykusios ir skubotos komunikacijos valdantieji „įsišauna sau į koją“, paskutiniai didžiausios partijos Seime lyderio veiksmai, anot politologės Rimos Urbonaitės, liudija, jog tikrųjų daromų klaidų „valstiečiai“ nesugeba suvokti.

Trečiadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, klausdamas, ar atskiras Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio kreipimasis į Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) nereiškia, kad valdančioji dauguma nebepasitiki LRT veiklą tiriančia komisija.

G. Landsbergis taip pat kėlė klausimus, ar R. Karbauskis, užbėgdamas už akių LRT veiklą tiriančiai Seimo komisijai, nedubliuoja ir netrukdo pastarosios darbui.

Intrigomis tokį R. Karbauskio kreipimąsi įvardijęs G. Landsbergis teigė, kad, jei tai tęsis ir toliau, prasminga komisijos pirmininku skirti patį R. Karbauskį.

Tačiau su tokiu apibendrinimu ir nuogąstavimais sutikti nenorėjo LRT veiklą tiriančios komisijos pirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius.

„Priešingai, kalbėjo Nekrošius, dėl Karbauskio kreipimosi galėčiau pasakyti tik tiek, kad tai yra sveikintina iniciatyva. Kiekvienas Seimo narys, turėdamas arba gaudamas kažkokią informaciją, kurioje galimai yra kažkokie pažeidimai, arba galimai kažkokie korupciniai dalykai, privalo apie tai pranešti tam tikroms institucijoms. Ir jei jis pranešė minėtai OLAF institucijai dėl jam kylančių abejonių, tai – sveikintinas dalykas“, – pasakojo LRT veiklos tyrimo veiklai vadovaujantis politikas.

„Kiekvienas Seimo narys yra laisvas apsispręsdamas, ką jis turi daryti su turima informacija. Todėl aš nesakyčiau, kad tai buvo Ramūno Karbauskio užbėgimas už akių. Jeigu jis tokią informaciją turėjo, tokią ir paskelbė. O komisija dirba atskirai savo darbą. Ji taip pat turi įvairios medžiagos“, – sakė A. Nekrošius ir pridūrė, kad G. Landsbergis taip pat, jeigu tik turi kokios informacijos, gali kreiptis į institucijas.

Seimo komisijos vadovas kviečia tarptautines organizacijas dalyvauti tyrime

A. Nekrošius kviečia tarptautines žiniasklaidos ir transliuotojų organizacijas deleguoti savo atstovus dalyvauti tyrime dėl LRT finansų skaidrumo.

A. Nekrošius teigia, kad tarptautinių stebėtojų dalyvavimas komisijos posėdžiuose „užkirstų kelią įvairioms manipuliacijoms, neva komisija siekia kištis į LRT laidų turinį“.

Kvietimai stebėtojo teisėmis dalyvauti komisijos posėdžiuose išsiųsti Europos transliuotojų sąjungai (The European Broadcasting Union, EBU) ir žiniasklaidos laisvę ginančiai organizacijai „Reporteriai be sienų“ (Reporters Without Borders / Reporters Sans Frontieres).

EBU atstovai vasarį Seimo Kultūros komiteto posėdyje išsakė nuogąstavimus, kad politikų tyrimas dėl LRT gali pakenkti visuomeninio transliuotojo nepriklausomumui. Organizacijos atstovė Radka Bečeva tuomet teigė, kad LRT atskaitingumą turėtų užtikrinti speciali institucija, o Seimo komisija gali daryti politinį spaudimą.

Anot A. Nekrošiaus paskelbto pranešimo, tarptautiniai stebėtojai bus kviečiami išsakyti savo nuomonę dėl visuomeninio transliuotojo atvirumo bei finansinio atskaitingumo visuomenei, pasidalyti ekspertine nuomone bei patirtimi.

Kartu su kvietimu tarptautinėms organizacijoms išsiųstas Seimo nutarimas, kuriame Seimas laikinajai komisijai suformulavo tyrimo užduotis, susijusias su LRT ūkine ir finansine veikla.

Politologė: „valstiečių“ veiksmai nekoordinuojami

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja R. Baškienė taip pat nebuvo linkusi sureikšminti „valstiečių“ lyderio sprendimo kreiptis į OLAF. Nors, pabrėžė R. Baškienė, tokį kreipimąsi galėjo atlikti ir specialioji LRT veiklą tirianti komisija.

„Karbauskio žingsnis yra Seimo nario iniciatyva. Jis, kaip Kultūros komiteto pirmininkas, tikriausiai, manė ir matė, kad tikslinga tai daryti. Manau, kad šis klausimas jam svarbus kaip komiteto pirmininkui“, – aiškino R. Baškienė.

Tuo tarpu Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Rima Urbonaitė esamą situaciją įvertino kaip realų LRT veiklą tiriančios komisijos diskreditavimą ir įrodymą, kad, nors ir „valstiečiai“ kalba apie daromas komunikacines klaidas, tačiau realiai nesuvokia jų priežasčių.

„Valstiečių“ veiksmai ir komunikacija yra absoliučiai nekoordinuojami. Panašu, kad vienintelė taisyklė yra neprieštarauti partijos pirmininkui ir frakcijos seniūnui, o visa kita – kaip išėjo“, – vėl įsižiebusias diskusijas dėl LRT veiklos tyrimo komentavo R. Urbonaitė.

MRU politologės teigimu, tai tik įrodo anksčiau politikų ir politikos apžvalgininkų keltus būgštavimus, kad LRT veiklos tyrimu pirmiausia dėl siaurų asmeninių interesų yra suinteresuotas R. Karbauskis.

„Nepamirškime konferencijos prieš LRT veiklą tiriančios komisijos darbą. Visi faktai rodo, kad R. Karbauskis yra pagrindinis žaidėjas šiame tyrime, o komisija nevykdo savarankiškos veiklos“, – kalbėjo politologė.

Anot jos, kreipimusi R. Karbauskis savo rankomis daro viską, kad ši komisija būtų diskredituota.

„Jeigu komisija pati būtų priėmusį tokį sprendimą ir argumentuotai išsakiusi, kodėl yra kreipiamasi, tai viskas būtų normalu. Todėl visas tyrimas, kuriame tikrai yra aktualių klausimų, pradeda buksuoti. Taigi viskas, kas galėjo virsti gerais rezultatais, galiausiai virsta į dar vieną šūvį sau į koją“, – apibendrino R. Urbonaitė.

Politologės nuomone, tokiais veiksmais „valstiečiai“ parodo, kad priežastys, dėl ko krinta partijos reitingai, yra kur kas giliau nei vien tik komunikacija. „Susidaro įspūdis, kad tai – mąstymo problemos“, – komentarą baigdama teigė R. Urbonaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Aha

Kiek daug musiu LRT prilinde ir zyzia kad lizdeli ardo.nemegstu Karbauskio bet siuo atveju puiku kad domisi kur dingsta visu musu pinigai

VYTAUTAS

NEMĖGSTU KARBAUSKIO DĖL VERYGOS KLIEDESIŲ IR TŲ ALKOHOLINIŲ REFORMŲ.NEVARTOJŲ JAU 23 METAI,BET MAN TAI NETRUKDO.O DĖL TOS VAGIŲ JAKILO MAFIJOS IR SKYDINĖS DIREKTORIAUS,KARBAUSKIS VISIŠKAI TEISUS.MANO NUOMONĖ.

tik

ponaiciu tai daug tik nezinia kurie tikresni ar bagotesni ir turbut ne 1 socoligarchas pavydi zemiu kurias turi sis /ponas/ valstietis/ juk jie visi vienodi tik /dirba/ ne 1 ponui......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS