Savaitgalį gerą darbą Lietuvai dovanos dešimtys tūkstančių žmonių | KaunoDiena.lt

SAVAITGALĮ GERĄ DARBĄ LIETUVAI DOVANOS DEŠIMTYS TŪKSTANČIŲ ŽMONIŲ

  • 0

Pilietiniame projekte „Aš už Lietuvą!“, prasidedančiame gegužės 27 dieną, įvairios organizacijos ir bendruomenės siūlo daugiau nei 400 veiklų, kuriose dalyvaujant galima padovanoti po gerą darbą Lietuvai.

Į kvietimą prisijungti prie savanoriškų darbų ir taip palaikyti bendruomenes ir nevyriausybines organizacijas atsiliepė beveik keturios dešimtys tūkstančių pilietiškai nusiteikusių žmonių. Šiuo projektu taip pat prasideda viena didžiausių mūsų valstybės atkūrimo šimtmečio iniciatyvų – sutelkti šalies žmones šio istorinio Lietuvai jubiliejaus minėjimui 2018 metais.

Projekto „Aš už Lietuvą!” tikslas – sukurti tokią aplinką, kurioje visuomeniškos idėjos rastų palaikymą, o žmonės savo pilietiškumą galėtų išreikšti konkrečiais darbais. Jo interneto svetainėje darbus Lietuvai galima rinktis pagal miestus, pomėgius, amžių, masiškumą ar net nuotaiką. Čia taip pat galima siūlyti savo idėjas ir pakviesti jas įgyvendinti savanorius. Pilietinių veiklų sąraše greta linksmų veiklų rikiuojasi rimtos, intelektualias papildo sportinės ar net karinės.

Vien iš anksto „Aš už Lietuvą!” interneto svetainėje į įvairius renginius ir iniciatyvas užsiregistravo apie 24 tūkstančius žmonių, organizatoriai tiksi antra tiek dalyvių.

„Tai, kad dešimtys tūkstančių žmonių atsiliepė į kvietimą padovanoti darbą Lietuvai rodo, kad Lietuvos žmonės yra pilietiški, tik iki šiol trūko progų tam pilietiškumui išreikšti. Labiausiai reikėjo kvietimo kada, kur ir kuo konkrečiai galima prisidėti prie nevyriausybinių organizacijų ar bendruomenių veiklos. Džiaugiuosi, kad tiek daug žmonių atranda savanorystės ir bendruomeniškumo žavesį”, – sako projekto koordinatorė Luka Lesauskaitė.

Šiuo metu projektas „Aš už Lietuvą!“ vienija per 50 partnerių, tarp kurių – gerai žinomos nevyriausybinės organizacijos, pavyzdžiui, „Gelbėkit vaikus“, Maisto bankas, maltiečiai, Nacionalinis kraujo centras, Lietuvos šaulių sąjunga, „Caritas“. Savanorius padovanoti gerą darbą Lietuvai taip pat aktyviai kviečia savivaldybės, mažos bendruomenės ir bendraminčių grupės. Prie jo taip pat prisijungė NATO pajėgų integravimo vienetas Lietuvoje.  Į Švietimo ministerijos kvietimą padėti bendruomenėms ir nevyriausybinėms organizacijoms atsiliepė ištisos klasės ir net mokyklos.

Pasak Lietuvos Respublikos ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus, projektas tampa pirmuoju valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejaus projektu, telkiančiu žmones darbais ir gražiomis iniciatyvomis prisidėti prie savo šalies ateities kūrimo. Pasitinkant valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejų, tikimasi visuomenės, taip pat ir išeivijos, įsitraukimo į šventinius renginius ir iniciatyvas.

„Ši iniciatyva yra pirmoji skirta Lietuvos valstybės šimtmečio atkūrimui. Džiaugiuosi, kad daugėja iniciatyvių žmonių, patriotizmą išreiškiančių konkrečiais darbais. Tikiuosi, kad nuo šiol žmonės turės daugiau progų prisidėti prie geresnės Lietuvos kūrimo – padėti bendruomenėms, nevyriausybinėms organizacijoms, sunkiau gyvenantiems kaimynams. Garbingai pasitikti šimtmetį galime tik remdamiesi savanorišku darbu, sutelkę pilietiškai nusiteikusius žmones“, – sako premjeras.

Vyriausybės vadovas pats ketina prisidėti prie šios gražios iniciatyvos ir penktadienį Kauno Maltiečių dienos centre praleis popietę su čia besilankančiais vaikais iš socialiai remtinų šeimų.

Padovanoti darbą Lietuvai taip kvietė ir dauguma šalies savivaldybių. Įdomu tai, kad tarp jų užvirė draugiškos varžybos kas pasiūlys daugiau ir įdomesnių veiklų. Panevėžiečiai kol kas gali rinktis iš 27 veiklų, tarp kurių keletas ekskursijų, bendruomenių suoliukų dažymas ir, be jokios abejonės, kaimynų dienos šventimas. Tuo tarpu Šiauliuose siūlomos 24 veiklos. Geranoriški šiauliečiai pasišovė savanoriškai atlikti automobilių kompiuterinę diagnostiką, išmokyti tinkuoti ir dažyti sienas, o senjorus – patogiai naudotis interneto paieškos sistemomis. Aukštaičiams ant kulnų lipa ir Tauragės rajonas su 23 veiklomis. Tauragiškiai kviečiami mokytis programuoti, lankyti globos namų auklėtinius ir lydėti senjorus į Šv. Mišias.

Mažas Kalvarijos miestelis projekte pasižymi savo miesto dydžiui ypatingu aktyvumu. Čia registruotos 7 veiklos, todėl miestelio gyventojai galės įvairiai prisidėti prie Lietuvos gražinimo. Jie rengia akciją „Padovanok žaislą“, neįgaliųjų sporto varžybas, sodins medelius ir jungsis prie kitų iniciatyvų.

Kol kas aktyviausios yra Vilniaus bendruomenės ir vilniečiai. Čia galima rinktis iš daugiau nei 70 savanoriškų veiklų. Vilniečiai kviečiami žaisti krepšinį su Rasų kolonijos nuteistaisiais, mokytis programuoti, dalyvauti ir dalintis nereikalingais daiktais blusturgiuose. Kaunas pateisina laikinosios sostinės vardą ir kol kas siūlo 29 veiklas. Gyventojai kviečiami pabendrauti ir perdažyti sieną Kęstučio gatvėje, ekskursijose susipažinti su tarpukario Lietuvos diplomatine istorija, padėti organizacijai Maisto bankas ir tapti kraujo donorais.

Pirmosios „Aš už Lietuvą!“ pilietinės veiklos jau įvyko iki oficialaus projekto starto. Jose jau suspėjo sudalyvauti krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius – jis vedė ekskursiją kauniečiams po diplomatinį Kauną, o štai kultūros ministras Šarūnas Birutis pietų pakvietė Vilniaus dienos centro „Duok ranką“ vaikus.

Projektui „Aš už Lietuvą!” savo idėjas siūlė ir prie jo prisijungti kvietė ir daugelis žinomų žmonių, tarp jų Merūnas Vitulskis, Radistai Jonas Nainys ir Rolandas Mackevičius, televizijos laidų vedėja Ugnė Skonsmanaitė.

„Daugiau nei 70 šeimų atsiliepė į mano iniciatyvos „8 minutė“ kvietimą apsilankyti sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, čia rengsime kūrybines dirbtuves ir judrius žaidimus, tikimės jog tai bus šventė ne tik vaikams, bet ir dalyvaujančioms šeimoms“, – sako TV laidų vedėja ir visuomenininkė Agnė Grigaliūnienė.

Savo iniciatyvą „Pakelti šiukšlę yra madinga“ rengianti Jurga Šeduikytė kviečia visus projekto „Aš už Lietuvą!“ dalyvius pakeliui į renginius pakelti nuotaiką ir šiukšlę linksmai bei originaliai. Kaip tai galima padaryti galima pamatyti projekto ir dainininkės Facebook paskyroje.

Dauguma projekto veiklų vyksta visoje Lietuvoje gegužės 27-ąją ir ateinantį savaitgalį, todėl dar galima suspėti išsirinkti gerą darbą interneto svetainėje asuzlietuva.lt ir suspėti padovanoti jį savo šaliai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS