Seimo komitetas nepritarė mokytojų profesinės sąjungos siūlymui dėl algų kėlimo trečdaliu | KaunoDiena.lt

SEIMO KOMITETAS NEPRITARĖ MOKYTOJŲ PROFESINĖS SĄJUNGOS SIŪLYMUI DĖL ALGŲ KĖLIMO TREČDALIU

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas (ŠMK) nepritarė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) siūlymui atlyginimus kitąmet iš viso kelti 32,3 procentais.

Trečiadienį balsuojant dėl pasiūlymų biudžetui komiteto narių balsai pasiskirstė po lygiai abejose pusėse – šeši „už“ ir šeši „prieš“ ar susilaikė, sprendimą lėmė susilaikiusio Seimo komiteto vadovo, Laisvės frakcijos atstovo Artūro Žukausko balsas.

LŠDPS nori, kad darbo užmokestis mokytojams ir pedagoginiams darbuotojams nuo 2024 metų sausio 1 dienos kiltų 15 proc. ir dar tiek pat – nuo rugsėjo 1 dienos, tad per abu kėlimus galutinis augimas pasiektų 32,3 procento.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vertinimu, tam iš viso papildomai reikėtų 326 mln. eurų arba dar 107 mln. eurų be to, kas jau numatyta Vyriausybės pateiktame biudžeto projekte 2024 metais, o 2025 metais – 500 mln. eurų.

Andriaus Navicko vadovaujama LŠDPS rugsėjo pabaigoje pradėjo streiką, reikalaudama sparčiau kelti atlyginimus, bet prieš porą savaičių priėmė sprendimą jį stabdyti iki lapkričio 22 dienos.

Tuomet mokytojai planuoja atnaujinti protestą, kad biudžeto projektą svarstantis Seimas numatytų daugiau lėšų švietimo sektoriaus atlyginimų kėlimui nei siūlo Vyriausybė.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Mokytojai į darbą nėjo beveik dvi savaites, nesutarę su Vyriausybe dėl to, kiek kitąmet turėtų augti pedagogų atlyginimai.

A. Navicko profsąjunga pastaruoju ragina algas kelti dukart po 15 procentų – nuo sausio ir nuo rugsėjo. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kartoja neturinti finansinių galimybių pasiūlyti daugiau lėšų mokytojų atlyginimams kelti spartesniu tempu.

Tuo metu keturios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos su ŠMSM pasirašė švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį. Jos sutarė iki kitų metų gegužės parengti planą, kaip bus didinamas darbo užmokestis mokytojams po 2024 metų, taip pat jos pritarė Vyriausybės siūlymui dėl atlyginimų kėlimo kitąmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS