Seksualiniai nusikaltimai prieš vaikus: po vizitų mokyklose ir būreliuose pasimatė spragos | KaunoDiena.lt

SEKSUALINIAI NUSIKALTIMAI PRIEŠ VAIKUS: PO VIZITŲ MOKYKLOSE IR BŪRELIUOSE PASIMATĖ SPRAGOS

  • 4

Vaiko teisių gynėjai kartu su darbo inspektoriais lankėsi šalies mokyklose ir neformalaus ugdymo įstaigose bei domėjosi, ar visi ten dirbantys žmonės turi reikiamus dokumentus, patvirtinančius, jog darbuotojas nėra teistas už seksualinius, sunkius ar labai sunkius nusikaltimus prieš vaikus bei suteikiančius teisę su jais dirbti. Kaip pranešė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, vizitų rezultatai atskleidė, kad tik viena iš visų aplankytų švietimo organizacijų buvo išpildžiusi visus reikalavimus, kurie būtini užtikrinti besimokančių vaikų saugumą, o kitose pastebėtas reikiamų dokumentų stygius.

Apsilankymai vyko vienuolikoje mokyklų ir neformalaus ugdymo įstaigų, kurios įsikūrusios Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Utenos ir Visagino rajonuose. Iš visų aplankytų ugdymo įstaigų tik vienoje pasidžiaugta atsakingai įgyvendintais įstatymų reikalavimais, o likusiose pastebėti trūkumai – darbuotojai, veiklų organizatoriai arba savanoriai, dirbantys su vaikais arba aplinkoje, kurioje yra vaikų, neturėjo visų būtinų pažymų, įrodančių, kad jie nėra teisti už seksualinius, sunkius ar labai sunkius  nusikaltimus prieš vaikus.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, kasmet didėjant smurto atpažįstamumui, vaikų saugumo klausimas išlieka itin aktualus bet kurioje aplinkoje, kuri supa vaiką.

„Moksleiviai didžiąją dalį savo dienos praleidžia mokyklose, o daugelis po pamokų dar keliauja į būrelius. Tad labai svarbu žinoti ir įsitikinti, ar tie žmonės, kurie kasdien, valandų valandas, yra šalia vaikų, ne tik geba dalinti žiniomis ir išmokyti naujų dalykų, bet ir gali užtikrinti vaikų saugumą“, – sako I. Skuodienė.

Tarnybos vadovė primena, jog visiems vaikų ugdymo procese dalyvaujantiems žmonėms svarbu pasirūpinti reikiamomis pažymomis, kurios patvirtina, jog žmogus nėra teistas už seksualinius, sunkius ar labai sunkius nusikaltimus prieš vaikus ir turi teisę su jais dirbti. Kaip skelbia tarnyba, šias pažymas darbdaviai ar paslaugų teikėjai itin greitai gali užsisakyti internetu iš Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro.

Labai svarbu žinoti ir įsitikinti, ar tie žmonės, kurie kasdien, valandų valandas, yra šalia vaikų, ne tik geba dalinti žiniomis ir išmokyti naujų dalykų, bet ir gali užtikrinti vaikų saugumą.

Tėvai, globėjai ir kiti vaiko artimieji, prieš parenkant vaikui norimą būrelį, taip pat yra kviečiami būti aktyvūs ir savo iniciatyva paprašyti šios pažymos tiek paslaugas teikiančios įstaigos vadovo, tiek ten dirbančių žmonių.

„Kartais tam tikri įstatymuose keliami reikalavimai gali atrodyti kaip formalumas, kurį tiesiog reikia įvykdyti. Bet jeigu visi į šį reikalavimą pažvelgtume kaip į papildomą saugiklį dėl vaiko gerovės, arba kaip į veiksmingą priemonę, mažinančią riziką vaikui patirti smurtą? Tad labai kviečiu visų mokyklų ir būrelių vadovus atsakingai dar kartą peržiūrėti ir įsitikinti, ar tiek ilgiau dirbantys, tiek naujai į kolektyvą įsiliejantys darbuotojai yra nepriekaištingos reputacijos ir gali būti tie žmonės, šalia kurių vaikams saugu ir patikima mokytis, augti, tobulėti“, – sako tarnybos vadovė.

Daugumoje ugdymo įstaigų užfiksuoti trūkumai buvo ištaisyti nedelsiant – mokyklų ir būrelių vadovai pasirūpino, kad visi darbuotojai operatyviai užsisakytų reikiamas pažymas, leidžiančias dirbti su vaikais. Siekiant užtikrinti, kad visose šalies mokyklose ir būreliuose vaikams būtų saugu, o ugdymo įstaigų darbuotojai žinotų, kaip išpildyti šį saugumo reikalavimą, vaiko teisių gynėjai kreipėsi į Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kviesdama Nacionalinę švietimo agentūrą pasidalinti aktualia informacija su visos šalies ugdymo įstaigomis ir kitomis organizacijomis, veikiančiomis švietimo srityje.

Vaiko teisių gynėjai planuoja tęsti šiuos vizitus mokyklose ir neformalaus ugdymo įstaigose ir ateityje, siekiant, kad kuo daugiau vaikų galėtų mokytis, tobulėti ir leisti laiką mokymo aplinkoje visapusiškai saugiai.

Kilus klausimams, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ane?

Konservatoriai buvo nupirkti Mėslitos dešra, dėl to ir priėmė jos direktorių, dabar nors jau sotūs bet norėtų kitokios rūšies.

Ech

Ieskojo vaiku ateimimui? O poto nusiustu pas bartoska i lova?

As

O kaip zymsus seimuno(globojamo lendzbyrgio) Bartoseviciaus sveikata ? Ar kas nors paleido jam pilvo turini ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS