Šiauliuose baigtas sodinti sakurų sodas, skirtas įprasminti humanizmo idėjas | KaunoDiena.lt

ŠIAULIUOSE BAIGTAS SODINTI SAKURŲ SODAS, SKIRTAS ĮPRASMINTI HUMANIZMO IDĖJAS

Šiauliuose penktadienį baigtas sodinti sakurų sodas, skirtas atminti Japonijos vicekonsulo Lietuvoje Čijunės Sugiharos nuopelnus žmogiškumui, pranešė savivaldybė.

Humanizmo idėjas įprasmins 101 medelis.

Miesto meras Artūras Visockas į talką Dainų parke pakvietė Izraelio, Vokietijos, JAV, Nyderlandų, Japonijos ambasadų atstovus, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovą Marių Vaščegą.

„Šiandien susirinkome į mūsų puikų Šiaulių miestą prisiminti išskirtinius žmones, vadinamus Pasaulio tautų teisuoliais. Šis atminimas turi ypatingą reikšmę, atsižvelgiant į dabartinius iššūkius, su kuriais Izraelis susiduria per karą su „Hamas“, – kalbėjo A.  Visockas.

Prieš sakurų sodinimą svečiai pakviesti į Chaimo Frenkelio vilą, kur parodytas trumpametražis filmas „Kaunas – Vilties Vartai“.

Filmas pasakoja apie dvi Lietuvoje gyvenusias asmenybes: Nyderlandų garbės konsulą Janą Zvartendijką (Janą Zvartendeiką) ir Japonijos vicekonsulą Č. Sugiharą.

Kaune dirbęs Č. Sugihara 1939–1940 metais su olandų konsulu J. Zvartendijku čia išdavė „vizas gyvenimui“, išgelbėjusias ne mažiau kaip 6 tūkst. žydų gyvybių.

Po filmo peržiūros svečiai kartu su žydų gelbėtoja Genovaite Dugniene aplankė Pasaulio Tautų Teisuolių skverą – pirmąjį paminklą Pasaulio Tautų Teisuoliams Lietuvoje, jis stovi buvusioje Šiaulių geto teritorijoje.

Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein dėkojo šiauliečiams ir žydų bendruomenėms už paramą ir solidarumą sunkiais laikais.

„Mes visi vertiname puikų darbą, nuveiktą čia, Šiauliuose, pagerbiant mūsų bendrą istoriją. Šiauliečių atsidavimas ir įsipareigojimas išsaugoti savo krašto praeitį yra išties nepaprastas, tai yra simbolis mūsų įsipareigojimo išsaugoti istoriją, suprasti jos pamokas ir užtikrinti, kad ji niekada nebūtų pamiršta“, – sakė ambasadorė.

Japoniškų vyšnių sodą Šiauliuose inicijavo bendrovė „Ltintus“ 2020-aisiais, šie metai  buvo paskelbti Č. Sugiharos metais.

Tuomet Dainų parke pasodinta 30 medelių. Po metų miesto bendruomenė ir svečiai pasodino dar 30 sakurų.

Šiemet Šiaulių meras Artūras Visockas pakvietė Japonijos, Nyderlandų, JAV, Izraelio ir Vokietijos ambasadorius drauge užbaigti sakurų sodą Dainų parke.

„Džiaugiuosi, kad dvi šalys, esančios taip toli viena nuo kitos, gali džiaugtis šiltais draugystės santykiais. Šios sakuros yra japoniškos kultūros atstovės Šiauliuose ir Lietuvoje. Švęsdami 101-uosius draugystės metus nusprendėme pasodinti dar 41 japoniškos vyšnios medelį, užbaigtas sodas turės 101 sakurą ir ši simbolika ilgus metus džiugins šiauliečius“, – sakė meras.

1922 metrais Japonijos vyriausybė pasirašė Lietuvos Respublikos pripažinimo aktą.

 

GALERIJA

  • Šiauliuose baigtas sodinti sakurų sodas, skirtas įprasminti humanizmo idėjas
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Lietuviškos vyšnios vaisius veda

Skynėjai visą parką išlaužys po medžius laipiodami. O japoniška vyšnia dekoratyvinė, tik pasižiūrėti tinkama. Kas jums trukdo sodinti medžius pačiam kokius norite? Kodėl manote turintis teisę kitiems nurodinėti kur ir ką sodinti? Ir būtinai kai jau pasodino? Siūlykit kai dar laikas. Bloga jau nuo tų bambeklių, kurie patys nė piršto nepajudina tik bamba ir bamba ir dirbančius kritikuoja.

Anonimas

KVAILIAMS...SODINKIT GERIAU LIETUVIŠKĄ VYŠNIĄ....Gal ir škti pradėsite japoniškai su klizma...

Spenius

Ne Sakura's sodinti reikia o nusikaltėlius!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS