Specialistė: visuomenė gauna netikslią informaciją apie pabėgėlius | KaunoDiena.lt

SPECIALISTĖ: VISUOMENĖ GAUNA NETIKSLIĄ INFORMACIJĄ APIE PABĖGĖLIUS

Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovė Dovilė Šakalienė teigia, kad Lietuvoje visuomenė gauna per mažai ir ne visada tikslią informaciją apie pabėgėlius. Pasak D. Šakalienės, tuo daugiausia turėtų pasirūpinti valdžia, o pavyzdį būtų galima imti iš tų valstybių, kuriose pabėgėlių integracija yra sėkminga.

„Informacija pateikiama tokiais epizodais, kurie yra nepaaiškinami. Vietoje paaiškinimų, matome daugybę straipsnių [su frazėmis] „pavydėtinos išmokos“, „Pabėgėliui – 600 eurų, pensininkui – 250“ ir t.t. Kalba čia yra ne apie pajamas, o apie bazinius, išgyvenimo, finansinius dalykus. Taip pat su visuomene elgiamasi tarsi ji būtų nepajėgi suprasti: sako „čia yra grėsmė mūsų tapatybei, čia yra grėsmė, su kuria turėsime taikytis“. Mes aiškiname, kad Lietuvoje jau gyvena musulmonų, yra musulmonų bendruomenės“, – sakė Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovė.

Pasak specialistės, iš esmės tai – vyriausybės reikalas. Tai turėtų būti daroma taip, kaip tose šalyse, kur integracija yra sėkmingesnė.

Lietuva per dvejus metus įsipareigojo priimti 1105 asmenis iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Premjeras  teigia, kad, priimant pabėgėlius, bus atliekamas kruopštus jų patikrinimas. Pasak Algirdo Butkevičiaus, kitąmet į Lietuvą bus perkelti 505 asmenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

lietuvė

Siūlyčiau p.Šakalienei priglausti pabėgelius į savo valdas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS