Spragos dėl elektroninių atestatų sprendžiamos: kitąmet jie bus išduoti keliomis kalbomis | KaunoDiena.lt

SPRAGOS DĖL ELEKTRONINIŲ ATESTATŲ SPRENDŽIAMOS: KITĄMET JIE BUS IŠDUOTI KELIOMIS KALBOMIS

Abiturientams kilus nesklandumų dėl elektroninių atestatų patvirtinimo stojant į užsienio aukštąsias mokyklas, švietimo ministras Gintautas Jakštas teigia, kad problema sprendžiama, o kitąmet atestatai turėtų būti išduodami keliomis kalbomis.

„Stengiamasi, kad tos spragos sudarytų kuo mažiau kliūčių. Galima kreiptis į Švietimo agentūrą, ji nedelsiant, prioritetiniu darbo laiko patvirtinimu, per 24 valandas darbo dienomis tai padaro ir tikimės, kad tai nesudarys sunkumų stojantiesiems į užsienio aukštąsias mokyklas, o kitais metais tikimės turėsime atnaujintus atestatus, kad būtų ne viena kalba, o ir užsienio kalbomis“, – antradienį LRT radijui sakė ministras.

Užsienio aukštosios mokyklos abiturientų prašo atsiųsti notariškai patvirtintą atestatą. Savo ruožtu notarai prašo atestato, kurį patvirtino Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), norėdami būti užtikrinti, kad dokumentas tikras.

Anot G. Jakšto, rengiantis pakeitimams išduoti elektroninius atestatus, buvo tariamasi ne su vienu teisininku, tačiau „kaip neretai būna, prasidėjus įgyvendinimui pastebima, kad kažkokių yra spragų“.

Teisininkai, ministro teigimu, patikino, kad ant atestatų pakaks mokyklos vadovo parašo, tačiau jau prasidėjus projekto įgyvendinimui atsirado papildomų išaiškinimų, kad mokyklos vadovo neužtenka, nes atestatų išdavėjas yra NŠA, todėl privalo būti šios institucijos parašas.

„Tokių atestatų jau patvirtinta apie 50. Teoriškai Švietimo agentūra turi iki penkių darbo dienų tai padaryti, bet padaro tą pačią dieną. Mano žiniomis, visi buvo patvirtinti per 24 val. elektroniniu parašu“, – teigė ministras.

G. Jakšto teigimu, bandoma spręsti susidariusią situaciją kaip galima operatyviai, o kitąmet planuojama, „kad atestatai būtų išduodami keliomis kalbomis, kad tokia problema nesusidarytų“.

Nuo 2023 metų brandos atestatai tampa elektroniniai. Pasak Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, taip nuspręsta, nes elektroniniai dokumentai patogesni ir mokyklai, ir mokiniams.

Kaip anksčiau teigė Nacionalinės švietimo agentūra, mokyklos brandos atestatus gali atspausdinti, tai padaryti gali ir pats mokinys.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Antanas.

Dabar visus attestato išdavimo pagrindimo dokumentus archvuoja pati mokymo įstaiga. Atsiradus elektroniniams lankymo bei vertinimo klasės žurnalams, visa toji medžiaga jau skaitmenizuota ir elektroniniuose archyvuose. Tai patvirtinantis dokumentas, kaip kad asmens tapatybę patvirtinantis turi būti pas asmenį, kuriam jis priklauso. Kas dėlei daugiakalbiškumo problemos - tai ji jau seniai yra, ir ES plečiantis, neišvengiamai aštrėja. Dabar perkant menkiausią dauktelį, gauni tokią plačią instrukciją, kurioje daug kartų pakartotos esminės frazės. Tikrai pribrendo reikalas ES apsistoti prie vienos iš oficialiųjų JT kalbų, kuria ir, kuria ir rašyti dokumentų dublikatus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS