Teismas nagrinės Seimo narių pareiškimą dėl gyvenimo įgūdžių programos teisėtumo | KaunoDiena.lt

TEISMAS NAGRINĖS SEIMO NARIŲ PAREIŠKIMĄ DĖL GYVENIMO ĮGŪDŽIŲ PROGRAMOS TEISĖTUMO

  • 1

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas trečiadienį priėmė nagrinėti grupės Seimo narių pareiškimą dėl gyvenimo įgūdžių programos teisėtumo.

Anot teismo, Seimo nariai pareiškime prašo ištirti, ar gyvenimo įgūdžių programa neprieštarauja Konstitucijos 41 straipsniui.

Seimo narių grupė į teismą kreipėsi abejodama, ar šia programa mokiniams nėra nustatomas privalomas ugdymas, nors pagal Konstituciją asmenims iki 16 metų privalomas tik mokslas.

Pasak teismo, taip pat kvestionuojama, ar tokios programos nederėtų vertinti kaip vaikų auklėjimo, be kita ko, formuojant jų dorovines nuostatas, kai, pareiškėjų teigimu, Konstitucija garantuoja tėvų teisę savo vaikų doroviniu auklėjimu rūpintis nevaržomai.

Seimo narių inicijuotą norminę bylą kitąmet nagrinės išplėstinė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija.

Nuo šių mokslo metų mokyklose įdiegta gyvenimo įgūdžių programa sulaukė kritikos iš dalies politikų, tėvų organizacijų. Jie kaltina Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, kad per pamokas bus skleidžiama LGBTIQ propaganda, vaikai bus mokomi apie kontracepciją, o ne susilaikymą nuo lytinių santykių.

Ministerija teigia, kad apie gyvenimo įgūdžių programą viešoje erdvėje skelbiama klaidinanti informacija, o pedagogai šioms pamokoms yra pasirengę bei dar galės tobulintis.

Gyvenimo įgūdžių programa šiais mokslo metais įgyvendinama ne visa apimtimi: 1–4 klasėse – integruotai, 5, 7 klasėse – po vieną savaitinę ir 9 klasėse – po vieną pamoką kas antrą savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ne tik

seimeriai,bet ir teisejai neturi ka veikti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS