Kodėl iš tiesų gaila Rusijos? | KaunoDiena.lt

KODĖL IŠ TIESŲ GAILA RUSIJOS?

Todėl, kad ji šiandien tapo lygiai tokia pačia totalitarine valstybe, kokia buvo nacistinė Vokietija su visais jai būdingais atributais – fašizmu, nacizmu ir ekspansionizmu.

Trečiajame reiche buvo deklaruojama: „Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer!“ (viena tauta, viena imperija, vienas vadas). Šitaip buvo paaiškinama Austrijos aneksija arba Austrijos anšliusas 1938 m. A. Hitleris taip įvykdė vadinamąją „Heim ins Reich“ (sugrįžimo į imperiją) politiką.

Lygiai tas pačias pastangas ir analogišką naratyvą mes šiandien matome Rusijos Federacijoje: deklaruojama apie vieną didžiąją, galingą Rusijos valstybę, apie istorines žemes, imperiją ir jos atgimimą.

Tas tikslas jau realizuotas faktiškai aneksavus broliškąją Baltarusiją, tą patį veiksmą mes matome šiandien Ukrainoje, kurią jėga, per kraują ir šimtus tūkstančių lavonų krūvas norima prijungti prie „istorinių“ Rusijos teritorijų, tai yra sovietinę imperiją, apie kurios atkūrimą pusiau viešuose pasitarimuose ne taip seniai kalbėjo RF gynybos ministras S. Šoigu.

Sunku patikėti, tačiau tai yra tiesa – visos Kremliaus šutvės tikslas vis dėlto yra šitos fašistinės Sovietų Sąjungos atkūrimas. Ką darė A. Hitleris anais laikais, dabar V. Putinas nori pakartoti. Anas sujungė neva istorines germanų žemes, o šitas nori sujungti slavų teritorijas pagal savo istorijos supratimą.

Panašu, kad šis ir mokėsi iš nacių lyderio, nes girdime tas pačias kalbas, tik V. Putino tonas ne toks rėksmingas, kaip to psichopato.

O paralelių išties yra daug. Ir jos stebina. Pavyzdžiui, planas užpulti Ukrainą 4 val. ryto, kaip tai padarė vokiečiai 1941 m. birželio 22 d. A. Hitleris labai bijojo vykti į rytų frontą, dabar matome, kad ir V. Putinas į pafrontę nevažiuoja. A. Hitleris buvo žmogus, atsiradęs iš niekur, tą patį matome ir V. Putino atveju. A. Hitleris turėjo savo partiją, V. Putinas ją irgi turi. Naciai rengdavo pompastiškus suvažiavimus ir patriotinius mitingus, tą patį daro ir Rusijos valdančioji partija. Vokiečiai turėjo savo gestapą, Rusija irgi turi FSB. Naciai vykdė totalinę propagandą, tą patį matome ir Rusijoje. Net ir "Z" raidė, kurią dabar taip visi ten garbina, yra ne kas kita, o pusė apverstos nacių svastikos. Pagaliau A. Hitleris buvo vienišas, bet turėjo meilužių, tą patį matome ir Rusijos lyderio atveju.

Todėl, kai visa tai supranti, pasidaro gaila Rusijos, jos žmonių ir tos didelės šalies keliavimo į niekur. Bet nepalyginamai labiau gaila Ukrainos, kurios atžvilgiu vykdomas akivaizdus genocidas.

Gairės: Rusija, karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, totalitarizmas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS