Arčiau pragaro ar rojaus? | KaunoDiena.lt

ARČIAU PRAGARO AR ROJAUS?

Nuosavuose būstuose kiekvienas turime įsirengę dūmų detektorius, kad laiku praneštų apie gaisro pavojų. Panašių jutiklių, turinčių užkirsti kelią pražūtingiems incidentams, karų ir gamtos gaivalų iškankinta žmonija yra susigalvojusi ne vieną. Jungtinės Tautos (JT) turėtų būti išmaniausias iš jų.

Įkurta po Antrojo pasaulinio karo ši organizacija turėjo garantuoti pasauliui taiką, siekti, kad visoje planetoje būtų laikomasi žmogaus teisių. Nors per pastaruosius dešimtmečius įvairiaspalviais šalmais pasidabinusių JT taikdarių šmėžuota ne viename potencialiame konflikto židinyje, akivaizdu, kad organizacija nebepajėgia vykdyti savo pagrindinės misijos.

Skamba sunkiai suvokiamai, tačiau net pernai, kai Kremlius tęsė savo žygį prieš Ukrainą, JT prieš Rusiją buvo inicijuota mažiau smerkiančių rezoliucijų nei prieš Izraelį.

Labai daug šia tema gali papasakoti Ukraina, jau kone dešimtmetį JT posėdžių salėje turinti aiškinti, kad būta ne vietinių nacistų nukryžiuoto rusakalbio Donbaso berniuko, bet žaliųjų žmogeliukų Kryme, ir Izraelis. Valstybė, įkurta tarptautinei bendruomenei taip ir nesugebėjus išspręsti rytinėje Viduržemio jūros pakrantėje gyvenusių tautų ginčų, nuo pat pirmosios dienos egzistuoja ne jos radimąsi palaiminusių JT dėka, bet nepaisant šios organizacijos trikdžių. Nė viena kita šalis JT posėdžiuose nėra taip dažnai kritikuojama kaip žydų valstybė. Skamba sunkiai suvokiamai, tačiau net pernai, kai Kremlius tęsė savo žygį prieš Ukrainą, riebiai nusičiurkšdamas tiek ant taikų sambūvį planetoje, tiek ant karą reglamentuojančių teisės aktų, kai atakavo civilius, vykdė ekocidą ir sukėlė siaubingą ekologinę katastrofą, JT prieš Rusiją buvo inicijuota mažiau smerkiančių rezoliucijų nei prieš Izraelį.

„JT buvo sukurtos ne tam, kad mus nugabentų į rojų, bet kad išgelbėtų nuo pragaro“, – yra pasakęs vienas pirmųjų organizacijos vadovų Nobelio taikos premijos laureatas Dagas Hammarskjöldas. Kol pustrečio šimto įkaitų tebėra „Hamas“ rankose, Rusijoje – dešimtkart daugiau belaisvių ukrainiečių ir apie 20 tūkst. iš Ukrainos išvežtų vaikų, net iškalbingiausias JT generalinis sekretorius neįtikins, kad esame atsidūrę arčiau dangaus nei pragaro.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nei garbės nei sąžinės

kaip ukrapai Krymą gavo - papasakok ne apie žalius žmogeliukus. Pradėk nuo kruvino bolševiko, chruščiovo, stalino vieno artimiausių. Jei chruščiovas teisėtai prie ukraplandijos Krymą prijungė - tai toks pat žudikas stalinas, gruzinas, lietuvą teisėtai prisijungė. Tik kad Rusijos Krymą bolševikų sekretorius chruščiovas perduot ukrapam teisės neturėjo. Kaip ir stalinas prisijungt lietuvos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS