Diena – ne paraštėms | KaunoDiena.lt

DIENA – NE PARAŠTĖMS

Šiandien laidojame mano kolegą – laikraščių "Laisvės varpas", "Mylėk Tėvynę", "Trečias skambutis" leidėją ir redaktorių.

Atsisveikiname ir su mokytoju, todėl šiandien vyksta pati geriausia istorijos pamoka. Vyksta gyvai, ne iš vadovėlių, neįtraukta į privalomą mokyklų programą. Tikiu, kad ji – ne paraštėse, kad nebus užversta su senu kalendoriaus lapu.

Šiandien garbingai amžinojo poilsio vieton palydime laisvų, nepavergtų žmonių valstybės vadovą. Su trispalvėmis palydime, ką tikriausiai vargiai galėjo įsivaizduoti myriop pasmerktas ir iki paskutinės gyvenimo akimirkos budelių žiauriai kankintas žmogus, labiausiai už viską branginęs laisvę ir Tėvynę.

Gūdžiausiu sovietmečiu, kai laisvę buvo galima tik sapnuoti, o apie Baltijos kelią dar niekas net nesvajojo, močiutė suklijavo man iš krepinio popieriaus trispalvę – geltoną, žalią, raudoną. "Vaikeli, žinok, kad tai yra tikroji mūsų vėliava. Ta, kuri dabar visur, yra netikra", – trumpai drūtai žemaitiškai paaiškino ji. Sykį jau išvežta už pagalbą partizanams ir grįžusi iš Sibiro ji žinojo: net ir baubiant už namo kolūkio karvėms, o nacionalizuotame jos lauke burzgiant komunizmo kryptimi vairuojamiems traktoriams anūkai turi žinoti daugiau, negu mato.

Akivaizdu – okupantams didžiausią neapykantą kėlusį žmogų ta neapykanta siekia iki dabar.

Užaugau varstydama duris, paženklintas kulkų, tik tada nežinojau, kad tos nekviestų svečių kulkos pakirto Žemaitijos partizaną Kazį Juozaitį. Daugybę kartų girdėjau senelį toj pačioj troboj su likimo broliais sibiriokais kalbantis apie bunkerius, išdavikus ir Sibiro barakus. Žaisdavau buvusio bunkerio duobėje. Seneliai nedraudė, o aš slapčia tikėjausi ten surasti kokį lobį, kuris nustebintų visą pasaulį.

Esu tikra, kad ši diena yra tas lobis.

Bet yra, kam dėl to lobio susopo galvą. Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova susirūpino, kad po šios dienos nebegalės Antakalnio kapinėse ramiai gulėti sovietiniai kariai, anot jos, išvadavę Vilnių nuo fašistų įsibrovėlių. Akivaizdu – okupantams didžiausią neapykantą kėlusį žmogų ta neapykanta siekia iki dabar.

Iškelsiu šiandien trispalvę. #AšEsuVanagas. O tu?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

R...

Ačiū už puikų straipsnį.Na o dėl rusų karių...Aišku jiems nepatogu vienose kapinėse ilsėtis su Lietuvos didvyriu.Manau,mūsų valdžia neprieštarautų,jei Kremlius panorėtų jų palakus persivežti į Rusiją.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS