Kai psichologiškai smurtaujama prieš vyrus | KaunoDiena.lt

KAI PSICHOLOGIŠKAI SMURTAUJAMA PRIEŠ VYRUS

Kauno apskrities vyrų krizių centro Vyrų linijos telefonu besikreipiantys vyrai neretai prabyla apie kasdienį ir nuolatinį nuovargio jausmą, apie motyvacijos praradimą, beprasmybę, norą nuo visų atsiriboti ir dėl to iškylančius sunkumus įgyvendinti anksčiau prisiimtas atsakomybes tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime.

Blogina savijautą

Atsiranda irzlumas, negatyvumas, o kartais net cinizmas. Tai neigiamai veikia tarpasmeninius santykius ir dar labiau blogina vyro savijautą.

Visi patiriame stresą. Stresas – normali organizmo reakcija į aplinkos pokyčius, reikalaujančius mūsų prisitaikymo. Jei neturėtume gebėjimo patirti streso, paprasčiausiai neišgyventume (pavyzdžiui, mus vejasi piktas šuo, o mes ramiai sau einame ir nesistengiame pabėgti).

Sunkumai prasideda, jei nespėjame atsigauti po patirto streso, nepasaugome savęs ir vėl patiriame stresą. Tai veda į išsekimą, o vėliau – ir į perdegimą. Nuo išsekimo dar, tikėtina, atsigausime nuvažiavę kelioms savaitėms pailsėti prie jūros, o esant perdegimo būsenai tai jau nebepadeda.

Neretai su išsekimo jausmu mėginama tvarkytis vartojant alkoholį, tačiau tai dar labiau pablogina situaciją.

Daugelis vyrų ignoruoja nuovargio jausmą ir dirba nekreipdami dėmesio į savo savijautą, nes tai, anot besikreipiančių vyrų, yra vyriška. Tačiau nuovargis yra apsauginė organizmo reakcija, skatinanti mus ilsintis atkurti energijos atsargas, kurios būtinos, kad kūnas ir psichika sveikai  funkcionuotų.

Kai kurios psichologinio smurto artimoje aplinkoje formos, tokios kaip tėvų atstūmimas, dar per mažai sulaukia visuomenės dėmesio.

Kai kurie vyrai dirba net per savo kasmetes atostogas. Jie mano, kad reikia susiimti ir padirbėti papildomai, kad spėtų finansuoti būsto remontą ar ką kita. Susidaro įspūdis, kad toks vyras sau yra pats nesvarbiausias. Automobilį, butą ar kokį kitą turtą myli labiau nei save.

Dažnai tai būna iš noro kažkam kažką įrodyti, užsitarnauti meilę ar patenkinti artimųjų lūkesčius.

Menka savivertė ir nemeilė sau neretai skatina kurti santykius su toksiškais ir į išnaudojimą linkusiais žmonėmis. Palaikydami tokius santykius vyrai patiria ypač daug nemalonių jausmų, tai dar labiau išsekina emociškai.

Manipuliuojama vaikais

Turbūt labiausiai į emocinį išsekimą veda komplikuotos ir ilgai trunkančios skyrybos. Ypač, jei yra bendrų vaikų, kuriais antroji pusė pradeda manipuliuoti, kad įskaudintų vyrą ar priverstų jį padaryti kažką, ko jis nenori.

Kadir kaip būtų liūdna pripažinti, bet šiuo metu psichologinio smurto praktiškai neįmanoma įrodyti ir susidaro klaidingas įspūdis, kad moterys artimoje aplinkoje smurtauja mažiau nei vyrai.

Nueitas ilgas kelias ir psichoedukacija Lietuvoje pradeda duoti vaisių. Vis daugiau vyrų geba atpažinti, kad prieš juos yra taikomas psichologinis smurtas, ir kreipiasi pagalbos, kad galėtų nuo to apsisaugoti ir išvengti emocinio išsekimo.

Deja, bet kai kurios psichologinio smurto artimoje aplinkoje formos, tokios kaip tėvų atstūmimas, dar per mažai sulaukia visuomenės dėmesio, todėl lieka nepastebimos arba nuvertinamos.

Kai atstumiami tėvai

Kad būtų aiškiau, tėvų atstūmimas – procesas, kurio metu galutinai nutraukiami santykiai tarp vaiko ir atskirai gyvenančio tėvo / motinos. Tam gali būti pasitelktas piktavališkas vaiko nuteikimas prieš atskirai gyvenantį tėvą ar mamą. Kraštutinė to forma, kai pats vaikas pradeda nekęsti atskirai gyvenančio tėčio ar mamos ir atsisako bendrauti ar susitikti.

Dažniausiai atstumtais tėvais tampa vyrai, nes skyrybų metu vaikai Lietuvoje įprastai lieka gyventi su mamomis. Vyrai neretai tai ypač sunkiai išgyvena, nors aplinkiniai gali to net nepastebėti. Susidariusi situacija gali tęstis metų metus, o tai tiesiog emociškai sudegina žmogų. Toks stresas tampa lėtinis, vyras netenka gyvenimo džiaugsmo ir prasmės.

Vyrų linijos telefonu paskambinusius vyrus tenka konsultuoti dėl minėtų ir dėl įvairių kitų priežasčių, kurios kelia stresą, emocinį pervargimą, lemia perdegimo procesą. Dažnai tenka teikti rekomendacijas, kaip įveikti stresą, kokie metodai, būdai labiausiai tinka. Tai ir meditacijos, kvėpavimo praktikos, relaksacija, masažas, sportas, gamta. Svarbiausia – perteikti žinią, kad vyrai rūpintųsi ne tik savo šeima, materialine gerove, bet ir pačiais savimi.

Vyrų linijoje (tel. +370 670 00027, I–V 10–14 val.) nemokamai konsultuojami vyrai iš visos Lietuvos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ne specialistas

Vyrai turi būti vyriški, o moterys - moteriškos. Dabar bandoma vyrus padaryti moteriškais, o moteris vyriškomis, seksą paversti pramoga. Dabar moteris laiko tris namo kampus, vyrai nebesugeba prižiūrėti namus, tai kaip jis vienas, po skyrybų, prižiūrės ir save, ir vaiką? Pirmiausia reikia suvokti, kad sąmoningas gamtos dėsnių pažeidinėjimas prie gero neprives.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS