Karas baigėsi, kova tęsiasi | KaunoDiena.lt

KARAS BAIGĖSI, KOVA TĘSIASI

Kad tariamosios Kalnų Karabacho respublikos dienos suskaičiuotos, tapo aišku dar 2020-ųjų rudenį, kai per 44 dienas Baku susigrąžino du trečdalius šios teritorijos. Vėlesni įvykiai – Rusijos plataus masto invazija į Ukrainą, susilpninusi Maskvos ir jos satelitų tiek įvaizdį, tiek už karo zonos esančius karinius pajėgumus; išryškėjusios Turkijos prezidento geopolitinės ambicijos, tapusios daugiau nei vien moraline parama Azerbaidžanui, ūmai išaugusi pastarojo naftos Europos rinkai svarba, – bylojo, kad bus ir trečiasis Karabacho karas.

Staigmena galima laikyti nebent tai, kad aktyvioji jo fazė netruko nė dviejų parų. Žinant, kiek daug praranda Kremlius, netekdamas įrankio, leidusio palaikyti įtampą Kaukazo regione, naivu tikėtis, kad karas dėl Kalnų Karabacho nevirs kova dėl Armėnijos. Jame susitiks jau ne tik ir ne tiek Jerevanas ir Baku, kiek Maskva ir laisvojo pasaulio simboliais tapęs Briuselio ir Vašingtono tandemas. Naujajame konflikte nešaudys sunkioji artilerija – kausis carinės Rusijos pulkininko Jevgenijaus Meserio suformuluota karo-maišto idėja, kurią po kelių dešimtmečių atgaivinęs Valerijus Gerasimovas pristatė kaip hibridinio karo koncepciją, ir karinė politinė diplomatija, kurios priemonių tobulinimu Vakarai užsiėmė pastaruosius dešimtmečius. Iš vienos pusės bus skleidžiamas naratyvas apie Kalnų Karabacho tautą, tarsi tai nebūtų tie patys armėnai, – idėja iki skausmo primenanti neva egzistuojantį Donbaso etnosą. Bus diversijų – po 1999-ųjų rugsėjį FSB susprogdintų daugiabučių visada lieka tikimybė, kad siekdama pasėti chaosą, Maskva pateisina bet kokias priemones. Iš kitos pusės – operatyviai vykdomos Armėnijos integracijos į Vakarų politines ir gynybines struktūras priemonės, kurios šaliai kompensuotų ne tik susitaikymą su dirbtinai kurstytos Karabacho idėjos numarinimu, ištrauktų ją iš Rusijos šešėlio, bet ir apskritai leistų pradėti ekonominio atgimimo etapą. Nors kovose dėl Kalnų Karabacho per tris dešimtmečius žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, naujasis karo etapas, net jei ir bus mažiau kruvinas, bus ne ką lengvesnis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

to na

nebūtum mužikas - rastum karabacho istoriją. Yra kiek skirtingų variantų - bet esmė azergaidžiai žudė armėnus. Na o apie turkų vykdytą armėnų genocidą tik išakas nėra girdėjęs.

Na

> juodelienė vargu žino ..........................Juodelienė žino kur kas daugiau, nei tu, Putino Jurgi, pažėręs Kremliaus propagandos "perliukų".

juodelienė vargu žino

Karabachas byrant Rusijos imperijai tapo valstybe, Jau tada jį užpuolė muslimai arzegaidžiai. Po visų bolševikų kovų Karabachas, apgyvendintas armėnų, atiteko armėnijai. Kas dėl turkbaši - ant jų kruvinų letenų 1,5 milijono armėnų gyvybių.. Na o dabar armėnai susidėjo su natososais. Ko jie nori iš Rusijos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS