Liga tik pristabdyta | KaunoDiena.lt

LIGA TIK PRISTABDYTA

Iniciatyva paversti Lietuvą iš gatvės valdoma valstybe, sumaniai pridengta pasipriešinimo žemgrobių iš Vakarų šūkiu, nesulaukė palaikymo: referendume dalyvavo per mažai rinkėjų, tad jis neįvyko. Lyg ir turėtume džiaugtis, kad bent sykį patingėjome prasmingai.

Iniciatyva paversti Lietuvą iš gatvės valdoma valstybe, sumaniai pridengta pasipriešinimo žemgrobių iš Vakarų šūkiu, nesulaukė palaikymo: referendume dalyvavo per mažai rinkėjų, tad jis neįvyko. Lyg ir turėtume džiaugtis, kad bent sykį patingėjome prasmingai.

Tik ar iš tikrųjų galime džiaugtis? Juk visa ši istorija su referendumu tėra dar vienas visuomenės susikaldymo simptomų. Nebe pirmas – pirmasis pasireiškė kaip vadinamoji violetinė istorija, prasidėjusi nuo tariamųjų Kauno įvykių, bet sutelkusi žmones, pasiryžusius plaukti prieš srovę. Ir plaukti, ir budėti per naktis, per pirmąjį bandymą į Seimą atvesti partiją, turinčią ne racionalią politinę programą, bet vieną šūkį. Argi ne taip nutiko ir šįkart?

Pakako vieno šūkio sėsliesiems lietuviams labai jautria tema – ir beveik 270 tūkst. piliečių išėjo. Laimei, kol kas ne į gatves, iki artimiausios balsadėžės, norėdami ir vėl balsuoti už plaukiančiuosius prieš srovę. Tačiau ar galime būti tikri, kad kitą kartą jie nepraris dar pavojingesnio masalo? Tarkime, nebalsuos už kokią eilinių mesijų partiją, kurios e.pašto bei buhalterijos adresai – Rusijoje?

Ir visai nesvarbu, kad violetinės ir referendumo istorijų veikėjai nebūtinai yra tie patys žmonės. Abu atvejai – tos pačios ligos, banaliu pavadinimu "visuomenės susiskaldymas", simptomai.
Šis susiskaldymas gerokai pavojingesnis nei socialinė nelygybė. Pastarąją galima pagydyti reformuojant mokesčių sistemą, stiprinant socialinę apsaugą. Naujojo susiskaldymo esmė – ne skirtingos sumos piniginėse, bet skirtingas požiūris į valstybę, skirtingi dažniai, kuriais komunikuojama.

Kai kas suskubo džiaugtis, esą referendumą ignoravusi dauguma – tai piliečiai, puikiai suprantantys, kuris kelias veda į vakarietiškos demokratijos rojų. O kas yra visi kiti, kurių energija vakar susitelkė ties Garliavos patvoriais, šiandien – vienišu kovotoju už Lietuvą tapusio Pranciškaus Šliužo ūkyje?

Tai ne padugnės, pusgalviai, patvorinių minia, lunatikai ir kitokiais paaugliškais epitetais vadinami asmenys. Jie – lygiai tokie pat Lietuvos piliečiai. Tik manantys, kad nėra girdimi, nebaigę oksfordų, todėl pasirenkantys ne subtilias, bet primityvias protesto formas. Sykiu jie – labai jautrūs, aktyvūs, savaip pilietiški, todėl  jau vien dėl to verti pagarbos, o ne paniekos. Ir – išskirtinio dėmesio, metodiško valstybėje vykstančių procesų aiškinimo, nes kas gi žino, kokiai naujai idėjai iš nevilties jie gali susitelkti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Mrs Tina

Sveiki, es esmu misis Tina aizdevumu aizdevējs ir jums nepieciešama aizdevuma? Vai jūs meklējat uzņēmējdarbības kredītu, uzņēmumam aizdevumu, aizdevumu automašīnas iegādei, mājas aizdevumu, ja atbilde ir "Jā" sazināties ar mums, izmantojot šo e-pastu:tinamoonloanservice@gmail.com

maxui lietuvė

Kapitalistinėje sistemoje teigti apie liaudies valdžią - naivu. Čia dabar valdo kapitalas, kapitalistai ir oligarchai. Pamirškime apie tautos balsą, jo seniai niekas nebegirdi. Kas dar kiek gilesnį supratimą turėjo, seniai lenkia nugaras užsienio kapitalistams, nes jie bent už darbą normaliau sumoka. Pas mus tik viena lygiava: kad ir kiek daug nudirbtum, kad ir kokius gabumus demonstruotum - gausi tik minimumą ir dar palydimą "Nepatinka - išeik, už vartų šimtai laukia". Esame pakankamai išsilavinusi tauta, kad pajėgtume suprasti, jog mūsų valstybėje žmogus nuvertintas, su juo nesiskaitoma, jis užgauliojamas net daug ir sunkiai dirbdamas. Žmonėms pakanka savivertės ir išdidumo, todėl ir renkasi iš dviejų blogybių mažesnę: emigraciją. Ta saujelė dar atėjusių prie balsavimo urnų ir bėra tas sąmoningasis tautos elementas, kuriam ne vistiek, kas bus su valstybe. Pardavinėti žemę, esant tokioms nelygiavertėms pirkimo galimybėms, tegalėjo sumąstyti visiški subingalviai (runkelių tarme).

maxas

TAIP,taip vadinamam musu ,,elitui,, geriau,kad taip ir liktume,,runkeliais,,kurie negali patys valdyti savo Tevynes,nes esame tamsuoliai,neissilavine prasciokai-baudziauninkai.Dalyvauti galime tik partiju perrinkimuose,kur realiai mes nieko nerenkame,jie patys susikooperuoja paskui ,kaip jiems geriau.O vA kai tik pirmas liaudies tikras referendumas-is pradziu stabde visais budais,kad nebutu surinktu parasu kiekis tinkamas,kai neisejo -vis tiek surinko parasus,vare propaganda,kad referendumas bus niekinis irt.t.pasistenge nukelti ji i vasara,zodziu-farsas,is anksto visur sneketa-rodyta,kad nesusirinks liaudis balsuoti,nereikia balsuoti.Zurnalistai dirba valdziai,kas moka,tas muzika uzsakineja,o siaip tai Respublika ir yra liaudies valdzia,jei kas nezino,is tu paciu gatviu,kiemu,butu,namu o ne rumu,kaip dabar pas mus yra ir kaip Jie nori,kad liktu,kad zmones ir toliau palikinetu valdziai spresti Lietuvos likima,kad mes sedetume prie tv ir it ir bukai ziuretume o ne valdytume savo Sal
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS