Veidmainiai ar patriotai? | KaunoDiena.lt

VEIDMAINIAI AR PATRIOTAI?

Kai vieno garsaus krepšininko paprašė susimokėti naktiniame klube, jis šauniai atsikirto pinigų prašinėtojams: "Jūs ką, nežinote – aš juk žaidžiu už tą jūsų sup...tą Lietuvą!"

Istorija tarsi kartojasi. Kažkada pati sporto legenda, neretai tapatinama su visa tauta, dar sovietiniais laikais Kryžkalnio degalinėje tingėjo mokėti už benziną, todėl rėžė operatoriui: "Tu ką, nežinai, kas aš esu?"

Šie pavyzdžiai – skaisčiai simptomiški ne tik dvigubų standartų, bet ir tam tikro iškrypusio patriotizmo požiūriu. Nuo sovietmečio besidriekiantis mąstymo ir elgsenos dvilypumas (viena sakau, kita darau) iškreipė ir tėvynės meilės sąvoką. Tas nuokrypis buvo regimas dar kooperatyvų laikais, kai, gimstant nuožmiai rinkai, namudininkai "tikriems patriotams" iš trispalvių siūdino apatinius.

Dabar visa tai transformavosi į sportinę-muzikinę iškrovą "Aš tikrai myliu Lietuvą", kurią tiesiog nepadoru neužsigerti alumi. Priešingu atveju dar kas nors pagalvos, kad nemyli tėvynės, ir paskųs šių laikų KGB. Juolab kad dar ir klausiama, lyg per tardymą: "O ar myli ją tu?"

Va kaip gimsta pinigai ir medaliai. Juk pas mus tas parodomasis patriotizmas nuo trispalvių apatinių laikų yra virtęs bizniu.

Bet ne tai graužia sielą. Bjauriau – totalinė veidmainystė ir apsimetinėjimas. Panašiai kaip L.Brežnevo laikais, kai daug kas šaukė: "Valio TSKP!", o galvojo: "Koks visa tai idiotizmas".

Kiek ir dabar yra tokių, kurie šiandien lyg banda staugia: "Aš tikrai myliu Lietuvą!" ir širdies kertelėje saugo iki šiol į unitazą nenuleistą komjaunimo bilietą? Kiek yra tų, kurie, neduok dieve, pasikartojus aneksijai, iš palovės trauktų ne revolverį, o iki šių dienų išlaikytus SSRS pasus ir naujajam šeimininkui bučiuotų sėdmenis, laukdamas iš to naudos? Patirtis byloja, kad būtent tokie garsiausiai ir rėkia. Ir nepraleidžia progos kitiems klijuoti Kremliaus agentų etiketės.

Ekspansionistinę V.Putino politiką kritikavęs ir taip liaudies priešu Rusijoje tapęs muzikantas A.Makarevičius kartą įžvelgė: "Jei žmogus garsiai šaukia, kaip myli moterį ar tėvynę, vadinasi, jis meluoja".

Tikrasis patriotizmas nėra ekshibicionistinė šou oratorija, o intymi būsena, kuri nedemonstruojama prie alaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

brutto

mano nuomone, ozelyte greitai skura permainytu

brutto

mano nuomone, ozelyte greitai skura permainytu

rrrrrrrrrr

"Kiek yra tų, kurie, neduok dieve, pasikartojus aneksijai, iš palovės trauktų ne revolverį, o iki šių dienų išlaikytus SSRS pasus ir naujajam šeimininkui bučiuotų sėdmenis, laukdamas iš to naudos? Patirtis byloja, kad būtent tokie garsiausiai ir rėkia. Ir nepraleidžia progos kitiems klijuoti Kremliaus agentų etiketės." - kiek jų bebūtų, bet juk demokratinėje visuomenėje jie gali būti ir turėti savo nuomonę. O ši citata tikriausiai tiktų ir laikmečiui prieš kokį 50 metų. Jei tik pakeisti žodį "SSRS". Tiktų ir "pasai" ir "najajam šeimininkui sėdmenis". Aš jau pradedu abejoti, ar gali lietuvis be tų "sėdmenų". O autoriui ryškiai trūksta tolerancijos, bet gal tai tik suirzimas dėl ne tų sėdmenų? Pabandykit nusiraminti - juk koks skirtumas, kieno tie sėdmenys? Savo tai juk nepasieksime, tai teks bučiuoti svetimus, svarbu tik kad noras yra :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS