Argentinos prezidentė: referendumas Kryme tiek pat bevertis kaip ir Folklande | KaunoDiena.lt

ARGENTINOS PREZIDENTĖ: REFERENDUMAS KRYME TIEK PAT BEVERTIS KAIP IR FOLKLANDE

  • 0

Argentinos prezidentė Cristina Fernandez de Kirchner (Kristina Fernandes de Kiršner), kuri per savo rinkimų kampaniją sakė sieksianti sugrąžinti Folklando salas Argentinai, pareiškė, kad praėjusią savaitę vykęs referendumas Kryme yra tiek pat bevertis kaip ir pernai Folklande surengtas balsavimas dėl salų Atlanto pietuose priklausymo Didžiajai Britanijai.

C.F.de Kirchner vis garsiau skelbia Argentinos teises į Folklando salas, dėl kurių 1982 metais Argenbtina kariavo su Didžiąja Britanija.

„Šis referendumas (Kryme) yra bevertis“, – sakė ji per spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu).

„Mes negalime paprastai apginti nei Krymo, nei Malvinų“, – sakė Argentinos prezidentė.

Didžioji Britanija tvirtina, kad Rusija, aneksuodama Krymą, sulaužė tarptautinę teisę ir pažeidė teritorinį Ukrainos vientisumą.

Tuo tarpu Malvinų salose – taip ispanakalbiai vadina Folklando salas – gyventojai per referendumą 2013 metų kovą vieningai balsavo, kad liktų Didžiosios Britanijos užjūrio teritorija. Britai valdo šias salas nuo 1833 metų, nors Argentina tvirtina paveldėjusi jas iš Ispanijos ir piktinasi, kad britai iš Folklando ištrėmė visus argentiniečius.

„Kokia gali būti referendumo užjūrio kolonijoje, esančioje už 14 tūkst. kilometrų nuo Jungtinės Karalystės, vertė?“ – klausė C.F.de Kirchner.

Folklando karas, per kurį žuvo apie 650 argentiniečių ir 255 britai ir kuris baigėsi Argentinos pralaimėjimu, Argentinoje prisimenamas kaip žeminanti brutalios anuomet šalį valdžiusios diktatūros klaida.

„Mes turime palaikyti visų šalių vientisumą. Viską įvertinus, Malvinos visuomet buvo Argentinos, o Krymas priklausė Sovietų Sąjungai ir buvo perduotas Ukrainai (Sovietų Sąjungos lyderio Nikitos) Chruščiovo“, – pasakė Argentinos prezidentė.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kovo 14 dieną sakė, kad Krymas Rusijai reiškia daugiau negu Folklandas Britanijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS