Atvykęs į JAV D. Cameronas surengė derybas su D. Trumpu | KaunoDiena.lt

ATVYKĘS Į JAV D. CAMERONAS SURENGĖ DERYBAS SU D. TRUMPU

  • 0

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pirmadienį susitiko su JAV buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), pranešė britų pareigūnai.

Susitikimas su labiausiai tikėtinu JAV respublikonų kandidatu lapkričio mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose įvyko prieš derybas su JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos aukšto rango nariais dėl karų Gazos Ruože ir Ukrainoje.

„Prieš vizitą Vašingtone užsienio reikalų sekretorius Floridoje susitiko su buvusiu prezidentu Trumpu“, – antradienį nurodė JK užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Susitikimai su opozicijos kandidatais yra įprasta praktika ministrams“, – pridūrė atstovas spaudai.

Antradienį D. Cameronas lankysis Vašingtone, kur surengs derybas su valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu).

JK pareigūnai nepateikė jokios oficialios informacijos apie tai, ką per derybas užsienio reikalų sekretorius aptarė su D. Trumpu. Tačiau nurodoma, kad per susitikimą su A. Blinkenu D. Cameronas reikalaus „išsamaus, greito ir skaidraus tyrimo“ dėl Izraelio smūgių, per kuriuos praėjusią savaitę Gazos Ruože žuvo septyni humanitarinės pagalbos darbuotojai.

Po to, kai per išpuolį žuvo trys JAV įsikūrusioje maisto labdaros organizacijoje „World Central Kitchen“ (WCK) dirbę britai, JK vyriausybė sulaukė raginimų sustabdyti ginklų eksporto į Izraelį licencijų galiojimą.

Daugiau nei 600 teisininkų, įskaitant buvusius Aukščiausiojo Teismo teisėjus, laišku įspėjo, kad Londonas, toliau leisdamas eksportuoti ginklus į Izraelį, rizikuoja pažeisti tarptautinę teisę.

„Reikia esminių pokyčių“

Manoma, kad užsienio reikalų sekretorius kartu su A. Blinkenu 11.30 val. vietos (18.30 val. Lietuvos) laiku aptars ginklų eksporto klausimus, tačiau, pasak JK vyriausybės šaltinių, apie jokius politinius pokyčius nebus pranešta.

„Jis pabrėš, kad „World Central Kitchen“ humanitarinės pagalbos darbuotojų žūtys yra visiškai nepriimtinos ir kad reikia imtis esminių pokyčių siekiant užtikrinti pagalbos darbuotojų saugumą“, – nurodė JK užsienio reikalų ministerija.

Ministerija pridūrė, kad antradienį vyksiančiose derybose taip pat bus aptartas „kelias į tvarias paliaubas ir didesnės humanitarinės pagalbos pristatymą į Gazos Ruožą“.

Be to, D. Cameronas paragins JAV Kongresą patvirtinti siūlomą 60 mlrd. JAV dolerių (55,24 mlrd. eurų) karinės pagalbos Ukrainai paketą, kurį jau kelis mėnesius blokuoja respublikonų įstatymų leidėjai.

Europos šalys Ukrainai jau skyrė daugiau kaip 184 mlrd. dolerių (169,4 mlrd. eurų), o Jungtinė Karalystė – daugiau kaip 15 mlrd. dolerių (13,81 mlrd. eurų).

JAV Ukrainai yra skyrusi beveik 74 mlrd. dolerių (68,13 mlrd. eurų).

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį perspėjo, kad Ukraina pralaimės karą, jei Kongresas nepatvirtins sustabdyto pagalbos paketo.

Prieš išvykdamas į JAV D. Cameronas pabrėžė, kad Ukrainos sėkmė ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pralaimėjimas yra svarbūs Jungtinių Valstijų ir Europos saugumui. 

Gairės: Davidas Cameronas, JAV, Florida, Donaldas Trumpas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS