Buvęs EP pirmininkas: krizė Ukrainoje yra vienas didžiausių iššūkių ES | KaunoDiena.lt

BUVĘS EP PIRMININKAS: KRIZĖ UKRAINOJE YRA VIENAS DIDŽIAUSIŲ IŠŠŪKIŲ ES

  • 0

Dabartinė krizė Ukrainoje yra vienas didžiausių iššūkių Europos Sąjungai (ES), tai viena blogiausių diplomatinių krizių nuo Šaltojo karo laikų, sako buvęs Europos Parlamento pirmininkas Patas Coxas.

„Rusijos aneksuotas Krymas ir Rusijos agresija, vykdoma Ukrainos atžvilgiu, jų negalima ignoruoti (...). Darosi vis sunkiau nuspręsti, kas atsakingas už vieną ar kitą teritoriją ir kas turėtų imtis spręsti šią vieną blogiausią diplomatinę krizę nuo Šaltojo karo laikų. Tai vienas didžiausių ES iššūkių“, - antradienį Seime minint Lietuvos narystės ES dešimtmetį sakė svečias.

Jis pabrėžė, kad laisvė, visuomenės atvirumas, demokratija, pagarba žmogaus teisėms - tai europinės vertybės. Būtent jų siekia ir tūkstančiai ukrainiečių, išėję į Maidaną Kijeve.

„Jie protestavo ne siekdami geresnių atlyginimų ir geresnių sąlygų sau, jie protestavo už vertybes, jų alkis siekiant pasikeitimų ir civilizuoto pasirinkimo jokiu būdu nebuvo pagrįstas rusofobiškais veiksmais ar antisemitizmu. Jie tiesiog logiškai reikalavo laisvės, demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms, modernizacijos bei reformų“, - sakė P.Coxas.

Apžvelgdamas padėtį ES ji akcentavo, kad nuveikta daug, bet šiuo metu silpnoji bendrijos vieta - energetika.

„Kalbant apie energetiką, tai viena iš silpnųjų ES pusių, turint galvoje priklausomybę nuo importuojamos energetikos. Kalbu ne tik apie energijos importą iš Rusijos, kuri ir vėl parodė, kad gali naudotis energetikos politika kaip ginklu, kaip įrankiu užsienio politikos srityje. ES reikia nedelsiant peržiūrėti energetikos politiką, siekiant užtikrinti didesnį saugumą, įvairovę ir tvarumą. ES egzistuoja energetinės salos, kurios neabejotinai turėtų būti panaikintos“, - kalbėjo buvęs Europos Parlamento pirmininkas.

Šiemet gegužės 1 dieną sukako 10 metų po didžiausios iki šiol buvusios ES plėtros. 2004 metų gegužės 1 dieną Lietuva tapo pilnateise ES nare. Tą pačią dieną prie ES prisijungė Čekija, Estija, Kipras, Latvija, Lenkija, Malta, Slovakija, Slovėnija, Vengrija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS