D. Tuskas Lenkijos parlamente pristatė savo vyriausybę | KaunoDiena.lt

D. TUSKAS LENKIJOS PARLAMENTE PRISTATĖ SAVO VYRIAUSYBĘ

  • 1

Paskirtasis Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas antradienį pristato savo vyriausybę, dėl kurios vėliau bus balsuojama Seime.

Pristatydamas savo programą jis pasisakė už stiprią Europos Sąjungą, mat tokia ji stiprintų ir jo šalį, ir patikino, kad jo vyriausybė sutelks jėgas siekdama, kad pasaulis būtų įsipareigojęs toliau padėti Ukrainai, kovojančiai su plataus masto Rusijos invazija.

Be to, jis pažadėjo išspręsti jau ilgiau kaip mėnesį trunkančią Lenkijos sunkvežimių vairuotojų vykdomą blokadą pasienyje su Ukraina.

„Radome būdą, kaip kuo greičiau patenkinti Lenkijos sunkvežimių vairuotojų poreikius ir nedelsiant atblokuoti sieną“, – sakė D. Tuskas, nors ir nepateikė jokių detalių.

Po Rusijos invazijos ES panaikino reikalavimą dėl įvažiavimo leidimų ukrainiečių vairuotojams, tačiau Lenkijos kelių vežėjai sako, kad jų konkurentams iš Ukrainos daromos nuolaidos gerokai sumažino jų pajamas.

D. Tuskas Seime pareiškė, kad kelia Radoslawo Sikorskio (Radoslavo Sikorskio) kandidatūrą į diplomatijos vadovus. Jis jau yra dirbęs šiame poste 2007–2014 metais.

Be to, jis sakė, kad po Briuselio, kur vėliau šią savaitę vyks ES viršūnių susitikimas, ketina vykti į Taliną, kur susitiks su Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrėmis pirmininkėmis.

„Grįžęs iš Briuselio vyksiu į Taliną susitikti su Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerėmis. Temos akivaizdžios: karas, saugios sienos. Stiprinsime bendradarbiavimą su šalimis, kurios pritaria mūsų požiūriui šiuo klausimu“, – sakė D. Tuskas.

D. Tusko vadovaujamos koalicijos partneris centristinės „Trečiojo kelio“ partijos lyderis Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (Vladislavas Kosiniakas Kamišas) siūlomas į vicepremjero postą, taip pat – vadovauti Gynybos ministerijai.

Antrasis ministro pirmininko pavaduotojas turėtų būti Krzysztofas Gawkowskis (Kšištofas Gavkovskis), jį taip pat siūloma skirti į skaitmeninimo ministro pareigas. Prieš laimėdamas parlamento nario mandatą prieš ketverius metus, jis, be kita ko, dirbo vietos savivaldoje.

Teisingumo ministerijai vadovauti D. Tuskas siūlo Adamą Bodnarą, teisininką, buvusį ombudsmeną ir dėstytoją.

Laukiama balsavimo popietę

„Ieškosime teisėtų būdų parodyti, kad piktnaudžiavimas valdžia nelieka nenubaustas“, – tvirtino paskirtasis premjeras, pabrėžęs, kad jo kabinetas turės „atkurti sugriautą teisinės valstybės principą“.

Radome būdą, kaip kuo greičiau patenkinti Lenkijos sunkvežimių vairuotojų poreikius ir nedelsiant atblokuoti sieną.

Finansų ministru siūlomas Andrzejus Domanskis (Andžejus Domanskis), Agnieszka Dziemianowicz-Bak (Agneška Dzemianovič Bank) – šeimos, darbo ir socialinės politikos ministre, Marzena Czarnecka (Mažena Čarnecka) – pramonės ministre, o Borysas Budka turi būti atsakingas už valstybės turtą.

Dariuszas Klimczakas (Dariušas Klimčakas) siūlomas infrastruktūros ministru, Barbara Nowacka (Barbara Novacka) – švietimo ministre, Izabela Leszczyna (Izabela Leščina) – sveikatos ministre, Katarzyna Kotula (Katažina Kotula) – lygybės ministre.

Czeslawas Siekierskis (Česlavas Sekerskis) siūlomas į žemės ūkio ministro pareigas, Bartlomiejus Sienkiewiczius (Bartlomejus Senkevičius) – kultūros ir nacionalinio paveldo ministro postą, Adamas Szlapka (Adamas Šlapka) – į Europos Sąjungos reikalų ministro kėdę, o Dariuszas Wieczorekas (Dariušas Večorekas) – į mokslo ir aukštojo mokslo ministro pareigas.

Lenkijos įstatymų leidėjai antradienio popietę balsuos dėl D. Tusko siūlomos naujos centristų vyriausybės, ir tikimasi, kad ji sulauks pakankamos paramos, kad būtų nutrauktas aštuonerius metus trukęs dešiniųjų valdymas.

Politikos veterano ir buvusio Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininko D. Tusko kabinetas gali būti prisaikdintas jau trečiadienį, todėl jis, kaip naujasis ministras pirmininkas, galės dalyvauti ketvirtadienį ir penktadienį Briuselyje vyksiančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime.

D. Tuskas, kuris anksčiau, 2007–2014 metais, ėjo Lenkijos ministro pirmininko pareigas, o 2014–2019 metais buvo EVT pirmininkas, pažadėjo pasiekti, kad būtų atblokuoti milijardai eurų ES paramos, kuri buvo įšaldyta dėl ilgalaikės įtampos tarp Briuselio ir kadenciją baigiančios lenkų vyriausybės.

Jis taip pat sakė, kad atkurs Lenkijos patikimumą Bendrijoje ir suteiks jai svarbų balsą tebesitęsiant karui kaimyninėje Ukrainoje.

Tiek Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), tiek Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per „X“ nusiuntė D. Tuskui savo sveikinimus.

Balsavimui dėl pasitikėjimo D. Tusko vyriausybe rengiamasi po to, kai PiS atstovas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) nesugebėjo užsitikrinti pakankamos paramos Seime savo vyriausybei.

Spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose konservatoriai laimėjo daugiausia vietų, tačiau nesugebėjo iškovoti daugumos. Vis dėlto PiS ministrui pirmininkui M. Morawieckiui buvo pirmajam suteiktas šansas pamėginti suformuoti naują vyriausybę.

Nors D. Tusko Pilietinė platforma rinkimuose liko antra, ji užsitikrino daugumą susijungusi su dviem mažesnėmis proeuropietiškomis opozicinėmis politinėmis grupėmis – „Trečiuoju keliu“ ir „Naująja kaire“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

??????

?????

SUSIJUSIOS NAUJIENOS