D. Tuskas ragina Lenkijos prezidentą nedelsti su sprendimu dėl kandidato į premjerus | KaunoDiena.lt

D. TUSKAS RAGINA LENKIJOS PREZIDENTĄ NEDELSTI SU SPRENDIMU DĖL KANDIDATO Į PREMJERUS

Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas antradienį kreipėsi į šalies prezidentą, prašydamas priimti „energingus ir greitus sprendimus“, kad būtų galima greitai suformuoti naują vyriausybę.

Opozicija, pažadėjusi atkurti demokratijos standartus Lenkijoje, per savaitgalį vykusius parlamento rinkimus kartu surinko beveik 54 proc. balsų ir, kaip rodo antradienį paskelbti oficialūs rezultatai, gali perimti valdžią.

Pagal Lenkijos konstituciją prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) turi įvertinti naują politinių jėgų išsidėstymą ir paskirti naują ministrą pirmininką, kuriam paves suformuoti vyriausybę.

Naująją vyriausybę galiausiai turės patvirtinti parlamentas.

Vaizdo pareiškime D. Tuskas kreipėsi į A. Dudą, sakydamas: „Norėčiau paprašyti energingų ir greitų sprendimų.“

Jis pabrėžė, kad „laimėjusios demokratinės partijos yra pasirengusios bet kuriuo metu perimti atsakomybę už šalies valdymą“.

„Žmonės laukia pirmųjų sprendimų, kurie bus sekmadienį įvykusių rinkimų rezultatas“, – sakė D. Tuskas.

A. Duda yra aštuonerius metus valdžiusios konservatyvios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) sąjungininkas. Jo kadencija baigsis 2025 metais.

PiS gavo šiek tiek daugiau nei 35 proc. balsų ir tapo daugiausiai balsų surinkusia partija.

Tačiau Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačinskio) partija prarado daugumą parlamente ir, regis, nebeturi galimybių išlaikyti valdžią.

Rinkėjų aktyvumas siekė beveik 75 proc., o tai yra rekordas, pranokstantis net 63 proc. aktyvumą 1989-aisiais, kai žlugo Sovietų Sąjungos remiama komunistinė sistema.

Iki naujos vyriausybės darbo pradžios lieka dirbti senasis ministrų kabinetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tuskas yra juodas šovinistas

Apsimetantis liberalu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS