E. Musko „X“ atmeta kaltinimus dezinformacija apie Izraelį | KaunoDiena.lt

E. MUSKO „X“ ATMETA KALTINIMUS DEZINFORMACIJA APIE IZRAELĮ

  • 0

Elono Musko (Ilono Masko) socialinės žiniasklaidos platforma „X“ teigia per kelias dienas po palestiniečių grupuotės „Hamas“ atakos prieš Izraelį pašalinusi ar atitinkamai pažymėjusi dešimtis tūkstančių įrašų.

„Nuo teroristinės atakos prieš Izraelį [pradžios] ėmėmės veiksmų pašalinti ar pažymėti dešimtis tūkstančių turinio vienetų“, – trečiadienio laiške atsakydama į Europos Sąjungos kritiką rašė „X“ generalinė direktorė Linda Yaccarino (Linda Jakarino).

Europos Komisijos narys Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) antradienį įspėjo E. Muską, kad jo platformoje „X“ skleidžiamas „neteisėtas turinys ir dezinformacija“.

„Tesla“ ir „SpaceX“ bosas I. Muskas platformą, tuo metu dar vadintą „Twitter“, už 44 mlrd. dolerių (41,5 mlrd. eurų) nusipirko pernai. Jis sukėlė daug nerimo, kai taupymo tikslais atleido daugybę darbuotojų, įskaitant turinio moderatorius.

Th. Bretono laiške teigiama, kad po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį padidėjo susirūpinimas dėl dezinformacijos, ir reikalaujama, kad E. Muskas atsakytų į skundą ir per 24 valandas kreiptųsi į atitinkamas teisėsaugos institucijas.

Eurokomisaras paragino E. Muską ir Marką Zuckerbergą (Marką Zakerbergą), kurio grupei „Meta“ priklauso „Facebook“ ir „Instagram“, pateikti išsamią informaciją apie tai, kaip jie kovoja su neteisėtu turiniu ir dezinformacija.

Jis įspėjo, kad jiems reikia laikytis Skaitmeninių paslaugų akto (DSA), kuriuo ES suteikiamos galios skirti platformoms baudas iki 6 proc. jų pasaulinės apyvartos, jei jos nekovos su nelegaliu turiniu.

Kompiuterinių žaidimų medžiaga

L. Yaccarino laiške, paskelbtame ir jos paskyroje „X“, sakoma, kad nuo šeštadienio, kai „Hamas“ puolė Izraelį, firma pašalino šimtus paskyrų, susijusių šia Gazos Ruožą valdančia palestiniečių kovotojų organizacija.

„X“ taip pat pašalino įrašų, susijusių su smurtine kalba, manipuliavimu žiniasklaida, nurodė generalinė direktorė.

Nuo teroristinės atakos prieš Izraelį [pradžios] ėmėmės veiksmų pašalinti ar pažymėti dešimtis tūkstančių turinio vienetų.

Jos laiške akcentuojama sistemos „Community Notes“, sudarančios sąlygas vartotojams taisyti vieniems kitų žinutes ar pridėti prie jų kontekstą, svarba.

L. Yaccarino rašė, kad per pirmąsias keturias dienas nuo smurto Izraelyje pradžios prie įrašų buvo pridėta daugiau kaip 700 pastabų ir kad jos buvo matytos dešimtis milijonų kartų.

Tačiau atsinaujinus smurtui Izraelyje E. Musko vadovavimas vėl sulaukia daug kritikos ir ne vien iš Europos Sąjungos.

E. Muskas buvo priverstas pašalinti savo paties įrašą, kuriame rekomendavo dvi „X“ paskyras kaip patikimus šaltinius dėl Izraelio, nes daug vartotojų atkreipė dėmesį, kad abi jos anksčiau yra skleidusios dezinformaciją.

Tuo metu naujienų agentūros AFP faktų tikrintojai platformose „X“, „Facebook“ ir „TikTok“ rado kelis įrašus, skelbiančius suklastotą Baltųjų rūmų dokumentą, kuriuo esą numatoma 8 mlrd. dolerių vertės karinė parama Izraeliui.

Be to, keliose platformose buvo vartotojų, skelbusių medžiagą iš kitų konfliktų ar net kompiuterinių žaidimų ir tvirtinusių, kad tai filmuota medžiaga iš Izraelio ar Gazos Ruožo.

ES neseniai paskelbė „X“ prasčiausia iš didžiųjų platformų, kalbant apie nelegalų turinį internete, o E. Muskas pasitraukė iš savanoriško ES kovos su dezinformacija kodekso.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS