Emigracija skandina Puerto Riką | KaunoDiena.lt

EMIGRACIJA SKANDINA PUERTO RIKĄ

Silpna ekonomika gena šios šalies gyventojus į Jungtines Valstijas. Pasiturintieji amerikiečiai, priešingai, pratinasi vadinti šią salą savo namais. Taigi sparčiai keičiasi ir šios Karibų jūros salos tapatumas. Nors daugeliui vietinių naujakurių iš Amerikos antplūdis – visai ne prie širdies.

Ekonomikos problemos

Puerto Rikas – savivaldi sala Karibų jūroje, nors jo oficialus vadovas – JAV prezidentas, o salos gyventojai turi JAV pilietybę.

Tiesa, vykdomąją valdžią saloje sudaro atskira vyriausybė, vadovaujama gubernatoriaus, o įstatymų leidžiamąją valdžią – dviejų Rūmų parlamentas, sudarytas iš Senato bei Atstovų Rūmų. Puerto Rikas, tiesa, dar turi vieną atstovą JAV Kongrese, nors jis ir neturi balso teisės.

Galėdami JAV netrukdomai darbuotis ir studijuoti, daugelis jaunų Puerto Riko gyventojų mielai renkasi emigraciją. Paprastai jie vyksta į pietines Amerikos valstijas, ypač Floridą, tačiau daug jų ir šiaurės rytuose bei vakarinėje pakrantėje.

Amerikos ekonomika pamažu atsigauna po stagnacijos, kurią sukėlė ekonomikos ir finansų nuosmukis, o Puerto Riko traukiasi. Vien nedarbas saloje siekia 13 proc. Tai gerokai viršija JAV vidurkį. Be to, salą smaugia skolos – jų našta siekia įspūdingus 72 mlrd. JAV dolerių.

Vieni atvyksta, kiti išvyksta

Puerto Riko vyriausybė pastaruoju metu desperatiškai bando privilioti į salą turtingų amerikiečių, kurie čia įsikurtų ir investuotų į salos ekonomiką. Prieš trejus metus valdžia priėmė du aktus, pagal kuriuos įsikūrę saloje turtuoliai nemokėtų pajamų mokesčio, be to, jiems būtų taikomas tik 4 proc. pelno mokestis. Tiesa, tam reikia įregistruoti Puerto Riką savo pagrindine gyvenamąją vieta ir mokėti mokesčius salai.

Netrukus į šį, pavadinkime, kvietimą atsiliepė apie 500 asmenų. Kai kurie naujakuriai pripažino, kad ne visi vietiniai liko sužavėti šiuo valdžios sprendimu.

Robbas Rillas, perkėlęs savo verslą į Puerto Riką, pasakojo: "Na, čia buvo jaučiamas vietinių nerimas, esą mes mažai duodame salai, tik mėgaujamės mokesčių lengvatomis. Taigi ne visi mūsų atsikėlimu džiaugėsi." Bet čia pat verslininkas pridūrė, kad iš tiesų sala tik išlošia.

"Nuo to laiko, kai buvo patvirtinti aktai, čia buvo investuota per 1 mlrd. JAV dolerių. Jeigu vietos valdžia nebūtų ėmusis šios iniciatyvos, to milijardo čia juk nebūtų. Žinoma, jeigu eini gatve, galbūt nepamatysi tų investicijų plika akimi. Visgi galiu drąsiai pasakyti, pokyčių yra ir jie teigiami", – pastebėjo R.Rillas.

Tiesa, nors į salą ir atvyko apie 500 naujakurių iš Amerikos, Puerto Riką kasmet palieka tūkstančiai. Daugelis emigravusiųjų nori išbandyti jėgas svetur, kitiems emigracija – vienintelis normalus pajamų šaltinis. Žinoma, pagrindinė šalis, į kurią daugelis traukia, – JAV, nes Puerto Riko gyventojai turi šios šalies pilietybę, vadinasi, gali netrukdomai ten gyventi.

"Tai, kas šiuo metu vyksta Puerto Rike, nieko gero salai, – pastebėjo Valerie Rodriguez, jauna teisininkė, dirbanti salos sostinėje San Chuane. – Jaunuoliai masiškai išvyksta, o galėtų dirbti vietos fabrikuose ar įmonėse, specialistai taip pat emigruoja, tad lieka pagyvenę žmonės, kurie vis labiau priklauso nuo vyriausybės mokamų išmokų. Ir ši socialinė grupė nuosekliai auga. Salai reikia uždirbti pinigų. O kas juos uždirbs, jeigu daugelis darbuotojų išvyksta?"

Dvigubi standartai?

Vietinis Orlando Rivera piktinosi, kad valdžia milijonieriams taiko mokesčių lengvatas, o jam, dirbančiajam, jokių lengvatų nesuteikia.

"Aš darbininkas. Ir esu vienas iš tų, kurie privalo mokėti mokesčius nuo cento iki cento. Bet aš dar turiu išlaikyti šeimą, sumokėti po 400 JAV dolerių kas mėnesį už elektrą ir dar pakloti apvalią sumą pinigų už dukters mokslus. O milijonieriai, kurie čia atvyksta, nieko nemoka. Klausiate, ar tai išspręs mūsų problemas? Nemanau", – nukirto vyras.
Kitaip sakant, susiklostė situacija, kad tie, kurie neturi pinigų, Puerto Rike jaučiasi ne ypač gerai.

"Natūralu, kad daugelis jaunų žmonių išvyksta. Jie galbūt norėtų ir galėtų mokytis čia, plėtoti verslą ar užsiimti kitokia veikla, tačiau neturi tam galimybių", – pripažino V.Rodriguez.

Puerto Riko universiteto prezidentas Uroyoanas Walkeris sakė, kad jaunuoliai, kurie išvyksta iš salos, duoda ir naudos, tik kitokiais būdais.

"Emigravusieji taip pat svarbūs mums. Jie ieško alternatyvių galimybių. Tai labai svarbu tiek universitetui, tiek visai salai. Reikšminga, kad mes sugebame išlaikyti ryšius su Puerto Riko diaspora JAV. Manau, kad tai padeda mums kurti šalį."

Puerto Riko gyventojų statusas JAV – toks pat kaip visų amerikiečių, gimusių kurioje nors iš valstijų.

Per pastaruosius dešimt metų Puerto Riką paliko apie 300 tūkst. žmonių. Daugelis jų persikraustė į Niujorką, be to, nemažai dabar gyvena Floridos valstijoje – daugiausia centrinėje dalyje. Čia didžiausia žmonių iš Puerto Riko koncentracija.

Tiesa, tie, kurie įsikuria JAV, ilgisi gimtosios salos, bet, pasak jų, neplanuoja grįžti.

"Ilgiuosi Puerto Riko. Tačiau nemanau, kad grįšiu. Čia, Amerikoje, – daugiau pagalbos, daugiau socialinių garantijų, ypač vaikams, o jie man patys svarbiausi", – tvirtino emigranto duoną valgantis Vincentas Diazas Lebronas.

Jeanas Pierre Hernandezas pridūrė: "Mes čia atvykome, kad gautume išsilavinimą. JAV net viešos mokyklos gerokai geresnės nei Puerto Rike privačios. Taigi yra daugiau galimybių tobulėti ir kažko pasiekti.

Kyana Leon pažymėjo, kad asmeniui iš Puerto Riko gauti darbą Amerikoje – nesunku.

"Darbai čia normalūs, kai kurie net geri. Tiesa, nesakau, kad kiekvienas gali gauti gerą ar trokštamą darbą, bet jei esi energingas, darbštus, pareigingas, nebus sunku. Daugeliui iš Puerto Riko pasisekė ir jie Amerikoje turi padorius darbus", – sakė mergina.

Atrado verslą

Tiesa, gyventojų migracija sukūrė ir papildomų verslo galimybių. Vidurio Floridoje atvėrė duris logistikos įmonė, kuri užsiima krovinių gabenimu iš Puerto Riko į JAV ir atgal.

Pasak bendrovės "Titan Products" atstovų, jiems tenka įvairius produktus iš Puerto Riko gabenti po visą JAV teritoriją.

"Žmonės persikelia į Jungtines Valstijas, bet jiems juk atkeliauja įvairių siuntų: nuo saldainių ir sausainių iki ryžių, – pasakojo Rafaelis Julia, "Titan Products" pardavimo vadovas. – Per savaitę mes sulaukiame maždaug vieno arba dviejų konteinerių įvairių daiktų, kurie atkeliauja čia iš salos. Taigi naujajame mūsų centre mes tuos daiktus sandėliuojame, rūšiuojame, o tuomet paskirstome po įvairius JAV kampelius. Tarp mūsų klientų – tiek privatūs asmenys, tiek prekybų centrai, kuriems tiekiame Puerto Riko produkciją.

Pasak R.Julios, verslas sukasi. "Manau, kad netrukus mes padvigubinsime savo apyvartą. Jau dabar sėkmingai konkuruojame su tokiais platintojais kaip "Publix" ir "WalMart".

Puerto Riko gyventojai džiaugiasi, kad jų Floridoje yra daug. Ši pietinė valstija – viena iš svarbiausių JAV, kuriose dažnai sprendžiami politikų likimai per rinkimus.

Nė vienas jų nenori pyktis su šia bendruomene. "Nemanau, kad bent jau Floridoje, jeigu kuris nors iš prezidento rinkimų kandidatų norėtų čia užsitikrinti pergalę, neatsižvelgtų į Puerto Riko gyventojų bendruomenę ir jos interesus", – pastebėjo Jose Luisas Marantesas iš Orlando miesto. Jis – politikos aktyvistas.

Tiesa, vyras pridūrė, jog vietos žmonėms nepakanka, kad politikas iš Vašingtono jiems pasakytų kelis ispaniškus žodžius. "Jis turi kalbėti apie darbo vietas, švietimą, apie sveikatos apsaugą, mūsų kultūros išsaugojimą", – tvirtino aktyvistas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS