J. Bushas sieks JAV prezidento posto | KaunoDiena.lt

J. BUSHAS SIEKS JAV PREZIDENTO POSTO

  • 0

Jebas Bushas (Džebas Bušas), kuris yra vieno buvusio JAV prezidento sūnus, o kito – brolis, antradienį nusprendė pats mėginti užimti Baltuosius rūmus 2016 metais, paskelbęs, kad pradeda pasiruošimą rinkimų kampanijai.

61 metų buvęs Floridos gubernatorius sakė „nusprendęs aktyviai tyrinėti galimybę kandidatuoti“, tapdamas pirmuoju solidžiu respublikonų pretendentu, viešai paskelbusiu savo ketinimus siekti prezidento posto.

Respublikonų stovykloje vyksta žvalgytuvės, aiškinantis, kas galėtų mesti iššūkį numanomai demokratų favoritei Hillary Clinton (Hilari Klinton) per rinkimus, kuriuose spręsis, kas pakeis dabartinį prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą).

Tačiau tokio aukšto rango veikėjui paskelbus savo ketinimus, lenktynės prieš 2016 metų rinkimus gali smarkiai įsibėgėti jau artimiausiu laiku.

Daugelis kitų respublikonų, svarstančių, ar verta kandidatuoti, buvo perspėti, kad laikrodis jau tiksi.

Įkūręs galimybių tyrimo komitetą, J.Bushas galės pradėti oficialiai rinkti lėšas, o toks sprendimas paprastai būna pirmas oficialus žingsnis prezidento rinkimų kampanijos procese.

J.Bušas savo pranešime oficialiai nepaskelbė įsteigęs galimybių tyrimo komitetą, bet jo pažadas „aktyviai nagrinėti šią galimybę“ yra aiškus ženklas JAV politikoje.

„Sausį taip pat planuoju įkurti lyderystės PVK (politinių veiksmų komitetą), kuris padės man vystyti pokalbius su piliečiais visoje Amerikoje, diskutuojant labiausiai kritiškus iššūkius, su kuriais susiduria mūsų išskirtinė šalis“, – nurodė J.Bushas.

Sekmadienį J.Bushas sakė „artimiausiu laiku“ nuspręsiantis, ar seks savo brolio George'o W.Busho (Džordžo V.Bušo), dirbusio prezidento poste 2001–2009 metais, ir savo tėvo George'o H.W.Busho (Džordžo H.V.Bušo), prezidentavusio 1989–1993 metais, pėdomis.

Senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), kuris buvo respublikonų kandidatas per 2008 metų prezidento rinkimus, sakė naujienų agentūrai AFP, kad tikėjosi tokio J.Busho pareiškimo.
Mėgindamas užsitikrinti konservatyviojo respublikonų rinkėjų branduolio palaikymą per savo partijos pirminius rinkimus, J.Bushas gali atsidurti nepalankioje pozicijoje, nes septynerius metus nedalyvavo politikoje, o jo pažiūros iš esmės yra centristinės.

Jo galimybes ypač gali temdyti nuosaki pozicija Jungtinėse Valstijose itin opiuose debatuose dėl imigracijos. J.Bushas yra siūlęs išduoti dokumentus kai kurių kategorijų neteisėtiems imigrantams.

„Imigracija bus kritinis klausimas per ateinančius rinkimus“, – žurnalistams sakė respublikonų senatorius Tedas Cruzas (Tedas Krusas), galbūt mėginsiantis kandidatuoti ir griežtai kritikuojantis B.Obamos planą apsaugoti milijonus migrantų nuo deportacijos.

J.Bushas laikomas mažiau ideologiniu veikėju negu konservatorių vėliavnešiai, tokie kaip T.Cruzas, senatorius Randas Paulas (Rendas Polas), Teksaso gubernatorius Rickas Perry (Rikas Peris) arba buvęs Arkanzaso gubernatorius Mike'as Huckabee (Maikas Hakabis).

J.Bushio gali pakišti koją kelios priežastys, įskaitant rinkėjų nuovargį nuo Bushų valdymo.

Jo brolis nuvedė Ameriką į du karus, kurie buvo nepopuliarūs, o jų motina Barbara Bush (Barbara Buš) praeitais metais pripažino, kad rinkėjams „jau gana Bushų“ Baltuosiuose rūmuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS