Lenkijos opozicija skelbia esanti pasirengusi formuoti vyriausybę | KaunoDiena.lt

LENKIJOS OPOZICIJA SKELBIA ESANTI PASIRENGUSI FORMUOTI VYRIAUSYBĘ

  • 0

Lenkijos liberali opozicija, gavusi daugumą per šį mėnesį įvykusius visuotinius rinkimus, antradienį paskelbė, kad yra pasirengusi formuoti koaliciją, ir paragino konservatorių prezidentą patikėti jai naujos vyriausybės formavimą.

„Tikiuosi konstruktyvaus bendradarbiavimo su prezidentu ir greitų sprendimų. Lenkai to laukia. Mes visada pasirengę dirbti“, – sakė opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, patvirtinęs, kad bus opozicijos bloko kandidatas į premjerus.

Lenkijos valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS) spalio 15 dieną vykusiuose rinkimuose iškovojo pirmąją vietą, tačiau neužsitikrino parlamentinės daugumos ir praktiškai neturi galimybių sudaryti koaliciją.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), kuris yra artimas PiS, antradienį pradėjo susitikimus su partijų lyderiais, po kurių spręs, kam pasiūlys formuoti vyriausybę.

Liberalių opozicinių partijų lyderiai vieningai ragino A. Dudą iškelti kandidatu D. Tuską.

„Esame pasiryžę suformuoti daugumą, šiandien ir rytoj prezidento kanceliarijoje kartu pasiūlysime savo kandidatą į ministrus pirmininkus – „Pilietinės platformos“ lyderį Donaldą Tuską“, – sakė vienas iš centristinės „Trečiojo kelio“ partijos lyderių Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (Vladislavas Kosiniakas Kamišas).

„Užtikrinsime prezidentą, kad turime daugumą renkant ministrą pirmininką ir skiriant Seimo žemųjų rūmų bei Senato pirmininką“, – žurnalistams sakė W. Kosiniakas-Kamyszas.

„Pilietinė platforma“ ir „Trečiasis kelias“ ketina sudaryti aljansą su „Naujosios kairės“ partija. Šioms trims politinėms jėgoms priklausytų 248 vietos 460-ies narių parlamente.

Buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir buvęs Lenkijos ministras pirmininkas D. Tuskas trečiadienį vyks į Briuselį.

Rinkimų kampanijos metu D. Tuskas žadėjo atstatyti gerus santykius su Europos Sąjunga ir atblokuoti dėl ginčų per pastaruosius aštuonerius PiS vadovavimo metus įšaldytas ES lėšas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS