Lenkijos parlamentas pritarė siūlymui sušvelninti apribojimus skubiajai kontracepcijai | KaunoDiena.lt

LENKIJOS PARLAMENTAS PRITARĖ SIŪLYMUI SUŠVELNINTI APRIBOJIMUS SKUBIAJAI KONTRACEPCIJAI

  • 0

Lenkijos įstatymų leidėjai ketvirtadienį nubalsavo už tai, kad būtų liberalizuota galimybė įsigyti skubiosios kontracepcijos tablečių.

Jų įsigijimas tik pagal receptą buvo įteisintas ankstesnės dešiniųjų vyriausybės.

Įstatymo projektu, kurį dar turi pasirašyti Lenkijos konservatyvusis prezidentas, siekiama, kad šios tabletės būtų laisvai prieinamos nuo 15 metų. Parlamentas siūlymą priėmė 224 balsais prieš 196.

Praėjusį mėnesį Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad jo vyriausybė pasirengusi pateikti svarstyti teisės aktus, kuriais būtų liberalizuotas beveik visiškas abortų draudimas ir sušvelninti apribojimai, taikomi skubiajai kontracepcijai.

Lenkijoje aštuonerius metus valdant konservatyviai partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), buvo apribotos moterų reprodukcinės teisės – apribota galimybė pasidaryti abortą, atlikti apvaisinimą mėgintuvėlyje (IVF) ir gauti skubios kontracepcijos priemonių.

Abortai Lenkijoje, kur dauguma gyventojų yra katalikai, šiuo metu yra legalūs tik tais atvejais, kai nėštumas yra išžaginimo ar incesto pasekmė arba kelia pavojų moters gyvybei ar sveikatai.

2023 metų spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose proeuropietiška koalicija perėmė valdžią iš PiS, pažadėjusi liberalizuoti abortų įstatymus šalyje, kurioje šis klausimas pastaraisiais metais sukėlė masinius protestus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS