NATO pradeda pratybas Suomijoje, Norvegijoje ir Švedijoje | KaunoDiena.lt

NATO PRADEDA PRATYBAS SUOMIJOJE, NORVEGIJOJE IR ŠVEDIJOJE

  • 0

NATO pirmadienį pradeda pratybas naujai išsiplėtusiai teritorijai Šiaurės Europoje ginti, vyksiančias Suomijoje, Norvegijoje ir Švedijoje.

Norvegijos vadovaujamos pratybos „Nordic Response 2024“ truks beveik dvi savaites, jose dalyvaus daugiau kaip 20 tūkst. karių iš 13 valstybių, įskaitant daugiau kaip 4 tūkst. suomių karių.

Tai didžiausias per visą istoriją NATO naujokės Suomijos dalyvavimas užsienio pratybose, nurodo suomių kariškiai.

„Pirmą kartą Suomija kaip NATO šalis narė dalyvaus Aljanso regionų kolektyvinės gynybos pratybose“, – sakoma Suomijos gynybos pajėgų pareiškime.

Suomija, turinti 1 340 km ilgio sieną su Rusija, į NATO įstojo 2023 metų balandį. Šį istorinį žingsnį šalis žengė atsisakiusi dešimtmečius vykdytos karinio neprisijungimo politikos. Kaimyninė Švedija, kurios paraišką įstoti jau yra ratifikavusios visos NATO narės, šiuo metu atlieka paskutinius formalumus ir netrukus – tikriausiai kovą – turi tapti 32-ąja šio karinio aljanso nare.

Ir Švedija, ir Suomija pasibaigus Šaltajam karui smarkiai plėtojo ryšius su NATO, bet visuomenės nuomonė būdavo aiškiai nepalanki visapusiškai narystei Aljanse. Tai pasikeitė Rusijai 2022-ųjų vasarį pradėjus didelio masto invaziją į Ukrainą.

Karinis neprisijungimas būdavo laikomas geriausiu būdu išvengti įtampos su Rusija, tačiau Maskvos agresija iš esmės pakeitė opiniją Suomijoje ir Švedijoje, ir abi jos 2022-ųjų gegužę drauge pateikė paraiškas dėl stojimo į NATO.

Kas dvejus metus Norvegijos šiaurėje rengtos NATO pratybos buvo vadinamos „Cold Response“, tačiau prie NATO prisidėjus Suomijai ir Švedijai jos išplečiamos ir vadinsis „Nordic Response“, savo interneto svetainėje nurodė Norvegijos ginkluotosios pajėgos. Šiemet pratybos vyks Suomijoje, Norvegijoje ir Švedijoje.

Esant dabartinei saugumo padėčiai Europoje, šios pratybos yra itin aktualios ir svarbesnės nei bet kada.

Iki kovo 15-osios truksiančiose pratybose dalyvaus Belgija, Didžioji Britanija, Kanada, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Nyderlandai, Norvegija, Ispanija, Švedija ir Jungtinės Valstijos.

Maždaug pusė karių dalyvaus pratybose sausumoje, o likusieji – pratybose jūroje ir ore. Pratybose jūroje dalyvaus daugiau kaip 50 povandeninių laivų, fregatų, korvečių, lėktuvnešių, amfibinių laivų, o pratybose ore – daugiau kaip 100 naikintuvų, transportinių lėktuvų, stebėjimo jūroje orlaivių ir sraigtasparnių, nurodo norvegų kariškiai.

Pasak jų, didžiausias dėmesys bendrose pratybose bus skiriamas Šiaurės regiono gynybai ir apsaugai.

„Turime galėti priešintis ir sustabdyti visus, kas bando mesti iššūkį mūsų sienoms, vertybėms ir demokratijai“, – sakė brigados generolas Tronas Strandas iš Norvegijos karališkųjų oro pajėgų, Norvegijos oro operacijų centro vadas.

„Esant dabartinei saugumo padėčiai Europoje, šios pratybos yra itin aktualios ir svarbesnės nei bet kada“, – sakoma jo pareiškime.

Šiaurės regionas yra svarbus ir strategiškai išsidėstęs NATO rajonas, o pratybos „Nordic Response 2024“ didina Šiaurės pasirengimą ir pajėgumus vykdyti didelio masto bendras operacijas sunkiomis orų ir klimato sąlygomis, sakoma NATO interneto svetainėje.

Naujasis Suomijos prezidentas Alexander'as Stubbas (Aleksandras Stubas) kovo 7 dieną Norvegijos šiaurėje tikrins pratybas drauge su norvegų ministru pirmininku Jonas Gahru Store (Jonu Garu Stiore). Tai bus pirma A. Stubbo užsienio kelionė po jo prisaikdinimo Suomijos valstybės vadovu ir vyriausiuoju pajėgų vadu kovo 1 dieną.

Gairės: NATO, pratybos, Suomija, Norvegija, Švedija, Nordic Response 2024, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS